Cum s-a schimbat viața din satele aflate pe malul râului Prut din 2011 încoace: Proiectul fotografic „PRUT” al artistului Matei Bejenaru de la Iași, expus la MNAM


Muzeul Național de Artă al Moldovei (MNAM) va găzdui, în perioada 20 octombrie - 10 decembrie curent, proiectul fotografic PRUT al artistului Matei Bejenaru de la Iași, România.
Expoziția, organizată de Asociația Română de Artă Contemporană, cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova din cadrul Guvernului României, va fi inaugurată vineri, 20 octombrie, la ora 16:00, iar intrarea în ziua vernisajului va fi liberă.
Potrivit Asociației Române de Artă Contemporană, expoziția care va putea fi văzută la MNAM este construită în jurul unor secvențe fotografice-martor realizate de artist în format analog între anii 2011 și 2023 ca parte a unei arhive de imagini documentare, aflată în permanentă creștere, ce urmărește să înregistreze schimbările profunde prezente în viața de zi cu zi din zonele rurale aflate în proximitatea râului Prut din România.
„Procesul de cartografiere a teritoriului din bazinul râului Prut, demarat de Matei Bejenaru în 2011, a fost generat de interesul său de a aduce în prim-plan dinamica specifică și problemele unei lumi cvasi-invizibile, aflată la frontiera de est a României și a Uniunii Europene. PRUT reușește să aducă în atenție un subiect minimizat în agenda publică locală, care, în viziunea lui Bejenaru, oferă o incursiune autentică în complexitatea realităților trăite de o parte importantă a populației din mediul rural în România. Tonul aparte al acestei serii - prin particularitatea procesului artistic de lucru și a esteticii adoptate, cea a fotografiei-tablou, - este rezultatul unei fine negocieri a raporturilor dintre imagine, temporalitate, dimensiunea intrinsec antropologică a viziunii fotografice și calitatea picturală a informațiilor colectate de cameră. Astfel, proiectul PRUT contestă un tip de citire rudimentară a teritoriului rural din perspectiva unor teme precum sărăcia, migrația, munca, locuirea și a nevoilor de adaptare la cerințele pieței libere, precum și senzaționalul de tip jurnalistic”, se arată într-un comunicat de presă al asociației amintite.
Matei Bejenaru este o personalitate reprezentativă a generației anilor 1990 din România, fondator al Bienalei Periferic și al Centrului de Fotografie Contemporană din Iași. Proiectele sale recente cercetează materialitatea mediului fotografic și politicile reprezentării în format documentar. Lucrările sale creează, documentează sau comentează situații de viață, putând fi asimilate unei practici artistice conceptuale prin modul în care utilizează filmului documentar cu caracter experimental sau fotoreportajul. Acestea analizează pe o durată lungă de timp efectele anumitor procese de producție economică sau tehnologică, fac legătura cu fragmente de istorie colectivă și ne vorbesc despre transformările suferite de mentalitățile sociale din țările postcomuniste în ultimele două decenii.









































































