21:47:04 27.09.2021
Stiri

PUNCT în dosarul „Gemenii” și 2,12 de milioane de euro despăgubiri: Înțelegerea Guvernului de la Chișinău cu proprietarii clădirii din cauza cărora statul a fost condamnat la CtEDO

Actualitate 11.06.2021 13:04 Vizualizări1758 Autor: Ziarul National
PUNCT în dosarul „Gemenii” și 2,12 de milioane de euro despăgubiri: Înțelegerea Guvernului de la Chișinău cu proprietarii clădirii din cauza cărora statul a fost condamnat la CtEDO ZdG


Guvernul a îndeplinit în totalitate decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului (CtEDO) în cauza Ojog și alții v. Republica Moldova, cunoscută opiniei publice ca „dosarul Gemenii”, reclamanții primind suma de 2,12 milioane de euro.

Totuși, banii au fost achitați de S.A. „Gemeni”, care a propus Guvernului să preia asupra sa achitarea acestei sume, în schimbul cedării în favoarea sa a acțiunilor deținute de către reclamanți în S.A. „Gemeni”.

Curtea Supremă de Justiție a respins, pe 9 iunie curent, cererea de revizuire a reclamanților, care solicitau revenirea la situația din anul 2005, până a fi lipsiți abuziv de clădirile deținute în S.A. „Gemeni”, motivul fiind că despăgubirea pentru prejudiciul material acordată de CtEDO le-a fost achitată în totalitate.

Potrivit Agentului guvernamental al R. Moldova la CtEDO, Oleg Rotari, în rezultatul mai multor negocieri la care reclamanții nu au vrut să participe, Guvernul Republicii Moldova a luat decizia să semneze un contract de tranzacție cu S.A. „Gemeni” prin care ultima se obliga să achite Guvernului 2,12 milioane de euro și o parte substanțială a dobânzii de întârziere în schimbul retragerii cererii de revizuire prin care se solicita revenirea la situația din 2005. De asemenea, Guvernul se obliga să-i cedeze S.A. „Gemeni” acțiunile reclamanților care i-ar fi revenit după achitarea acelei sume.

„Respectivul contract de tranzacție a fost semnat la 5 mai 2021. S.A. „Gemeni” a achitat Guvernului Republicii Moldova sumele prevăzute în contract la 26 mai 2021, Guvernul transferându-le reclamanților trei ore mai târziu”, arată Agentul guvernamental într-un comunicat de presă.

CITIȚI și DOC // NU cinci, dar OPT judecători s-ar face vinovați de condamnarea R. Moldova la CtEDO în dosarul „Gemenii”: Ministerul Justiției a făcut publică lista hotărârilor Înaltei Curți de la Strasbourg în cauzele moldovenești din ultimii 19 ani

Amintim că R. Moldova a fost condamnată în anul 2020 de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) să plătească despăgubiri de 1,5 milioane de euro și să întroarcă bunuri de 2,1 milioane de euro în renumitul „dosar Gemenii”, plus alte 15 mii de euro drept prejudicii morale și cheltuieli de judecată.

Povestea acestui dosar a apărut în anul 2003, când, la cererea reclamanților, în calitate de acționari minoritari cu 41,85%, instanțele naționale de judecată au dispus lichidarea S.A. „Gemeni”. Ulterior, de asemenea la solicitarea reclamanților, prin decizia irevocabilă a Curții Supreme de Justiție din 3 martie 2004, aceștia au obținut aproximativ 71% din suprafața totală a imobilelor S.A. „Gemeni” în proprietate privată.

Acționarii deposedați de bunuri s-au adresat la CtEDO, reclamând faptul că din acționari minoritari cu 41,85% din acțiunile lor deținute în S.A. „Gemeni”, aceștia deveniseră proprietari a mai mult de două treimi din imobilele întregului complex de clădiri, ajutați de judecători, și au obținut câștig de cauză.

„Datorită eforturilor considerabile depuse, Guvernul Republicii Moldova a reușit deopotrivă să execute hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului, economisind peste 47 de milioane de lei de la bugetul național, precum și să păstreze integritatea unei afaceri importante pentru economie Republicii Moldova”, cităm din același comunicat de presă al Agentului guvernamental al R. Moldova la CtEDO.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.09.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // PAS, între ciocan și...

24.09.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ce înseamnă pentru „...

20.09.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apatia transnistrean...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Maia Sandu trebuie să plece la Moscova pentru a-l ruga pe Vladimir Putin să vândă gaze mai ieftine Republicii Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md