15:04:20 03.07.2025
Stiri

„Republica Moldova, exemplu de succes în reformele energetice, apreciată la forumul The Economist”

TOP 03.07.2025 10:04 Vizualizări328
„Republica Moldova, exemplu de succes în reformele energetice, apreciată la forumul The Economist”

Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a participat între 1 și 3 iulie la cea de-a 29-a ediție a Forumului ministerial anual, organizat de renumita publicație „The Economist”, desfășurat la Atena.

Acest eveniment internațional a reunit oficiali de rang înalt, lideri politici, reprezentanți din mediul de afaceri, ai instituțiilor financiare, organizațiilor mondiale și mediului academic. El a oferit o platformă pentru dialoguri constructive și schimburi de idei menite să promoveze progresul global, inclusiv în sectorul energetic și securitatea energetică regională.

În cadrul forumului, Dorin Junghietu a prezentat esența reformelor și transformărilor implementate de Republica Moldova în sectorul energetic, văzute de „The Economist” ca un exemplu remarcabil în regiune.

Ministrul Junghietu a subliniat adoptarea recentă a unei noi legi a energiei electrice în Moldova. Acestă lege consolidează cadrul de reglementare și promovează liberalizarea pieței energiei.

„Scopul nostru este convergența completă cu piața energetică a Uniunii Europene până în 2027”, a declarat Dorin Junghietu, subliniind angajamentul ferm al țării față de integrarea europeană.

În ceea ce privește gazele natuale, ministrul a discutat despre eforturile Moldovei de a se separa complet de importul de energie din Rusia, realizat cu sprijinul Uniunii Europene și colaborarea cu Comunitatea Energetică, conform cerințelor celui de-al Treilea Pachet Energetic.

De asemenea, Dorin Junghietu a participat la un panel de discuții cu omologii săi din Grecia, Cipru, precum și viceminiștrii energiei din Azerbaidjan și Bulgaria. Tema principală a fost cooperarea regională și interregională în domeniul energiei, iar accentul a fost pus pe securitatea energetică și tranziția verde.

În cadrul discuției s-au abordat impactul conflictelor geopolitice asupra decarbonizării, rolul coridoarelor energetice din Europa de Sud-Est și resursele din estul Mediteranei, și metodele prin care Europa poate colabora mai strâns cu vecinii săi.

Dorin Junghietu a evidențiat importanța strategică a Moldovei în Coridorului Vertical, o rută energetică crucială pentru securitatea energetică în Europa de Sud-Est.

„Moldova a avut un singur furnizor de gaze naturale – Gazprom, iar contractele cu acesta nu permiteau achiziționarea gazului pe piața liberă sau de la alți furnizori. Deoarece Moldova importă 100% din gazul necesar, acest lucru a deschis calea pentru șantaj energetic din partea Federației Ruse, care nu a ezitat să folosească energia ca armă în mai multe rânduri,” a explicat ministrul.

Dorin Junghietu a reiterat că ruta Coridorului Vertical a salvat Moldova, permițând aprovizionarea cu gaze cetățenilor chiar și în criză, demonstrând că Moldova poate aduce gaze din alte surse, eliminând riscul opririi aprovizionării.

Ministrul a evidențiat și rolul companiei de stat Energocom, primul operator care a utilizat conducta de gaz ICGB – interconectorul Grecia-Bulgaria, pusă în funcțiune în 2022, fiind folosit ulterior pentru a importa gaze naturale în Moldova.

„De asemenea, Energocom a importat LNG din Statele Unite prin prima navă care a acostat la terminalul din Alexandroupolis, transportând gazul pe Coridorul Vertical către depozitele subterane din Ucraina, demonstrând astfel viabilitatea și eficiența acestei rute,” a adăugat Junghietu.

Totodată, ministrul moldovean a avut întâlniri bilaterale cu viceministrul Energiei al Azerbaidjanului, Orkhan Zeynalov, și cu ministrul Energiei al Ciprului, George Papanastasiou. Cu delegația Azerbaidjanului, Junghietu a discutat colaborarea în proiectele de energie regenerabilă și a invitat companiile azere să participe la o nouă rundă de licitații pentru capacități regenerabile și stocare, care va fi lansată în toamnă. Iar discuțiile cu omologul cipriot s-au axat pe schimbul de experiență și colaborarea în energia verde.

Ministrul a subliniat progresul Moldovei în surse regenerabile de energie, menționând finalizarea cu succes a unei prime licitații pentru 165 MW. În toamnă se așteaptă o nouă licitație pentru 170 MW de energie eoliană și capacități de stocare.

Forumul „The Economist” din acest an a fost o oportunitate prețioasă pentru schimburi de opinii și pentru construirea de parteneriate strategice în sectorul energetic.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte