19:00:03 27.02.2020
 
Stiri

Procurorul general EXPLICĂ de ce „dosarul 7 aprilie” NU a fost SOLUȚIONAT

Social 19.10.2014 15:20 Vizualizări5565 Autor: Virginia Nica
Procurorul general EXPLICĂ de ce „dosarul 7 aprilie” NU a fost SOLUȚIONAT


După mai bine de cinci ani de la evenimentele de pe 7 aprilie 2009, procurorul general, Corneliu Gurin, explică reporterilor „Deustche Welle”, în cadrul unui interviu, de ce nu a fost încheiat dosarul.

Potrivit lui Gurin, principalul motiv că nu sunt rezultate clare care ar descoperi cine se face vinovat de dezordinile din 7 aprilie este faptul că guvernarea comunistă care încă era la guvernare nu a avut interesul de afla acest lucru.

„Asupra acestui dosar trebuia să se lucreze „pe urme fierbinți”. Amintiți-vă că timp de jumătate de an după acele evenimente a guvernat aceeași putere. Nu a existat la acea etapă un interes deosebit pentru a constata faptele și a asigura investigarea lor, nu a existat o conjugare a eforturilor tuturor autorităților în acest sens, investigațiile care trebuiau să fie făcute în acea jumătate de an nu s-au făcut într-o măsură suficientă și adecvată, iar ceea ce a fost posibil de întreprins din septembrie 2009 – a fost făcut. Anumite investigații continuă și astăzi”, a declarat procurorul general.

Gurin a relatat pentru presa internațională și de ce dosarul nu a avut o finalitate și după venirea noii puteri la guvernare. „Au fost urmăriți penal sau contravențional cei care au fost surprinși cu bunuri furate din sediile Parlamentului și Președinției, dar nu toate cazurile de aplicare a violenței și vandalizare au fost cercetate profund, imediat. Persoanele care trebuiau să asigure integritatea instituțiilor statului nu au răspuns pentru faptele lor. De ce? Amintiți-vă de solicitarea Procuraturii de ridicare a imunității în vederea tragerii la răspundere penală a președintelui de atunci Vladimir Voronin. Aceasta a fost respinsă de Parlament. Procurorilor nu li s-a permis să desfășoare urmărirea penală în privința lui. Referitor la anumiți factori de decizie din Guvern – dosarele se află în judecată. Și eu tot nu înțeleg de ce examinarea lor durează atât de mult. Am sesizat că unii factori de decizie din acea perioadă au fost scoși basma curată de prima instanță. Noi am atacat acele decizii, pentru că le considerăm ilegale, participăm la ședințele de judecată și … așteptăm soluțiile instanțelor. În cazul morții protestatarului Valeriu Boboc, dosarul a ajuns în judecată, dar principalul suspect a fost declarat nevinovat. Și această decizie noi am atacat-o”, a precizata Corneliu Gurin.

Menționăm că singurul suspect în organizarea dezordinilor în masă de pe 7 aprilie a fost bloggerul rus Eduard Baghirov care a evadat, fiind în detenție în R. Moldova.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.02.2020 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // 100 de zile cu Guver...

21.02.2020 08:59 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Irinei Rimes, ...

20.02.2020 17:30 Ziarul National Victor Chirilă // „Armata lui Ciocoi”...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md