RECITAL // Rodica Mandache: „Eu, fiind din Iași, nu am cum să nu fiu îndrăgostită de Basarabia”


Publicul din R. Moldova are șansa de a o vedea și a o asculta pe marea actriță din România Rodica Mandache într-un recital extraordinar pe care îl va susține duminică, 8 octombrie, la Sala cu Orgă, împreună cu actorul Eduard Păuna și muzicianul Cătălin Răducanu (orgă, pian, țambal). Recitalul conține poeme de Eminescu și texte despre Eminescu, precum și versuri ale poeților români clasici Lucian Blaga, Tudor Arghezi, George Bacovia, George Topârceanu, Ion Minulescu, Nichita Stănescu, Marin Sorescu.
Proiectul „Aplauze pentru poet… pe scenă” este un spectacol multimedia complex, după o idee de Ovidiu Miculescu. Regia scenică e semnată de Diana Mihailopol, regia muzicală – Oltea Şerban-Pârâu, video – Virgil Oprina, producător – Adina Dragomir.
Spectacolul este completat de proiecții cu actori reper: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Constantin Chiriac, Ştefan Bănică, Alexandru Repan şi, într-o intervenţie de arhivă, Ion Caramitru. „Aplauze pentru poet… pe scenă” constituie un experiment inedit și sinergic, vocile, gesturile, emoțiile actorilor se îmbină cu muzica interpretată la orgă, pian și țambal.
„În copilărie, mama îmi povestea multe despre Chișinău, ea avusese acolo un restaurant și câteva magazine în perioada interbelică. Mama îmi povestea cât de frumos era Chișinăul, cu bulevarde drepte, cu clădiri și case care semănau cu cele de la Iasnaia Poliana, îmi spunea cât de mulți pomi erau la Chișinău, ce plăcinte bune și așa mai departe”, mărturisește Rodica Mandache în volumul de interviuri „Malul stâng întreabă malul drept”, semnat de Irina Nechit.
„Sunt legată prin părinții mei de Basarabia, ei au adorat locurile acestea, toate poveștile copilăriei mele erau semănate cu denumiri precum Chișinău și Cernăuți. Și pe urmă, eu, fiind din Iași, nu am cum să nu fiu îndrăgostită de Basarabia”, subliniază Rodica Mandache.
Actrița va evolua duminică în tandem cu Eduard Păuna, actor aflat la începuturile carierei sale, el îndemnând generația tânără să aprecieze și să se atașeze de poezia clasică. Ambianța muzicală inedită va fi creată de Cătălin Răducanu, care a efectuat turnee prin România cu concerte interpretate la pian și țambal, acceptând entuziasmat și invitația la Chișinău.
Spectacolul de la Chișinău face parte din Festivalul Internațional PROPATRIA - tinere talente românești, ediția a XIII-a. Artiști români din toate colțurile lumii ajung anul acesta prin Festivalul Internațional PROPATRIA în comunități din diaspora din Italia, Germania, Israel, Franța, dar şi în Republica Moldova, festivalul încheindu-se în România. Ediţia a XIII-a a festivalului Internațional PROPATRIA va ajunge, până pe 30 octombrie curent, în nu mai puţin de șase ţări europene. Realizată cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu instituții diplomatice și de cultură din Europa, a XIII-a ediție va fi şi de această dată itinerantă și va călători de la Roma la Chișinău, apoi la Berlin, Paris, Tel-Aviv, din nou Roma şi București, cu un complex caracter internațional și urmărind, ca de fiecare dată, coagularea prin cultură a diasporei românești.
Spectacolul din 8 octombrie de la Sala cu Orgă din Chișinău va începe la ora 19.00, iar intrarea este liberă.











































































