11:32:38 23.04.2024
Stiri

RAPORT // DEFICIT de carne, ouă și lactate în alimentația copiilor din școlile și grădinițele din R. Moldova. Specialiștii atenționează asupra creșterii numărului de cazuri de boli ale sistemului digestiv la copii

Social 02.12.2019 13:40 Vizualizări2465 Autor: Ziarul National
RAPORT // DEFICIT de carne, ouă și lactate în alimentația copiilor din școlile și grădinițele din R. Moldova. Specialiștii atenționează asupra creșterii numărului de cazuri de boli ale sistemului digestiv la copii


Multă pâine, crupe, paste făinoase și produse de patiserie în alimentația copiilor din școli și grădinițe, în timp ce carnea, oăle, lactatele, dar și legumele sau fructele proaspete nu ating norma fiziologică de consum pe zi pentru un copil.

Un raport al Centrului Național de Sănătate Publică (ANSP), realizat pentru perioada anilor 2016 - 2018, arată că în anul trecut situația s-a îmbunătățit, dar se înregistrează în continuare carențe în ceea ce privește alimentația copiilor.

Astfel, deficitul de legume proaspete în grădinițe s-a diminuat, în 2018, până la 6,8%, deși în 2016 acest indice era de 21%. În școli primare, gimnazii și licee, consumul de legume pe parcursul anului 2016 a avut un deficit de 41,5%, iar în anul 2018 - de 25%. Cele mai mari probleme la acest capitol au fost notate în raioanele Cahul – 37,3%, Florești – 36,8%, Călărași – 35,8%, Basarabeasca, Leova, Vulcănești – 30,8%.

Deficitul consumului de carne în grădinițe s-a diminuat până la 2,7% în anul 2018, iar în școli - până la 23,3%. Cel mai mare deficit al consumului de carne a fost constatat în instituțiile din raioanele Cahul – 31,9%, Căușeni – 33,8%, Florești – 33,0%, Leova, Nisporeni, Ocnița – 30,8%, municipiul Bălți – 29,9%.

O situație mai gravă este atestată la capitolul consumului de lapte - într-o pătrime dintre instituțiile de învățământ se atestă probleme.

Totodată, în meniul copiilor din instituțiile de educație timpurie s-a constatat un deficit al consumului de ouă de la 26,2% în anul 2016 până la 22,3% în anul 2018.

Lucrurile s-au îmbunătățit în ceea ce privește oferirea de fructe proaspete pentru copii. Deficitul a fost de doar în 2,7% în anul 2018 în grădinițe și de 15,6% în școli. Și la consumul de pește au fost raportate îmbunătățiri.

Pentru îmbunătăţirea alimentaţiei elevilor din instituţiile de învăţământ primar, gimnazial și liceal, specialiștii ANSP recomandă organizarea prânzului gratuit pentru elevii din clasele gimnaziale și, în perspectivă, pentru clasele liceale. Motivul este creșterea numărului de cazuri de boli ale sistemului digestiv la copii, care în structura morbidității generale sunt clasate pe locul doi, constituind 19,7%.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md