R. Moldova, acceptată în calitate de membru al Consiliului Guvernator al Comunității Democrațiilor


Procesul de examinare a cererii Republicii Moldova privind obținerea statutului de membru al Consiliului Guvernator al Comunității Democrațiilor a fost încheiat cu succes joi, 20 iulie, urmare consensului atins în rândul celor 28 de state membre, anunță Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).
Astfel, Republica Moldova s-a angajat să susțină valorile fundamentale consacrate în documentul fondator al Comunității Democrațiilor (CoD) - Declarația de la Varșovia, pe care a adoptat-o la 27 iunie 2000.
„În baza scrisorii adresate Secretarului General al Consiliului Guvernator (CG) al CoD, Thomas Garrett, la 3 mai 2023, prin intermediul căreia vicepremierul Nicu Popescu a exprimat interesul republicii noastre de a se alătura statelor membre ale Consiliului Guvernator al CoD, R. Moldova a fost acceptată de Argentina, Canada, Chile, Costa Rica, El Salvador, Estonia, Finlanda, Georgia, Guatemala, Ungaria, India, Italia, Japonia, Lituania, Mexic, Mongolia, Maroc, Nigeria, Norvegia, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, Republica Coreea, România, Suedia, Statele Unite ale Americii, Uruguay și Regatul Unit, în organul de conducere al CoD”, arată MAEIE.
Potivit vicepremierului Nicu Popescu, aderarea Republicii Moldova la Consiliul Guvernator al Comunității Democrațiilor demonstrează „încrederea acordată de statele membre în acțiunile întreprinse de autoritățile naționale pentru a transforma statul prin modernizarea și democratizarea instituțiilor publice”.
Aderarea Republicii Moldova la Comunitatea Democrațiilor va contribui la atingerea Obiectivului nr. 16 din Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă - promovarea unor societăți pașnice și inclusive pentru o dezvoltare durabilă, a accesului la justiție pentru toți și crearea unor instituții eficiente, responsabile și inclusive la toate nivelurile, precum și la sustenabilitatea procesului de modernizare și democratizare a republicii în procesul său de aderare la Uniunea Europeană.









































































