Proiect de lege, în contextul cazului fetiței de doi ani, UCISĂ cu cruzime de o tânără în Chișinău. Apostolova: „Avem obligația să ne asigurăm ca astfel de cazuri să nu mai aibă loc niciodată”


În fiecare localitate în care există cel puțin un copil în situație de risc ar trebui să activeze câte un specialist pentru protecția drepturilor copilului. Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat astăzi în Parlament, în contextul cazului fetiței de doi ani, ucisă săptămâna trecută cu cruzime de o tânără în a cărei grijă a fost lăsată.
Potrivit deputatul Partidului „ȘOR”, Reghina Apostolova, aceste modificări ar reduce din numărul și frecvența încălcărilor și îi va proteja pe copii.
„Cazul fetiței de doi ani, ucisă cu cruzime, a scos la suprafață o problemă veche, care, iată, nu ajunge să fie soluționată de ani de zile. Și anume lipsa protecției copiilor aflați în situații de risc. Viața copilului ar fi putut fi salvată, dacă am fi avut un mecanism de protecție bine pus la punct, care să funcționeze. Cert e că atât bona care ar fi comis crima, cât și mama copilului, și ea la rândul ei un copil de 19 ani, vin din păturile vulnerabile ale societății noastre”, a menționat Apostolova.
În 2013, Parlamentul a aprobat Legea privind protecția socială a copiilor aflați în situație de risc și a copiilor separați de părinți, doar că implementare ei lasă mult de dorit.
Deputatul a atras atenția asupra faptului că numărul copiilor aflați în situații de risc este în creștere, cei mai vulnerabili fiind cei din mediul rural.
Conform datelor Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, la sfârșitul anului 2019, au fost luaţi în evidență aproximativ 11 000 de copii aflați în situații de risc, peste 70% dintre aceștia fiind de la sate. Statistica mai arată că, în anul 2017, au fost angajați 19 specialiști în domeniul protecției drepturilor copilului, iar în anul curent activează doar 17 specialiști în domeniul protecției drepturilor copilului. În 850 de primării atribuțiile specialistului pentru protecția drepturilor copilului sunt exercitate de către asistentul social comunitar, iar în opt primării nu este angajat nici specialist pentru protecția drepturilor copilului, nici asistent social comunitar.
„În aceste condiții, vedem că sistemul de protecție a copilului este incomplet şi prejudicios. Primarul, în calitate de autoritate tutelară locală, nu reușește să țină în vizor şi segmentul protecţiei drepturilor copilului. De aceea, cerem modificarea legii privind protecția socială a copiilor aflați în situație de risc și a copiilor separați de părinți. Avem obligația să ne asigurăm ca astfel de cazuri de genul celui produs zilele trecute la Ciocana să nu mai aibă loc niciodată”, a mai spus deputatul Reghina Apostolova.









































































