Rezoluția Adunării Naționale „Moldova Europeană”: Partidul de la guvernare va promova în Parlament introducerea integrării europene în Constituție, afirmă spicherul Igor Grosu


Partidul de la guvernare va promova în Parlament introducerea integrării europene în Constituție, așa cum solicită Rezoluția Adunării Naționale „Moldova Europeană”, votată unanim duminică, 21 mai, de cei circa 80 000 de oameni veniți în centrul Chișinăului pentru a cere integrarea europeană a R. Moldova.
„Pe termen mediu și lung, sunt obiectivele care au fost trasate în Rezoluția finală. Pe termen scurt, continuăm să ne facem temele pentru acasă, astfel ca la sfârșitul acestui an, 2023, să putem obține deschiderea negocierilor de aderare. Mai urmează câteva evenimente și summitul. Este un eveniment în premieră, istoric în R. Moldova. Găzduiește atâția prim-miniștri și președinți ai țărilor Uniunii Europene. Noi o să arătăm că putem fi ospitalieri așa cum ni se duce vestea, buni organizatori, europeni”, a declarat Igor Grosu luni-dimineață la „Radio Moldova”.
Amintim că participanții la Adunarea Națională „Moldova Europeană” au cerut „clasei politice, tuturor partidelor și oamenilor politici de acum și tuturor celor care vor decide soarta țării în viitor să modifice Constituția Republicii Moldova pentru a stabili definitiv și ireversibil aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Această aspirație comună a cetățenilor trebuie îndeplinită de toți actorii politici din Republica Moldova”.
De asemenea, prin intermediul Rezoluției votate la adunare, cetățenii solicită politicienilor să asigure cât mai rapid deschiderea negocierilor de aderare și să întărească instituțiile statului pentru a garanta aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, o transpunere rapidă a legislației europene prin implicarea specialiștilor din țările care au parcurs recent aceeași etapă de aderare, în special, din România, să extindă contextul internațional al negocierilor pentru rezolvarea pașnică, definitivă a conflictului transnistrean și să folosească procesul de aderare la UE drept catalizator pentru creșterea bunăstării și nivelului de trai al cetățenilor moldoveni din regiunea transnistreană reintegrată.
De asemenea, cetățenii R. Moldova vor asigurarea interconectării tuturor sistemelor de infrastructură la piața europeană – electric, de transport de gaze, rutier, feroviar, de comunicații – pentru a exclude orice tip de șantaj și a asigura independența Republicii Moldova de a se dezvolta liber și fără constrângeri, dar și condamnarea războiului ilegal și inuman început de Rusia în Ucraina care subminează stabilitatea și afectează grav întreaga regiune, inclusiv Republica Moldova.











































































