Reprezentantul Special al OSCE a fost informat despre ESCALADAREA situației în Zona de Securitate


Vicepremierul pentru Reintegrare, negociatorul-șef în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, Cristina Lesnic, l-a informat astăzi pe reprezentantul Special al OSCE, Thomas Mayr Harting, despre abuzurile comise în ultima perioadă de către așa-zisele autorități de la Tiraspol.
Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, discuțiile purtate între cei doi oficiali s-au axat pe documentarea situației cu privire la Pachetul Berlin Plus, provocările situației pandemice, dinamica și calitatea dialogului dintre Chișinău și Tiraspol, drepturile omului, situația privind securitatea și ordinea de drept.
Cristina Lesnic s-a referit la instalarea posturilor ilegale de către Tiraspol pe durata situației pandemice în contextul autoizolării regiunii transnistrene. Aceste acțiuni îngrădesc abuziv libera circulație. Cele 37 de posturi instalate unilateral și ilegal de partea transnistreană obstrucționează securitatea în regiune, iar oamenii sunt deranjați că în condiții pandemice nu se pot deplasa efectiv la lucru, la domiciliu sau să beneficieze de acces la servicii medicale la centrele de sănătate la care sunt arondați, a precizat Lesnic.
Totodată, au fost manifestate îngrijorările referitor la noile reguli impuse de Tiraspol privind intrarea și ieșirea din regiune, care este impusă de structurile de facto din regiune și extinsă până în data de 30 septembrie curent.
În cadrul discuției, oficialii au abordat subiectul telecomunicațiilor, returnarea clădirii Liceului „Evrika”, înrolarea forțată în structurile paramilitare din regiunea transnistreană, cazurile individuale pentru protejarea drepturilor omului, accesul fermierilor la cotele de terenuri de până la traseul Camenca - Tiraspol, care aparțin proprietarilor și agenților economici cu reședință pe platoul Cocieri. Un schimb relevant de informații și date a fost prilejul întrevederii.
Un subiect aparte a vizat și recomandările OMS elaborate după vizita tehnică din regiunea transnistreană și necesitatea asigurării dialogului dintre medici.
Oficialul a menționat că acomodarea medicilor în localitățile de pe malul drept al Nistrului, din fondurile donatorilor, este o soluție temporară și a fost binevenită la acea etapă.
Vicepremierul a menționat și așteptările sale urmare acestei vizite care ține de libera circulație în condiții epidemiologice respectate, ridicarea posturilor ilegale ce creează bariere artificiale, respectarea drepturilor omului.
La fel, în cadrul discuțiilor au fost abordate și alte subiecte și soluții care pot fi identificate pentru apropierea celor două maluri ale Nistrului.









































































