15:00:15 27.01.2021
 
Stiri

Reprezentant al CALM: „România are un rol esențial în dezvoltarea comunităților locale din R. Moldova și integrarea europeană a APL-urilor noastre”

Actualitate 23.11.2020 17:29 Vizualizări997 Autor: Ziarul National
Reprezentant al CALM: „România are un rol esențial în dezvoltarea comunităților locale din R. Moldova și integrarea europeană a APL-urilor noastre” CALM


Un rol important în ceea ce privește dezvoltarea comunităților locale din R. Moldova îi revine României, cu care avem o limbă, istorie și cultură comună, iar sutele de parteneriate între autoritățile publice locale (APL) de pe ambele maluri ale Prutului aduc beneficii directe pentru cetățeni.

„În anul 2011, a fost creat Consiliul Municipalităților din Moldova și România, care nu doar ajută APL din R. Moldova în procesul de cooperare cu municipalitățile din România, dar este și un aprig susținător al Congresului Autorităților Localew din Moldova (CALM) la nivel european și internațional”, a declarat Alexandru Osadci, coordonator de relații internaționale la CALM, în cadrul conferinței internaționale „Împreună spre Agenda 2030 – Municipalitățile în calitate de pionieri ai dezvoltării durabile globale”.

Evenimentul a fost organizat săptămâna trecută de către Ministerul Federal pentru cooperarea economică și dezvoltare din Germania și CEMR/Platforma, o asociație paneuropeană a autorităților locale.

„Potrivit mai multor estimări, între 30% și 60% dintre cetățenii Republicii Moldova sunt și cetățeni ai Uniunii Europene, deoarece dețin pașapoartele mai multor țări membre ale UE. Așadar, pentru Republica Moldova cooperarea cu UE nu reprezintă doar o chestiune de relații externe, ci și un angajament față de cetățenii săi care se simt europeni, cu posibilități de a călători, de a lucra și de a locui în Europa. Studierea practicilor europene în cadrul cooperării descentralizate ale APL din UE reprezintă cheia succesului. Totuși, nu mai puțin important este și schimbul de practici între cetățenii Republicii Moldova și țările UE”, a subliniat Alexandru Osadci.

Potrivit reprezentantului CALM, numeroase autorități din UE finanțează diverse proiecte în R. Moldova: „Constatăm că marea majoritate a municipalităților moldovenești au reușit să stabilească relații de înfrățire și parteneriat cu colegii lor din Vest și Est. Ne bucură și consolidarea relațiilor dintre diaspora moldovenească din Europa și APL din R. Moldova în vederea susținerii inițiativelor concrete din comunele și orașele noastre”.

Menționăm că, în cadrul conferinței, au fost abordate problemele și provocările cooperării descentralizate, înfrățirilor și parteneriatelor dintre APL din Uniunea Europeană și din alte țări ale lumii în contextul crizei pandemice actuale și influența profundă a acesteia asupra noilor realități social-economice la nivel global.

La eveniment au participat Norbert Barthle, secretar parlamentar de stat, ministru federal german pentru cooperare economică și dezvoltare, alți reprezentanți ai Ministerului federal german pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, reprezentantul Parlamentului European Viola von Cramon, reprezentanți ai Comisiei Europene, ai instituțiilor de cercetare și organizațiilor neguvernamentale din Germania și primari din mai multe țări ale lumii.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


cetatean 23.11.2020 18:54

Aceasta companie numita CALM este ca o agentie turistica pe bani publici unde primarii merg in excursii gratis prin toata Europa si atit, restul numai niste vorbe din partea lor.

Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.01.2021 12:51 Ziarul National ANALIZĂ: Dinastiile de la Kremlin și ...

25.01.2021 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // Statutul limbii ruse...

22.01.2021 09:12 Ziarul National Nicolae Negru // Provocatorii

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Când credeți că ar trebui să fie organizate alegerile parlamentare anticipate în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md