09:44:01 04.12.2022
Stiri

EXCLUSIV // Procurorul general, despre declarațiile killerului Proca: „Duceți-vă la orice închisoare și întrebați. Dacă dați și niște bani, o să vedeți ce povești, că nu o să vă ajungă hârtie să scrieți”

Social 07.11.2017 12:00 Vizualizări7421 Autor: Raisa Lozinschi
EXCLUSIV // Procurorul general, despre declarațiile killerului Proca: „Duceți-vă la orice închisoare și întrebați. Dacă dați și niște bani, o să vedeți ce povești, că nu o să vă ajungă hârtie să scrieți”


Procurorul general al R. Moldova, Eduard Harunjen, susține că o parte dintre declarațiile făcute de killerul Vitalie Proca, ce își ispășește o pedeapsă de 21 de închisoare în România, ar fi false.

Destul de zgârcit în declarații cu privire la acest subiect, pe motiv că este o cauză penală pe rol, procurorul general susține că nu știe cine este Valeriu Halupa (cel care ar fi participat la planificarea tentativei de omor a bancherului rus Gherman Gorbunțov – n.r.) și promite că procurorii vor face tot posibilul pentru a descoperi această infracțiune și pentru „a nu lăsa loc de interpretări”.

Vedeți mai jos dialogul reporterului de la Ziarul NAȚIONAL cu procurorul general, Eduard Harunjen, cu mențiunea că, atunci când i-am pus întrebarea dacă procurorii au investigat vreodată episodul eliberării lui Vitalie Proca înainte de termen dintr-o închisoare din R. Moldova și cel al perfectării ilegale de acte pe numele său, Eduard Harunjen a pus receptorul:

Dle procuror general, vrem să discutăm despre un subiect fierbinte al acestor zile. Este vorba despre declarațiile killerului Vitalie Proca de la „Jurnal TV”. Am văzut comunicatul Procuraturii Generale, dar fiind un caz de rezonanță…

Este cauză penală pe tema asta la Procuratura pentru combaterea criminalităţii organizate şi cauze speciale (PCCOCS). Toate declarațiile făcute sunt acolo. O parte din aceste declarații au fost verificate și s-a confirmat că sunt false. Alte detalii nu putem face publice.

Tentativa de omor a lui Gherman Gorbunțov a avut loc 2012 la Londra, în timp ce procurorii de la Chișinău au deschis un dosar cu privire la această infracțiune în 2016. Care a fost elementul catalizator pentru acest lucru?

Eu nu am în față cauza penală. Nu am studiat în detalii această cauză. Vorbiți cu procurorii de la PCCOCS.

Bine, dar Dvs. aveți o părere despre apariția acestui killer la tv și despre declarațiile făcute de acesta?

Dar care-i problema să apară killerul la tv? Eu pot să vă prezint sentința pe numele lui Proca. Pentru trei mii de lei acesta a omorât copii și doamne.

Procurorul Vitalie Busuioc de la PCCOCS a declarat într-o conferință de presă că oamenii legii nu pot ajunge de un an la Proca să-l audieze, dar, iată, o echipă de jurnaliști a reușit…

Întrebați un jurist ce înseamnă regula specializării când e vorba de extrădarea unui cetățean, regulă stipulată în convențiile internaționale.

Proca a ajuns în România, fiind extrădat din Rusia. Un stat extrădează un cetățean pentru anumite infracțiuni. Și dacă statul care extrădează nu permite ca acesta să fie audiat pe alte cauze, atunci acest acces se închide.

Rușii l-au extrădat pe Proca românilor doar pentru tentativa de omor din România. Nu este dat acordul pentru a fi audiat în cazul altor infracțiuni. A fost un grup de procurori care a vrut să-l audieze și nu i s-a permis, fiindcă nu există acordul rușilor ca el să fie audiat pentru alte fapte decât ceea pentru ce a fost incriminat în România.

Iată deja un fapt infirmat din start – el spunea că procurorii au vrut să vorbească, dar s-au răzgândit. Nu au avut posibilitate. Noi nu putem să cercetăm o persoană, fără acordul statului care l-a extrădat. Același lucru nu poate să-l facă nici partea românească. România trebuie să ceară permisiunea de la ruși. Din câte cunosc, nu este această permisiune.

Credeți-mă că interesul de a descoperi această infracțiune este mai mare în Procuratură decât în presă. Presa caută momente pipărate pentru știri de pe copertă. Oameni de aceștia mai sunt. Duceți-vă la orice bătaie din închisoare și întrebați, puneți-le microfonul în mână. Mai ales dacă dați și niște bani, o să vedeți ce povești, că nu o să vă ajungă hârtie să scrieți.

O parte din declarațiile lui Proca au fost deja examinate. Au fost făcute publice și anumite stenograme cum se discuta despre bani.

Proca face niște acuzații grave. O să audiați persoanele la care face referire killerul?

Eu nu o să audiez pe nimeni.

Nu Dvs., procurorii din subordinea Dvs.…

Procurorii știu singuri cum să ducă ancheta. Cei din procuratura specializată au investigat nu numai un omor la comandă și nu numai unul au descoperit. Foarte multe omoruri au fost descoperite. Și o să facem tot posibilul ca să fie descoperit și acest caz.

Faptul că cineva încearcă să politizeze acest dosar, nu au decât să încerce. Procurorii fac tot posibilul, fiindcă presiunea stă pe noi acuma. Și o să facă tot posibilul ca dosarul să fie cercetat obiectiv și tema să fie acoperită până la urmă, ca să nu fie loc de interpretări.

CITIȚI și VIDEO // Gorbunțov REACȚIONEAZĂ după declarațiile lui Proca: „După ce nu a reușit să mă OMOARE pe mine, Usatîi îi organizează un asasinat mediatic lui Plahotniuc, ca să scape de acuzații. De ce Plahotniuc ar avea nevoie de mine?”

Dle procuror, este un personaj, Halupa…(nu am reușit să punem întrebarea până la urmă, deși voiam să clarificăm statutul procesual al acestuia, dacă este liber, după ce a recunoscut că a participat la organizarea tentativei de omor – n.r.)

Eu nu știu cine este Halupa. Nu mă ocup eu personal de dosar. Haideți să închidem discuția pe această temă. Ce vreți de la mine?

Procurorii nu vă raportează? Este un dosar de rezonanță și știam că…

Ce trebuie să-mi raporteze mie procurorii? Și dacă mi-au raportat, eu trebuie să vă spun acum Dvs.? Dosarul este unul important și e acum pe rol.

Proca mai spunea că cineva l-a ajutat să iasă dintr-o închisoare din R. Moldova după 13 ani, deși mai trebuia să stea după gratii încă 12, și l-a ajutat să-și perfecteze acte ilegal. Acest episod a fost investigat vreodată de procurori?

(Procurorul general a închis telefonul – n.r.)

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md