00:35:15 23.07.2019
 
Stiri

„Puștoaica de la etajul 13”, un spectacol care doare

Social 12.04.2018 09:43 Vizualizări1260 Autor: Ziarul National
„Puștoaica de la etajul 13”, un spectacol care doare

„Puștoaica de la etajul 13” sau „Dragă societate” după textul lui Mircea M. Ionesco, în regia lui Alexandru Grecu și jucat pe scena Teatrului Național „Satiricus I.L.Caragiale”, este un spectacol care pune pe balanță problemele adolescenților într-o societate coruptă și ruinată. Mesajul actorilor reprezintă, de fapt, o revoltă față de societatea noastră, care nu se mai mișcă înainte, nu mai înregistrează progrese, iar oamenii devin rigizi și ranchiunoși.

Puștoaica

E o adolescentă de 13 ani, jucată de tânăra Alexandrina Grecu, care se confruntă zi de zi cu probleme, una dintre ele fiind divorțul părinților, care o macină pe dinăuntru, făcând-o să ajungă în culmea disperării. Pe zi ce trece, din cauza neînțelegerilor cu mama, tata, bunica, diriga (diriginta de clasă), dar și cu președintele țării, care e „surd și orb la problemele ei”, ea devine tot mai supărată pe societatea în care trăiește, sufocându-se.

Monologurile puștoaicei

Mai toate sunt triste, deprimante și grave, prin care fata încearcă să vorbească deschis despre problemele care o frământă și care o fac nefericită. Sunt monologuri emoționante, cu fraze retorice, dar și exclamative, în care tânăra nu reușește să-și stăpânească lacrimile și furia față de lumea din jurul ei.

Cei din preajma puștoaicei sau... așa-zisa „familie”

Mama, pe care nu o iubește, pentru că e... o curvă, tata, pe care îl respectă, dar nu înțelege de ce nu o crede că are talent la tenis, bunica, care de rând cu mama o pun cu vehemență să mintă la judecata de divorț al părinților… Diriga, președintele țării, judecătorul, cei doi iubiți ai mamei, medicul și asistenta sa, toți împreună fac parte din așa-zisa „familie” a puștoaicei, care, din diverse motive, nu o înțeleg, nu o acceptă așa cum este.

„Intenția” puștoaicei

Și pentru că se simte nefericită și neputincioasă în fața problemelor prezente în societate, fata se confruntă cu o criză de ordin psihologic și vrea să-și pună capăt zilelor, aruncându-se în gol de la etajul treisprezece. Ea amenință de mai multe ori societatea despre „intenția” ei, acuzând-o de indiferență și răutate. Până la urmă, îi surâde norocul: ea este admisă la studii în Londra și asta o face să renunțe la gândul de suicid.

Un spectacol de succes

„Puștoaica de la etajul 13” este un spectacol despre declinul societății noastre, o decădere sub toate aspectele, când devin vulnerabili până și adolescenții, din cauza lipsei de afecțiune și dragoste a părinților. E un spectacol emoționant, dar și cutremurător despre tot ce se întâmplă azi cu republica noastră și cu noi înșine, când criza și haosul își lasă amprente grave pe viitorul mai multor generații.


Text de Eleonora Stăncuță

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2019 09:21 Nicolae Negru „Cazul moldovenesc”

19.07.2019 09:12 Nicolae Negru De la post-comunism la post-plahotniu...

15.07.2019 09:23 Nicolae Negru Îi va telefona Putin Maiei Sandu?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că deputații din R. Moldova trebuiau să voteze PENTRU reîntoarcerea dreptului de vot Federației Ruse la APCE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md