16:13:23 21.02.2024
Stiri

Procurorul general a GĂSIT vinovații: De ce moldovenii consumă alcool și comit crime? „Mass-media și formatorii de opinie propagă incertitudine”

Social 24.02.2017 15:20 Vizualizări4960 Autor: Ziarul National
Procurorul general a GĂSIT vinovații: De ce moldovenii consumă alcool și comit crime? „Mass-media și formatorii de opinie propagă incertitudine”


Mass-media din R. Moldova și formatorii de opinie „propagă incertitudine” în societate, iar din această cauză „starea de ebrietate a populației a devenit una firească” și numărul crimelor săvârșite de oameni „aghesmuiți” este în creștere.

Ideea a fost expusă de procurorul general Eduard Harunjen astăzi, în cadrul ședinței Adunării generale a procurorilor, unde a prezentat raportul de activitate al Procuraturii Generale pentru anul trecut.

Potrivit lui Harunjen, în anul trecut au fost înregistrate în total peste 41,9 mii de infracțiuni în R. Moldova, 36% dintre care în mun. Chișinău. Cifra este mai mare cu peste 5% decât în anul 2015.

Procurorul a ținut să sublinieze faptul că un „număr impunător”de infracțiuni a fost săvârșit de oameni în stare de ebrietate, „în unele cazuri chiar avansată”.

„Starea de ebrietate a bunei părți din populație a devenit o stare firească, generată de lispa de ocupație, a unui loc permanent de lucru, de starea psihologică și degradarea intelectuală. Această stare de lucruri se datorează presiunilor exercitate asupra populației prin propagarea incertitudinii, a violenței, prin chemări de denigrare a valorilor supreme ale unei societăți democratice, prin intermediul mijloacelor mass-media, de către formatorii de opinie și chiar actori politici. Această situație este determinată de morala depravată a cetățenilor, nivelul de trai, sărăcia și accesul nestingherit al populației la produse alcoolice”, a explicat Harunjen.

Potrivit procurorului, pe parcursul anului trecut, fiecare al doilea omor, sau 86 de cazuri, a fost comis de oameni în stare de ebrietate, fiecare al doilea caz de violență în familie la fel - 840 de cazuri, dar și fiecare al șaptelea accident rutier.

În altă ordine de idei, Eduard Harunjen a anunat că procurorii au trimis în judecată pe parcursul anului trecut 248 de cauze deschise pentru acte de corupție care vizează 480 de persoane. Acesta și-a exprimat nemulțumirea vizavi de faptul că multe procese de judecată „sunt tergiversate de inculpați și apărătorii acestora” și a promis „măsuri hotărâte” pentru a pune punct unei asemenea practici.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

12.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Relații paradoxale, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md