Revoluție medicală: MedLife lansează în România un program avansat de testare genetică pentru prevenția personalizată a bolilor


MedLife se pregătește să lanseze un program inovativ de testare genetică axat pe calitatea vieții și îmbătrânire. Investiția inițială este de 3 milioane de euro, dar se estimează o creștere treptată pe măsură ce programul progresează. Prin acest demers, MedLife devine prima companie românească ce alocă milioane de euro cercetării, având ca scop progresul științific și îmbunătățirea sănătății publice.
În România va fi realizabilă secvențierea completă a genomului uman (WGS) pentru o gamă largă de utilizatori, reprezentând cel mai extins și complex test genetic oferit până acum. Acesta va semnala tranziția către medicina personalizată.
În toamna anului curent, MedLife își va lansa proiectul inovator de sănătate, denumit screening genetic avansat, care va înlesni accesul la harta genetică personală. Acest program va acoperi peste 4.000 de beneficii, iar rezultatele vor sta la baza unui studiu de cercetare amplu.
În prezent, MedLife este liderul pe segmentul de genetică din România, cu peste 20 de ani de experiență în domeniu. Începând din 2006, compania a trimis geneticieni în Statele Unite pentru formare. Astăzi, MedLife este prima din regiune care poate implementa programe de cercetare ce au drept scop îmbunătățirea vieții cu ajutorul uneia dintre cele mai moderne tehnologii din lume.
București, 10 iulie 2025: MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, a achiziționat cel mai avansat echipament de secvențiere Illumina – NovaSeq X Plus și anunță lansarea unui program extins de testare genetică, oferind astfel publicului din România acces la medicina personalizată. Aceasta investiție strategică reprezintă un nou capitol în evoluția sistemului medical din România, marcând tranziția de la medicina reactivă la cea proactivă, bazată pe știință, date exacte și prevenție.
MedLife își reconfirmă astfel statutul de lider tehnologic și operator medical inovator în România, aducând constant echipamente avansate și tehnici revoluționare în practica medicală. În prezent, MedLife utilizează chirurgia robotică pe scară largă, transportă probe biologice cu drone și automatizează complet liniile de laborator. Această nouă inițiativă este susținută de tehnologia ultimă generație și echipa medicală formată din medici geneticieni, biologi, biostatisticieni, clinicieni și programatori, condusă de Dr. Dumitru Jardan, coordonator al laboratorului de Biologie Moleculară MedLife.
Un proiect inovator de sănătate în România, care va facilita accesul la harta genetică individuală
Încă din prima etapă, utilizând această nouă tehnologie, Grupul MedLife va desfășura un proiect de testare inovator, destinat să adune informații relevante despre genetica populației active din România, având impact direct asupra calității vieții.
Proiectul de screening va deschide calea către accesul la harta genetică personală și reprezintă răspunsul MedLife la nevoia fundamentală de personalizare a terapiilor pentru pacienți, funcție de particularitățile individuale, precum și al consilierii stilului de viață cu obiectivul prevenției timpurii a bolilor și optimizarea stării de sănătate. Programul este programat să înceapă din luna octombrie.
Astfel, alături de MedLife, alte trei mari companii din România vor avea oportunitatea de a fi în prima linie a inovației în sănătate. Beneficiarii direcți vor fi angajații acestor companii înscriși în program. Aceștia vor primi recomandări medicale personalizate, inclusiv sfaturi privind stilul de viață, ceea ce, în timp, va conduce la o implicare mai mare în propria sănătate. În felul acesta, MedLife duce mai departe misiunea și angajamentul de a face bine prin cunoaștere, continuând să dezvolte studii de cercetare pentru a vindeca teama de necunoscut și a oferi soluții concrete la provocările medicale.
„Este o investitie în viitorul medicinei și capacitatea noastră de a democratiza testarea genetică în România și de a aduce prevenția la un nou nivel. Creșterea calității vieții este acum o realitate, iar aici în România vom studia această necesitate la scară largă, utilizând cea mai înaltă tehnologie disponibilă și având alături unii dintre cei mai buni specialiști români. Suntem extrem de mândri să demonstrăm că medicina românească poate excela la un așa nivel. Vrem să stabilim un model prin care medicina personalizată să devină o realitate, iar testarea genetică, ca element cheie în această ecuație, să devină accesibilă, relevantă și parte integrantă din viața de zi cu zi a cât mai multor români. De asemenea, prin această inițiativă strategică nu doar că vom inova în România și regiunea înconjurătoare, dar vom contribui real la o mai bună calitate a vieții pacienților noștri și de ce nu, la prelungirea acesteia. Toată lumea vorbește despre longevitate și calitatea vieții. Ei bine, exact la asta ne vom concentra”, a declarat Mihai Marcu, CEO & Președinte CA MedLife Group.
Tehnologie de vârf pentru a schimba paradigmele prevenției
Illumina NovaSeq X Plus este în prezent unul dintre cele mai performante sisteme de secvențiere genetică disponibile la nivel mondial, utilizat de centre de excelență precum Broad Institute din SUA. Acest echipament permite analiza rapidă și cu o acuratețe remarcabilă a întregului genom uman, susținând astfel un model de cercetare eficient și sustenabil.
„Adoptând sistemul NovaSeq X Plus, facem un pas major spre o nouă eră a medicinei personalizate în România. Acum putem analiza genomul complet cu o precizie excepțională și într-un timp record, oferind pacienților informații relevante pentru prevenție, diagnostic și decizii medicale adaptate profilului lor genetic. Angajamentul nostru este ferm pentru o medicină predictivă, eficientă și profund ancorată în știință.” a declarat Dr. Dumitru Jardan, coordonator al laboratorului de Biologie Moleculară MedLife.
Un nou standard pentru medicina românească
Prin această inițiativă, MedLife deschide calea pentru o medicină cu adevărat personalizată, bazându-se pe un model de prevenție în care genetica va juca un rol crucial nu doar în stabilirea diagnosticului și tratamentului, dar mai ales în personalizarea dietei și a stilului de viață conform profilului genetic individual, oferind beneficii incontestabile calității vieții.
Proiectul va contribui pe termen lung la o schimbare de paradigmă medicală bazată pe prevenție, educație și responsabilitate, redefinind standardele și comportamentele legate de sănătate în rândul populației din România.









































































