16:37:55 23.02.2024
Stiri

R. Moldova, LIDER la producerea emisiilor de gaze cu efect de seră printre statele din Europei Centrale și de Est. Sectorul energetic este cel mai mare emițător de CO2. Avertisment privind schimbările climatice de la Summitul ONU din Dubai

Actualitate 05.12.2023 11:06 Vizualizări936 Autor: Ziarul National
R. Moldova, LIDER la producerea emisiilor de gaze cu efect de seră printre statele din Europei Centrale și de Est. Sectorul energetic este cel mai mare emițător de CO2. Avertisment privind schimbările climatice de la Summitul ONU din Dubai
Uzina metalurgică de la Râbnița


În R. Moldova, sectorul energetic este cel mai mare emițător de gaze cu efect de seră, fiind responsabil de circa 68% din totalul acestora, iar intensitatea emisiilor de gaze cu efect de seră rămâne în R. Moldova una dintre cele mai înalte din țările Europei Centrale și de Est - 0,91 kg CO2, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Energiei.

Potrivit sursei citate, situația precară este cauzată de eficiența energetică scăzută, în special în sectorul clădiri, care au o performanță energetică joasă, ceea ce duce la pierderi și costuri mari. „Astfel, creșterea eficienței energetice a sectorului clădiri este una dintre prioritățile Ministerului Energiei, urmând a fi instituit un fond de eficiență energetică în clădirile rezidențiale și publice, investiții care vor duce atât la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, cât și a facturilor cu energia a consumatorilor, dar va aduce și un impuls economic prin crearea locurilor de muncă, impozite și alte instrumente de transmitere a impactului economic”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Lumea ar putea depăși pragul crucial de încălzire globală de 1,5 grade Celsius în șapte ani, în condițiile în care emisiile de CO2 provenite de la combustibili fosili continuă să crească, au avertizat marți oamenii de știință, îndemnând țările participante la Conferința ONU pentru schimbările climatice, COP28, de la Dubai, să „acţioneze acum” în ceea ce privește poluarea cu cărbune, petrol și gaze, potrivit AFP.

La conferința anuală ONU privind schimbările climatice, care se desfășoară în acest an în Dubai, Emiratele Arabe Unite, participă și ministrul Energiei din R. Moldova, Victor Parlicov, alături de lideri politici, de business, finanțe și societate civilă din aproape 200 de țări.

În marja conferinței, ministrul Energiei va avea întrevederi bilaterale cu directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), Fatih Birol, directorul general al Agenției internaționale pentru Energie Regenerabilă (IRENA), Francesco La Camera, Ambasadoarea Canadei pentru schimbări climatice, Catherine Stewart, directorul general al International Solar Alliance, dar și reprezentanți ai businessului internațional din domeniul energiei regenerabile.

Amintim că R. Moldova s-a angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră până la zero net către anul 2050, în linie cu obiectivele Uniunii Europene.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md