22:57:31 15.04.2024
Stiri

Procuratura, NOI DEZVĂLUIRI din dosarul lui Stoianoglo: Ținea cu strictețe la control pașii procurorilor privind eliberarea din detenție a lui Platon și avea cu acesta în fiecare sâmbătă întâlniri la ora 15:00

Actualitate 28.10.2022 16:22 Vizualizări3050 Autor: Ziarul National
Procuratura, NOI DEZVĂLUIRI din dosarul lui Stoianoglo: Ținea cu strictețe la control pașii procurorilor privind eliberarea din detenție a lui Platon și avea cu acesta în fiecare sâmbătă întâlniri la ora 15:00


Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, ar fi recurs la „acțiuni unice în istoria Republicii Moldova” pentru a-l elibera pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon din pușcărie, ținea la control pașii subalternilor săi în vederea scoaterii acestuia din detenție și avea întâlniri regulate cu Platon, de obicei în zilele de sâmbătă, la ora 15:00.

Dezvăluirile au fost făcute astăzi de Procuratura Anticorupție (PA), care a combătut acuzațiile recente ale lui Stoianoglo la adresa acuzatorilor de stat.

PA susține că dosarul penal în privința procurorului general suspendat, învinuit de abuz de serviciu, corupere pasivă și fals în declarații, precum și în privința a doi procurori din cadrul PCCOCS, a fost trimis pe 17 octombrie curent în instanța de judecată nu pentru că Stoianoglo a depus cerere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, ci că au fost acumulate suficiente probe.

CITIȚI și Stoianoglo o acuză pe Maia Sandu că ar fi ordonat FALSIFICAREA dosarului în care este inculpat, dar și de legături cu Plahotniuc. Procurorul general suspendat îl DISCULPĂ pe Veaceslav Platon. Președinția RESPINGE categoric acuzațiile


Conform actelor de învinuire, prejudiciul cauzat bugetului public național după acțiunile celor vizați în dosar este de peste 869 de milioane de lei.

„Procurorul general Alexandr Stoianoglo, prin acțiuni unice în istoria Republicii Moldova, a făcut uz de dreptul de a depune demers de eliberare din detenție a condamnatului Veaceslav Platon, neglijând faptul că ultimul, pe lângă calitatea de condamnat în procedura de revizuire, deținea statut de inculpat în mai multe cauze penale aflate pe rol în instanțele de judecată în care risca o pedeapsă exclusiv cu închisoarea. Așadar, această eliberare a lui Platon din închisoare i-a permis să părăsească teritoriul Republicii Moldova, în timp ce figura în multiple dosare penale, și i-au permis să rămână un fugar în libertate până în prezent”, cităm din comunicatul PA.

Potrivit procurorilor, materialele cauzei penale conțin mai multe înscrisuri ridicate din biroul de serviciu al lui Stoianoglo din care reiese, că acestuia i se „raporta” fiecare pas al cauzei penale de revizuire a sentinței irevocabile în privința lui Platon.

„Astfel, Stoianoglo cunoștea ce se întâmpla în acel dosar și personal conducea acțiunile procurorilor la realizarea procesului de revizuire. În agendele lui Stoianoglo, administrate în calitate de probe, au fost stabilite multiple mențiuni făcute personal de acesta, conform cărora în zile de sâmbătă, de obicei la ora 15:00, avea programate cu regularitate întrevederi cu Platon, după ședințele pe care le avea cu procurorii ce investigau dosarele în privința lui Platon sau în care era interesat. Aceste circumstanțe se probează și prin alte înscrisuri, dar și prin declarațiile martorilor, care urmează a fi audiați în cadrul ședințelor de judecată”, dezvăluie PA.

CITIȚI și Eliberarea din pușcărie a lui Platon ar fi cauzat statului un prejudiciu de peste 896 de milioane de lei: Dosarul pe numele lui Stoianoglo, care ar fi încasat este 63 de milioane de lei de la Platon, a ajuns în instanța de judecată

De asemenea, acuzatorii de stat combat acuzațiile lui Stoianoglo despre faptul că înregistrarea soției sale în calitate de beneficiar al unor firme care îi aparțineau lui Platon în Ucraina ar fi fost o înscenare.

„În cadrul urmăririi penale, au fost administrate probe din care rezultă cu certitudine că înregistrarea soției procurorului general în calitate de beneficiar efectiv al întreprinderilor din Ucraina controlate efectiv de Platon a fost efectuată în strictă conformitate cu legislația națională a acesteia, iar plângerile vizând pretinsele abuzuri la înregistrare au fost respinse ca neîntemeiate de organele competente ale Ucrainei, până la momentul actual soția lui Stoianoglo fiind beneficiar efectiv al acelor întreprinderi”, precizează PA.

Menționăm că Veaceslav Platon a fugit din R. Moldova imediat după alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, câștigate de către Partidul Acțiune și Solidaritate, iar în prezent se află la Londra. Stoianoglo a fost reținut pe 5 octombrie același an și a fost suspendat din funcție până la tranșarea cazului său în instanța de judecată.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md