20:58:09 29.05.2023
Stiri

Procurorul general a GĂSIT vinovații: De ce moldovenii consumă alcool și comit crime? „Mass-media și formatorii de opinie propagă incertitudine”

Social 24.02.2017 15:20 Vizualizări4908 Autor: Ziarul National
Procurorul general a GĂSIT vinovații: De ce moldovenii consumă alcool și comit crime? „Mass-media și formatorii de opinie propagă incertitudine”


Mass-media din R. Moldova și formatorii de opinie „propagă incertitudine” în societate, iar din această cauză „starea de ebrietate a populației a devenit una firească” și numărul crimelor săvârșite de oameni „aghesmuiți” este în creștere.

Ideea a fost expusă de procurorul general Eduard Harunjen astăzi, în cadrul ședinței Adunării generale a procurorilor, unde a prezentat raportul de activitate al Procuraturii Generale pentru anul trecut.

Potrivit lui Harunjen, în anul trecut au fost înregistrate în total peste 41,9 mii de infracțiuni în R. Moldova, 36% dintre care în mun. Chișinău. Cifra este mai mare cu peste 5% decât în anul 2015.

Procurorul a ținut să sublinieze faptul că un „număr impunător”de infracțiuni a fost săvârșit de oameni în stare de ebrietate, „în unele cazuri chiar avansată”.

„Starea de ebrietate a bunei părți din populație a devenit o stare firească, generată de lispa de ocupație, a unui loc permanent de lucru, de starea psihologică și degradarea intelectuală. Această stare de lucruri se datorează presiunilor exercitate asupra populației prin propagarea incertitudinii, a violenței, prin chemări de denigrare a valorilor supreme ale unei societăți democratice, prin intermediul mijloacelor mass-media, de către formatorii de opinie și chiar actori politici. Această situație este determinată de morala depravată a cetățenilor, nivelul de trai, sărăcia și accesul nestingherit al populației la produse alcoolice”, a explicat Harunjen.

Potrivit procurorului, pe parcursul anului trecut, fiecare al doilea omor, sau 86 de cazuri, a fost comis de oameni în stare de ebrietate, fiecare al doilea caz de violență în familie la fel - 840 de cazuri, dar și fiecare al șaptelea accident rutier.

În altă ordine de idei, Eduard Harunjen a anunat că procurorii au trimis în judecată pe parcursul anului trecut 248 de cauze deschise pentru acte de corupție care vizează 480 de persoane. Acesta și-a exprimat nemulțumirea vizavi de faptul că multe procese de judecată „sunt tergiversate de inculpați și apărătorii acestora” și a promis „măsuri hotărâte” pentru a pune punct unei asemenea practici.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md