05:51:21 14.07.2024
Stiri

Chișinăul și Kievul pot REZOLVA problema Transnistriei ACUM. ​Un GENERAL american cheamă autoritățile să INTERVINĂ, iar pe separatiști - să nu se opună: „Chiar vor transnistrenii să fie încătușați de CADAVRUL care este Rusia în acest moment?”

Actualitate 05.09.2022 10:59 Vizualizări2997 Autor: Ziarul National
Chișinăul și Kievul pot REZOLVA problema Transnistriei ACUM. ​Un GENERAL american cheamă autoritățile să INTERVINĂ, iar pe separatiști - să nu se opună: „Chiar vor transnistrenii să fie încătușați de CADAVRUL care este Rusia în acest moment?”


Generalul-maior (rtr) Ben Hodges, fost comandant al Forțelor Terestre Americane dislocate în Europa, consideră că acum este momentul oportun ca R. Moldova și Ucraina să rezolve definitiv problema transnistreană. Acest punct de vedere a fost exprimat pe Twitter.

„Poate că a venit timpul ca Ucraina și R. Moldova să rezolve acum problema Transnistrei. Kremlinul chiar nu poate opri acest lucru în acest moment. Chiar vor transnistrenii să fie încătușați de cadavrul care este Federația Rusă în acest moment? Există vreo speranță într-un viitor pozitiv pentru ei?”, a întrebat generalul, care zilele trecute s-a aflat la București, unde a participat la lansarea cărții „Viitorul război și apărarea Europei”. Acesta a fost un speaker principal în cadrul „Black Sea and Balkans Security Forum”, transmite Monitorul Apărării.

Discursul generalului american vine după ameninţarea R. Moldova din partea Rusiei cu privire la orice acțiuni ostile în Transnistria.

Citește și: VIDEO // Agitație MARE la Tiraspol, după ce Chișinăul NU a prelungit autorizația pentru uzina metalurgică. Krasnoselski se ROAGĂ pentru o întrevedere cu Maia Sandu și amintește că în Transnistria sunt oameni cărora autoritățile de la Chișinău le-a „promis o viață mai bună”

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a ameninţat, joi, R. Moldova în cadrul unei întâlniri cu studenţi din MGIMO.

„În ceea ce privește interesele noastre, acolo se află pacificatorii noştri, se află Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), militarii noştri care păzesc cel mai mare depozit de muniţii din Europa, la Cobasna şi toţi trebuie să înţeleagă că orice acţiuni care vor pune în pericol securitatea militarilor noştri vor fi interpretate, în concordanţă cu dreptul internaţional, ca un atac asupra Federaţiei Ruse”, a declarat Lavrov la 1 septembrie, la deschiderea anului universitar la MGIMO.

Citește și: Rusia încearcă să DESTABILIZEZE situația din R. Moldova. Maia Sandu răspunde „MANIPULĂRILOR” lansate cu insistență de Lavrov: „Rusia trebuie să dea răspunsuri atunci când vine vorba de agresiune și nu R. Moldova”

În replică, președinta Maia Sandu a declarat că declarațiile lui Lavrov ar fi o provocare ordinară, menită să destabilizeze situația din republică. Potrivit șefei statului, Rusia a făcut mai multe declarații provocatoare la adresa R. Moldova de când a declanșat războiul împotriva Ucrainei.

„În aceste săptămâni și în aceste luni, chiar de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, auzim foarte multe declarații provocatoare. Important este să rămânem solidari și uniți, să nu ne lăsăm manipulați de aceste declarații provocatoare. Noi suntem o republică pașnică, am demonstrat asta în 31 de ani de independență a statului. Rusia este cea care trebuie să dea răspunsuri atunci când vine vorba de agresiune și nu R. Moldova. Noi de fiecare dată am spus și continuăm să spunem că vom opta și vom accepta doar rezolvarea pașnică a conflictului transnistrean și, respectiv, repet, toate aceste declarații sunt declarații care manipulează și care, probabil, vor să destabilizeze situația în R. Moldova”, a declarat Maia Sandu.

Citește și: Dodon crede că R. Moldova poate avea FRONTIERĂ comună cu Rusia și o îndeamnă pe Maia Sandu să facă CEDĂRI în fața lui Krasnoselski: „Se poate de unit țara acum, în condițiile în care sunt convenabile tuturor părților, inclusiv Chișinăului”

Totodată, Maia Sandu a afirmat că declarațiile lui Serghei Lavrov privind o posibilă destabilizare în stânga Nistrului și un posibil atac asupra așa-zișilor pacificatori ruși nu au niciun punct comun cu realitatea. „De ce a făcut aceasta declarație, trebuie întrebat domnul ministru (Serghei Lavrov n.r.). Noi, pe partea noastră, ne ținem de același principiu pe care am mers până acum. Repet, rezolvarea conflictului transnistrean poate fi făcută doar pe cale pașnică și diplomatică, iar domnul Lavrov știe aceasta, pentru că am discutat în formatul 5+2. Acum acest format nu este funcțional din cauza agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, dar în continuare noi facem eforturi și ne-a reușit până acum să păstrăm liniștea și pacea atât pe malul drept, cât și pe malul stâng”, a adăugat șefa statului.

De altfel, nu este prima ameninţare din partea oficialilor ruşi. Inclusiv generalul care conduce trupele în războiul din Ucraina a declarat că obiectivul principal este ocuparea inclusiv a regiunii Odesa şi realizarea joncţiunii cu trupele ruseşti şi separatiştii din Transnistria, teritoriu al R. Moldova.

Rusia a pornit războiul împotriva Ucrainei cu motivul că apără populaţia vorbitoare de limba rusă şi au fost temeri la Chişinău că Rusia va încerca ocuparea Transnistriei şi chiar a R. Moldova.

În Transnistria, Rusia are în jur de 2 000 de militari, care nu mai au niciun mandat internaţional. Aceştia sunt grupaţi într-o misiune de menţinere a păcii, desfăşurată după războiul din 1990-1992, dintre Moldova şi forţele separatiste susţinute de Armata a 14-a a Rusia,, care are misiunea de a păzi depozitele de la Cobasna, unde sunt în jur de 22 000 tone de muniţii şi echipamente militare. Transnistria a dezvoltat, de asemenea, o armată de aproximativ 5 000 de militari.

În iunie 2018, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat rezoluţia A / 72 / L.58, care solicită Federaţiei Ruse să retragă imediat Grupul operaţional de pe teritoriul Moldovei.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

05.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Va dispărea Republic...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md