Reprezentanții celor ȘASE televiziuni rămase fără licență, la aceeași masă cu „apărători ai drepturilor omului” din Grecia, susținători ai invaziei lui Putin în Ucraina


Jurnaliștii Alexei Lungu și Ludmila Belcenkova, care reprezintă cele șase televiziuni rămase fără licență la sfârșitul anului trecut, s-au întâlnit cu directorul Institutului Atenian „Fiodor Dostoevski”, Andreas Zafiris, inclus în baza de date Mirotvoreț pentru susținerea separatiștilor din Donbas, dar și cu alți așa ziși „apărători ai drepturilor omului” din Grecia, membri ai unor organizații de extremă stângă, informează Deschide.MD.
Jurnaliștii moldoveni s-au plâns pe autoritățile R. Moldova, pe care le-au acuzat de încălcarea libertății de exprimare și de presiuni din partea instituțiilor de forță. Ei au mai spus că posturile de televiziune au difuzat în conformitate cu dreptul constituțional la opinie, dar au respectat în același timp regulile jurnalistice și au oferit o platformă pentru toate partidele politice, inclusiv oficiali europeni.
La rândul său, directorul Institutului Atenian „Fiodor Dostoevski”, Andreas Zafiris, s-a declarat uimit de „climatul nesănătos” creat de autoritățile R. Moldova pentru ”presa independentă”.
„A fost o conversație foarte interesantă. Pur și simplu nu îmi puteam imagina că o astfel de situație ar putea avea loc în secolul XXI. Nu îmi pot imagina, dar această situație amintește de ceea ce s-a întâmplat în Germania anilor '30, când Hitler a venit la putere. Este pentru prima dată în istoria Europei când sunt închise posturi TV. Pentru prima dată apare o situație în care să ai o opinie independentă reprezintă o infracțiune. Nu are nimic de a face cu democrația, cu drepturile omului. Cred că astfel de lucruri vor înceta să mai existe. Le dorim din suflet prietenilor noștri din R. Moldova să câștige lupta pentru democrație și libertatea de exprimare” a declarat Zafiris.
Andreas Zafiris a fost inclus în baza de date Mirotvoreț după ce a participat în calitate de „observator internațional” la alegerile din așa zisa Republică Populară Donețk, organizate în 2016.
„Am venit în țara voastră din Grecia, unde s-a născut democrația. Democrația voastră este ca un copil mic, care nu este imun la greșeli și căderi. E în regulă, este o democrație. Important să învățați din propriile greșeli. Aici există democrație, dar este incompletă, pentru că bombele ucrainene și terorismul ucrainean o împiedică să se dezvolte. Este nevoie de pace pentru a construi o democrație” a declarat atunci Zafiris.
De asemenea, există informații precum că acesta chiar ar fi luptat în Donbass de partea separatiștilor proruși. În 2017, postul rus de televiziune „Dojd” relata despre o cafenea deschisă la Atena și numită în cinstea propagandistului rus Zahar Prilepin. În știre era indicat că localul este condus de Andreas Zafiris, care „a luptat pentru independența Republicii Populare Donețk”.
Tot el a devenit în 2017 directorul centrului de reprezentanță al separatiștilor din Donețk la Atena.
La sfârșitul întrevederii, așa zișii „apărători ai drepturilor omului” din Grecia și-au exprimat sprijinul deplin pentru jurnaliștii moldoveni de la cele șase posturi TV rămase fără licență și au promis că vor acorda asistență juridică, vor informa sindicatele. Ei și-au exprimat, de asemenea, dorința de a trimite scrisori de protest politicienilor europeni. Părțile au convenit să continue „lupta comună pentru libertatea de exprimare” și să coordoneze acțiuni comune.
Amintim că, pe 16 decembrie 2022, Comisia pentru Situații Excepționale a decis suspendarea temporară, pe perioada stării de urgență, a licențelor de emisie pentru șase posturi de televiziune din R. Moldova, acestea fiind avertizate și sancționate anterior pentru propagandă și dezinformare. În aceeași zi, președintele R.Moldova, Maia Sandu, apreciase că decizia CSE „vine să protejeze spațiul informațional național și să prevină dezinformarea”. Maia Sandu a menționat că păstrarea păcii și stabilității în R. Moldova este o prioritate a guvernării și nu pot fi admise acțiuni care ar pune în pericol securitatea țării și viața cetățenilor.









































































