„Promo-LEX”: Atât finanțarea ilegală a campaniilor electorale, cât și coruperea alegătorilor sunt încălcări grave ale procesului electoral, de natură să influențeze rezultatele alegerilor


Atât finanțarea ilegală a campaniilor electorale, cât și coruperea alegătorilor sunt încălcări grave ale procesului electoral, de natură să influențeze rezultatele alegerilor, iar acțiunile autorităților de a opri aceste fenomene sunt necesare în contextul unui scrutin electoral în desfășurare, afirmă Nicolae Panfil, director de programe la Asociația „Promo-LEX”.
Totodată, autoritățile trebuie să examineze legalitatea și constituționalitatea acțiunilor Partidului „Șansă” de a se asocia cu imaginea fostului Partid Șor, declarat neconstituțional, a adăugat Nicolae Panfil, astăzi, într-o conferință de presă în cadrul căreia a prezentat cel de-al patrulea raport al Misiunii „Promo-LEX” de Observare a Alegerilor Locale Generale din 5 noiembrie curent.
Aceeași sursă și-a exprimat îngrijorarea față de tendința de susținere de către anumiți concurenți a unor candidați independenți sau desemnați de alte partide politice, fapt care nu își găsește reflectare în rapoartele financiare ale concurenților.
CITIȚI și Câți BANI ar fi primit cei 652 de candidați ai Partidului „Șansă” la funcția de primar și cu cât sunt remunerați de către „gruparea criminală Șor” președinții, vicepreședinții, secretarii OT, dar și oamenii responsabili de „mahalale”
Misiunea „Promo-LEX” de Observare a Alegerilor Locale Generale din 5 noiembrie a stabilit că, în perioada 19 octombrie – 2 noiembrie curent, numărul cazurilor de utilizare abuzivă a resurselor administrative s-a dublat, fiind notate 77, iar „campioni” au fost Partidul Acțiune și Solidaritate și autoritățile publice locale ce au acționat în favoarea unor candidați afiliați Partidului „Șor”, declarat neconstituțional.
De asemenea, observatorii au reclamat cel puțin cinci cazuri ce pot fi calificate drept corupere a alegătorilor, precum și multiple cazuri de încălcare a legislației privind publicitatea electorală.
Același raport relevă faptul că, în perioada 6 – 27 octombrie curent, 30 de formațiuni politice și 16 candidați independneți au raportat venituri în valoare totală de 29,8 milioane de lei. Circa jumătate din acestea sunt donații de la persoane fizice, iar 40% – venituri transferate din contul partidelor politice.
Totuși, concurenții electorali ar ascunde, în mare parte, cheltuielile reale, arată „Promo-LEX”, care a estimat o sumă totală a cheltuielilor neraportate la CEC de cel puțin 2,159 de milioane de lei pentru activitățile de campanie desfășurate de 24 de formațiuni politice și 23 de candidați independenți. Din totalul cheltuielilor estimate drept neraportate, 42% au fost pentru Partidul „Renaștere”, urmat de Partidul „Șor” – 14%, Partidul Acțiune și Solidaritate – 10% și Partidul Socialiștilor – 9%.









































































