12:45:52 29.03.2024
Stiri

România, ÎNGRIJORATĂ vizavi de legile adoptate de Parlamentul Republicii Moldova: Decizii nedemocratice și netransparente, fără a ține cont de principiile statului de drept

Actualitate 17.12.2020 15:16 Vizualizări1451 Autor: Ziarul National
România, ÎNGRIJORATĂ vizavi de legile adoptate de Parlamentul Republicii Moldova: Decizii nedemocratice și netransparente, fără a ține cont de principiile statului de drept


Ministerul Afacerilor Externe de la București constată că, în pofida semnalelor primite din partea partenerilor internaționali ai Republicii Moldova, inclusiv România, coaliția parlamentară formată din PSRM și Platforma „Pentru Moldova”, care include Partidul Șor, continuă să adopte legi cu efecte negative pentru dezvoltarea Republicii Moldova, stabilitatea financiară și credibilitatea sa internațională.

Într-un comunicat de presă al diplomației românești se arată că, în calitate de partener principal al Republicii Moldova, România reiterează îngrijorarea cu privire la deciziile nedemocratice și netransparente adoptate la 16 decembrie 2020 de această coaliție parlamentară, fără respectarea normelor parlamentare în vigoare, fără o consultare publică adecvată, fără a ține cont de principiile statului de drept.

„România a luat notă de faptul ca există contestări puternice ale societății civile din Republica Moldova în raport cu aceste legi, fiind pusă în discuție constituționalitatea lor. Această situație, cumulată cu lipsa de transparență și ignorarea avizelor din partea instituțiilor specializate, indică faptul că procesul legislativ menționat nu este de natură să servească intereselor legitime ale cetățenilor.

România consideră că R. Moldova are nevoie de relații de cooperare corecte și eficiente cu instituțiile financiare internaționale, cu UE și cu statele vecine, bazate pe respect reciproc și predictibilitate, pentru ca astfel să poată asigura prosperitatea tuturor cetățenilor săi. Adoptarea de o asemenea manieră a unor legi precum cea privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova, legea bugetului de stat, modificarea și completarea Codului serviciilor media audiovizuale sau abrogarea „legii miliardului" nu contribuie la acest deziderat”, cităm din comunicatul MAE de la București.

Amintim că Parlamentul de la Chișinău a abrogat miercuri legea din 2016 care a permis Ministerului Finanţelor să emită obligaţiuni în valoare de 13,5 miliarde de leipentru a susţine sistemul financiar al ţării, după furtul miliardului.

De asemenea, deputații socialiști, cei ai Partidului Șor și transfugi ex-democrați au votat pentru revenirea la vârsta de pensionare de 57 de ani pentru femei și 62 de ani pentru bărbaţi.

Aceeași coaliție a ridicat limba rusă la rangul cele române pe teritoriul R. Moldova și i-a acordat Găgăuziei statut special de administrare.

Deputaţii din opoziţie nu au participat la şedinţă, afirmând că „agenda toxică” a coaliției PSRM-Șor nu are nimic în comun cu nevoile oamenilor.

Profitând de acest lucru, 55 de deputați au votat, aproape de miezul nopții, legile care se referă la bugetele publice pentru anul viitor și au închis sesiunea de toamnă a Parlamentului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md