17:47:15 04.12.2022
Stiri

Procuratura Generală poate fi condusă în continuare de un procuror general INTERIMAR. Comisia de la Veneția a dat undă VERDE modificărilor la Legea Procuraturii. Cine va fi ÎNLOCUITORUL lui Dumitru Robu

Actualitate 05.10.2022 16:53 Vizualizări1201 Autor: Ziarul National
Procuratura Generală poate fi condusă în continuare de un procuror general INTERIMAR. Comisia de la Veneția a dat undă VERDE modificărilor la Legea Procuraturii. Cine va fi ÎNLOCUITORUL lui Dumitru Robu


Procuratura Generală va fi condusă în continuare de un procuror general interimar, chiar dacă astăzi expiră 12 luni de când în această funcție a fost numit Dumitru Robu.

Guvernul a dat astăzi aviz pozitiv la proiectul de modificare a Legii Procuraturii care vizează interimatul funcției de procuror general. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat, în cadrul ședinței Guvernului, că proiectul ia în considerare recomandările Comisiei de la Veneția.

„De exemplu, dacă circumstanțele care au generat necesitatea desemnării unui procuror general interimar nu au încetat la expirarea termenului de 12 luni, atunci se va asigura o nouă desemnare a unui procuror general interimar, așa cum prevede legea. Și mandatul adjuncților va expira odată cu mandatul procurorului general, însă aceștia vor continua să-și exercite atribuțiile până la desemnarea noilor adjuncți ai procurorului general. În cazul suspendării din funcție a procurorului general în legătură cu pornirea urmăririi penale în privința acestuia, Consiliul Superior al Procurorilor va decide, prin hotărâre, în privința suspendării mandatului adjunctului procurorului general. În cazul nesuspendării mandatului adjunctului procurorului general, acesta nu poate interveni în cauza penală care ar viza procurorul general suspendat”, a explicat ministrul Justiției.

De asemenea, proiectul aprobat astăzi de Guvern stabilește criteriile de evaluare a procurorului general, cum ar fi calitatea planificării activității Procuraturii, eficiența conducerii Procuraturii, eficientizarea organizării Procuraturii și a controlului instituțional, eficiența managementului riscurilor, prin combaterea și eliminarea corupției etc.

Până Parlamentul va vota aceste modificări, interimatul funcției de procuror general interimar va fi asigurată, începând cu 6 octombrie curent, de către procurorul general adjunct interimar, Eduard Bulat. Funcția de procuror general interimar a lui Dumitru Robu expiră astăzi. Eduard Bulat va prelua funcția de procuror general interimar până la numirea unui alt procuror general sau procuror general interimar.

Totodată, adjunctul procurorului-șef al procuraturii specializate va fi desemnat de procurorul-șef al procuraturii specializate, prin ordinul procurorului general, după recepționarea acordului din partea CSP.

Inițiativa legislativă urmează să fie dezbătută și adoptată de către Parlament.

CITIȚI și Procurorul general suspendat ar fi primit de la controversatul Veaceslav Platon peste 60 de MILIOANE de lei. Dosarul în care e cercetat PENAL Alexandr Stoianoglo a ajuns pe masa judecătorilor

Menționăm că șefia Procuraturii Generale este interimară de un an, după ce procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut pe 5 octombrie 2021, fiind cercetat penal pentru mai multe capete de acuzare, inclusiv pentru faptul că ar fi favorizat gruparea criminală condusă de Veaceslav Platon.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
04.12.2022 10:13 502 Simion vrea dragoste pe bani
Top stiri
04.12.2022 10:13 494 Simion vrea dragoste pe bani

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md