RAPORT // Guvernul și Parlamentul au realizat 55% din acțiunile prevăzute în Foaia de parcurs privind implementarea agendei de reforme


Un raport final de monitorizare a implementării Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare, aprobată de Guvern și Parlament în 2017, arată că autoritățile R. Moldova au realizat 55% din acțiunile pe care și le-au propus pentru anul trecut.
Raportul a fost elaborat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, Asociația pentru Democrație Participativă „ADEPT” și Centrul de Resurse Juridice din Moldova, cu suportul USAID, și a fost prezentat astăzi într-o conferință de presă.
Adrian Lupușor de la „Expert-Grup” a declarat că alte 43% dintre acțiuni au fost inițiate, dar nu au fost finalizate, inclusiv din cauza termenelor ambițioase anunțate de autorități, dar și din cauza lipsei de capacități pentru a le implementa. Mai mult, unele acțiuni întreprinse contravin angajamentelor luat în unele strategii sectoriale.
Experții au monitorizat acțiunile întreprinse în opt domenii, iar cele mai proaste rezultate au fost înregistrate în cel al justituției și luptei cu corupția.
Potrivit Nadejdei Hriprievschi de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, din cele 10 acțiuni preconizate în sectorul justiției, „a fost realizată doar una și aceea cu rezerve”. Celelalte nouă au fost inițiate, dar nu și finalizate. Drept exemplu, Hriptievschi a oferit tergiversarea procesului de a crea Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale, instituție care nu este funcțională nici acum.
Potrivit aceluiași raport, cele mai bune rezultate înregistrate de autorități au fost în domeniul guvernanței sectorului bancar, acest lucru datorându-se, spun experții, inclusiv presiunii din partea partenerilor de dezvoltare.
Vedeți mai jos ce rezultate au înregistrat autoritățile în implementarea Foii de parcurs pe fiecare domeniu în parte:
Reforma administrației publice - 83,33%
Justiție - 10%
Drepturi și libertăți fundamentale - 55,5%
Guvernanță în sectorul bancar - 87,5%
Climat investițional și mediul de afaceri - 60%
Agricultură și siguranța alimentelor - 50%
Educație, cultură și știință - 75%
Programe sociale - 0% <











































































