Reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere R. Moldova – UE: „Parlamentul European susține începerea negocierilor de aderare la UE a R. Moldova”
Provocările economice și de securitate ale Republicii Moldova în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, dar și reforma justiției au constituit subiectele-cheie abordate miercuri, 29 noiembrie, în cadrul celei de-a 14-a Reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere R. Moldova – UE, găzduite de Parlamentul de la Chișinău.
Europarlamentarii veniți la Chișinău s-au interesat, în cadrul interacțiunii cu deputații moldoveni și cu membrii Guvernului, despre progresele înregistrate de R. Moldova în contextul implementării celor nouă recomandări ale Comisiei Europene, care a recomandat Consiliului European să inițieze negocierile de aderare cu R. Moldova, decizie care va fi luată la mijlocul lunii decembrie curent.
Responsabilii din R. Moldova au reiterat pașii întreprinși pe calea integrării europene, inclusiv înființarea Biroului pentru Integrare Europeană în cadrul Cancelariei de Stat, și problemele pe care le întâmpină în reformarea justiției, cum ar fi sabotajul din interiorul sistemului, dar au dat asigurări că le vor depăși.
Europarlamentarii i-au sfătuit pe colegii de la Chișinău să „nu inventeze bicicleta”, să preia experiența statelor care au parcurs deja calea europeană și să pregătească din timp specialiști pentru ca R. Moldova să poată absorbi cât mai multe fonduri europene, astfel încât beneficiile integrării europene să fie resimțite direct de către cetățeni.
„Întărirea justiției, combaterea corupției și a spălării banilor, buna funcționare a statului de drept, reforma instituțiilor din sistemul judecătoresc, toate sunt procese unde viteza de implementare este una foarte bună din partea autorităților din Republica Moldova. De aceea Parlamentul European susține începerea negocierilor de aderare. Aceasta este poziția oficială a Parlamentului European exprimată în Rezoluția din luna octombrie și este ceea ce și vom reitera, la comun, în cadrul acestei ședințe, noi, parlamentarii din Parlamentul Republicii Moldova și din Parlamentul European”, a afirmat europarlamentarul Siegfried Mureșan, copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere R. Moldova – UE.
„În pofida tuturor dificultăților, suntem încrezători că, grație sprijinului Parlamentului European, și, nemijlocit, al membrilor delegației Comitetului Parlamentar de Asociere RM – UE, Republica Moldova va reuși să atingă acele scopuri pe care și le-a pus, de a începe negocierile de aderare la UE, pentru că Parlamentul Republicii Moldova, Guvernul și societatea s-au mobilizat pentru a îndeplini toate recomandările care ne-au fost puse în față”, a menționat vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi, copreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere R. Moldova – UE.
La finalul Reuniunii, a fost adoptată o declarație prin intermediul căreia Consiliului European i se cere să adopte, la reuniunea din luna decembrie curent, decizia finală privind începerea negocierilor de aderare, în baza evaluării pozitive și a avizului Comisiei Europene din luna noiembrie.
Comitetul Parlamentar de Asociere R. Moldova – UE reprezintă forumul parlamentar al Acordului de Asociere UE – Republica Moldova, constituit din membri numiți de Parlamentul Republicii Moldova și de Parlamentul European, care se întrunesc de două ori pe an, la Chișinău și la Bruxelles.
CSM a decis convocarea Adunării Generale a Judecătorilor: Va avea loc la Palatul Republicii
Energia verde prinde teren în R. Moldova: Cantitate dublă generată în fiecare lună. Câtă energie au produs în acest an panourile fotovoltaice, turbinele eoliene sau centralele pe biogaz
Notă de PROTEST înmânată de MAE ambasadorului agreat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov: „Amestec ilegal și deliberat al Federației Ruse în procesul electoral al Republicii Moldova”