România și alte state care au relații bilaterale cu R. Moldova ar putea apăra statul nostru, dacă ar fi amenințat militar, spune Mircea Geoană: „R. Moldova nu este amenințată de niciun risc de natură militară în acest moment”
Republica Moldova nu este amenințată de niciun risc de natură militară în acest moment, însă dacă un asemenea pericol ar apărea, atunci România, dar și alte state-prietene pot interveni pentru a o apăra, susține fostul secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
Candidatul la Președinția României nu a oferit detalii, dar a vorbit despre apărarea antirachetă și despre dotarea armatei Republicii Moldova la standarde NATO.
„Nu există riscuri de natură militară la adresa Republicii Moldova. Faptul că Republica Moldova are doi vecini, Ucraina într-un război prelungit, dar care rezistă și care are resurse să izbândească în acest război, este un lucru bun și pentru Republica Moldova și, de asemenea, România, al doilea vecin și cu o relație cu totul specială cu Republica Moldova, ca țară NATO, ca țară UE, cred că reprezintă un climat de securitate pentru Republica Moldova”, a declarat Mircea Geoană ieri-seară, în cadrul emisiunii „În profunzime” de la Pro TV Chișinău.
Întrebat cum va acționa România în cazul în care Republica Moldova ar fi atacată, Mircea Geoană a arătat că Bucureștiul „poate să facă foarte multe lucruri”, la fel ca și alte țări care sprijină Republica Moldova.
„Sunt foarte mulți cetățeni cu cetățenie dublă, cei mai mulți sunt în diasporă, cred. Evident, România are obligații față de NATO. Înainte să extinzi garanții de securitate către un terț, trebuie să fii sigur că și organizația din care faci parte este confortabilă cu acest lucru. România poate să facă foarte multe lucruri, alte țări care sprijină pot să facă într-o manieră coerentă aceste lucruri - de la apărarea antirachetă, armată a Republicii Moldova mult mai bine dotată, la standarde NATO. Sunt absolut convins că efectul de iradiere de securitate pe care România îl aduce, o țară foarte importantă în NATO, aduce chiar și indirect un sentiment de securitate, chiar și măsuri bilaterale care să asigure de facto că Republica Moldova rămâne o țară independentă, care își urmează destinul european. Și eu în cazul în care voi câștiga alegerile la președinția României, voi fi cel mai înfocat avocat pentru Republica Moldova, fără niciun fel de gând ascuns. Efectiv, pentru că cred că o astfel de șansă, care vine de două ori pe secol pentru frații noștri de dincolo de Prut, nu trebuie ratată”, a declarat Geoană, la Pro TV.
Mircea Geoană a adăugat că are „un plan concret” pentru R. Moldova, unde locuiesc un milion de cetățeni români, pentru a spori reziliența societății.
„Sunt cetățenii noștri și statul român are obligația constituțională să aibă grijă de cetățenii săi, sunt niște garanții formale de securitate. Republica Moldova este o țară neutră și nu avem cum să nu respectăm acest lucru. Dar asta nu înseamnă că, în plan multilateral și în plan bilateral, nu am fi făcut atât de multe lucruri, încât Republica Moldova să fie protejată și sigură. Sunt absolut convins că R. Moldova va rămâne în pace și își va construi un destin european așa cum își merită și îl dorim cu toții”, a mai spus fostul șef adjunct al NATO.
Diplomația de la Chișinău salută rezoluția adoptată de Parlamentul European cu privire la R. Moldova: „MAE salută sprijinul politic puternic și neclintit venit în acest moment crucial pentru statul din partea majorității partidelor politice din PE”
VIDEO // Vicepreședintele Parlamentului European îi îndeamnă pe cetățenii R. Moldova să VOTEZE la referendumul privind aderarea la UE. Victor Negrescu: „Dacă cetățenii vor vota masiv, atunci parcursul european va deveni IREVERSIBIL”
DECLARAȚIE // R. Moldova va adera la Uniunea Europeană „cu un an – doi” înaintea Ucrainei: Lipsa unei industrii și agriculturi puternice ne-ar putea scurta drumul spre UE