22:29:16 24.04.2024
Stiri

Producătorii de energie regenerabilă așteaptă măsuri URGENTE din partea Guvernului, pentru a nu STOPA producția: „Noi mizăm ca CSE să aprobe, până la finele săptămânii, o nouă formulă de calcul și achiziționarea centralizată de către Energocom”

Actualitate 28.11.2022 14:37 Vizualizări1786 Autor: Ziarul National
Producătorii de energie regenerabilă așteaptă măsuri URGENTE din partea Guvernului, pentru a nu STOPA producția: „Noi mizăm ca CSE să aprobe, până la finele săptămânii, o nouă formulă de calcul și achiziționarea centralizată de către Energocom”


Producătorii de energie din surse regenerabile din R. Moldova, care săptămâna trecută au dat alarma că ar fi în pragul falimentului, așteaptă măsuri urgente din partea Guvernului. Aceste măsuri ar trebui să fie luate de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) până la finele săptămânii curente, a declarat reprezentantul a peste 30 de producători de energie regenerabilă, avocatul Vitalie Malai, în cadrul unui interviu pentru bani.md.

„Oricât de straniu ar suna, în criza energetică în care se află R. Moldova, noi, cei care producem energie aici pe loc, în total vorbim de un volum de peste 125 MW – ceea ce ar asigura cu energie electrică de până la 10% din necesarul republicii și un potențial de încă 200 MW minimum, nu suntem necesari autorităților. Mai mult, prin blocajele impuse și hotărâri primite fără a fi consultate cu reprezentanții din sector, am ajuns cu toții în pragul falimentului. Deciziile din ultima perioadă, mai ales cele adoptate de către CSE, determină actualii producători să-și stopeze activitatea. S-a creat situația în care producătorii nu obțin mijloace financiare, nemaivorbind de recuperarea a investițiilor făcute, dimpotrivă – se aleg cu datorii”, a declarat Malai.

Potrivit sursei citate, s-a ajuns în această situație, deoarece energia producătorilor locali este procurată la un tarif nejustificat de mic. Situația s-a schimbat, după ce producătorii de energie regenerabilă s-au adresat cu un apel prim-ministrei Natalia Gavrilița. Totuși, aceștia așteaptă măsuri urgente din partea Guvernului.

„În cadrul discuției cu secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Constantin Borosan, am vorbit despre gravitatea problemelor cu care se confruntă sectorul respectiv, am prezentat propuneri pentru soluționarea acestora și disponibilitatea de a ne implica în procesul de îmbunătățire a condițiilor, pentru a face posibilă activitatea în continuare. Nemijlocit, am vorbit despre necesitatea de ajustare cât mai curând a unui mecanism echitabil și corespunzător la calcularea și achitarea dezechilibrelor de către participanții la piața energiei electrice, de achiziționarea energiei electrice produse în R. Moldova centralizat de către S.A. Energocom”, la un preț mult mai competitiv decât cel din import.

De ademenea, am stabilit în comun cu reprezentanții Guvernului că urmează să fie identificată o soluție provizorie pe durata stării de urgență de achiziționare centralizată de energie electrică locală de către S.A. „Energocom”. Este straniu că, acum, această companie publică cumpără energie de peste tot din afara republicii, iar energia produsă aici este neglijată. În acest sens, urmează să fie definitivată o hotărâre și propusă spre analiză și aprobare către CSE. Acest lucru ar permite tuturor cetățenilor din R. Moldova să beneficieze în mod egal de economiile ce urmează a fi înregistrate prin diferența de preț dintre achizițiile a energiei electrice de la producători locali și prețurile spot de pe piața organizată OPCOM.

În primul rând este necesar ca formula de calcul a prețului de dezechilibre să fie revăzută. Actuala formulă de calcul aprobată de CSE este una inechitabilă și transmite „semnale eronate” tuturor participanților pieței energiei electrice. Noua formula de calcul propusă de noi prin simulările efectuate împreună cu reprezentanții ÎS „Moldelectrica” și ANRE arată un rezultat de scădere semnificativă a costurilor absolut pentru toți participanți la piață. În final aceste economii vor putea fi resimțite și de toți cetățenii R. Moldova, inclusiv noi”, a adăugat Malai.

Avocatul mai spune că producătorii de energie din surse regenerabile deja au ajuns la capătul puterilor și sunt plini de datorii. „Fiecare zi de nerezolvare a problemelor invocate apropie cu pași grăbiți scăparea de sub control a crizei energetice. Totodată, toți trebuie să înțeleagă că nimeni nu va mai veni să învestească în acest sector, care este strict necesar pentru asigurarea independenței reale a R. Moldova, dacă nu vor vedea soluții rapide și coerente din partea autorităților. Noi mizăm că, până la sfârșitul săptămânii curente, CSE să aprobe o noua formulă de calcul și, în situația de interzicerea a exporturilor, să avem claritate cu achiziționarea. Altfel, pur și simplu vom fi forțați să stopăm producerea. Mizăm că discuția de la Guvern nu a fost simbolică, dar așa cum s-a convenit acolo – vor urma pași concreți. Sperăm că autoritățile noastre înțeleg acest lucru, iar noi suntem deschiși să oferim toată informația și experiența practică pe care o avem pentru ca R. Moldova să devină mai independentă energetic”, a conchis Vitalie Malai.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md