08:34:38 01.05.2024
Stiri

PROBE // Persoane cu studii militare din Transnistria și Federația Rusă, eroii „operațiunii” FSB de prevenire a unei „tentative” de a duce la Moscova EXPLOZIBILI din Ucraina: „A provoca incertitudine, panică și frică - o politică consecventă a Rusei”

Actualitate 08.04.2024 15:58 Vizualizări1970 Autor: Raisa Lozinschi
PROBE // Persoane cu studii militare din Transnistria și Federația Rusă, eroii „operațiunii” FSB de prevenire a unei „tentative” de a duce la Moscova EXPLOZIBILI din Ucraina: „A provoca incertitudine, panică și frică - o politică consecventă a Rusei”


FABULĂ // Un cetățean din regiunea transnistreană încarcă icoane din România pentru a le exporta în Federația Rusă, iar printre bunurile transportate prin mai multe state ale Uniunii Europene ar fi fost încărcați și explozibili din Ucraina, care ar fi urmat să fie folosiți în eventuale acte teroriste la Moscova

Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Federației Ruse a anunțat, pe 2 aprilie curent, că a reușit să blocheze „un canal transfrontalier” de livrare, prin contrabandă, a explozibililor din Ucraina pe teritoriul statului rus, prin tranzitarea mai multor state ale Uniunii Europene. În listă figurează state ca România, Polonia sau Lituania, iar șoferul „transnistrean” al microbuzului care ar fi transportat detonatoarele printre icoanele „de la Fălticeni” a fost reținut. Oficialii de la Chișinău nu cred că un asemenea scenariu ar putea fi folosit de Rusia pentru a implica R. Moldova în războiul din statul vecin, fiindcă „noi suntem apărați de Ucraina”, în schimb Moscova ar urmări să instaleze haos în R. Moldova pentru a-i împiedica parcursul european.

Icoane din România, exportate de către Ucraina în Federația Rusă

Potrivit FSB, explozibilii „de fabricație străină” au fost depistați la punctul de control auto internațional „Ubylinka” din regiunea Pskov, la frontiera letono-rusă, într-un transport de icoane și alte obiecte bisericești exportate în Federația Rusă din Ucraina. Data „capturii” nu este făcută publică.

În total, în microbuzul care a circulat pe ruta Ucraina – România – Ungaria -Slovacia – Polonia – Lituania – Letonia - Rusia, ar fi fost găsite 27 de dispozitive explozive improvizate, „camuflate în icoane”, 70 kg de exploziv plastic de mare putere, 91 de detonatoare electrice și părți din lansator pentru RPG-7. Menționăm că focoasele pentru artilerie prezentate în comunicatele FSB sunt de model OGi-7MA, produse în Bulgaria, și sunt destinate pentru lansatoare de grenade antitanc.

Serviciul rus de securitate a mai anunțat că o persoană implicată în infracțiune a fost reținută, cazul este cercetat penal și „toți organizatorii și complicii crimei, inclusiv cetățenii străini, vor fi anunțați în căutare și trași la răspundere penală în conformitate cu legislația rusă”.

Comunicatul FSB este însoțit de imagini video cu interogarea șoferului.

„Am plecat la încărcare în România, orașul Fălticeni. La acel depozit m-am uitat - marfa consta în obiecte bisericești. După încărcarea mărfii, mi-a fost transmis tot pachetul de acte. Ulterior, am început deplasarea spre Moscova, Federația Rusă, unde trebuia să fie livrată marfa. M-am deplasat spre hotarul România - Ungaria, am oferit toate documentele pentru trecerea procedurilor vamale, am fost verificat, probleme nu au fost identificate, după care am intrat în zona Schengen. Am trecut prin Slovacia, Polonia, Lituania, Letonia și nu am avut probleme. La ieșirea din Letonia, am oferit toate documentele. Marfa a fost verificată, la fel nu au fost probleme. La intrarea în Federația Rusă, am oferit documentele pentru trecerea procedurilor vamale. În icoane au fost identificate substanțe explozibile și focoase, de aceea am fost reținut”, povestește bărbatul în acele secvențe video.

Propaganda rusă, valuri până la Chișinău

Subiectul a fost preluat imediat de oficiali ai Federației Ruse și de presă loială regimului de la Kremlin, potrivit căreia explozibilii ar fi provenit din Ucraina și ar fi urmat să fie utilizați în eventuale atacuri teroriste la sărbătorile pascale, inclusiv în biserici. Totodată, Leonid Sluțki, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Duma de Stat a Federației Ruse, a propus introducerea președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în lista teroriștilor internaționali.

Subiectul nu a fost trecut cu vederea nici la Chișinău. De exemplu, Iulia Fiodorova de la postul „Exclusiv TV” i-a solicitat, într-un interviu realizat la finele săptămânii trecute, vicepremierului Mihail Popșoi, ministrul Afacerilor Externe, să comenteze cazul în care „este implicat un cetățean al R. Moldova”.

„Fiecare cetățean trebuie să răspundă pentru acțiunile sale. R. Moldova nu figurează în fabula Dvs.”, a răspuns oficialul de la Chișinău, care a dat asigurări că organele de drept vor investiga acest caz.

Doi „transnistreni”, reținuți la Pskov

Deși oficial nu au fost oferite alte date vizavi de acest caz, portalul instanțelor de judecată din Federația Rusă arată că, pe 7 februarie curent, la adresa Judecătoriei regiunii Pskov a fost trimis dosarul pe numele lui Hocibar Djamalov (cauza penală nr. 22K-167/2024, nr. de identificare УИД: 60RS0001-01-2024-000821-91), acesta fiind învinuit de contrabandă cu substanțe radioactive puternice, otrăvitoare, explozive, surse de radiații, arme de foc sau componentele acestora, dispozitive explozive, muniții și alte arme. Aceeași sursă arată că, pe 9 februarie curent, procedurile pe acest caz au fost încheiate „inclusiv din motivul retragerii plângerii”.

Aceeași judecătorie avea, pe 9 februarie, un dosar pe numele lui Dmytro Hratii (dosarul nr. 22-166/2024), suspectat de transportarea ilegală a dispozitivelor explozive peste frontiera vamală a Federației Ruse „de către un grup de persoane, prin înțelegere prealabilă”. Măsura preventivă aplicată în cazul lui Hratii a fost 10 zile de detenție preventivă.


Dmytro Hratii, ok.ru

Dosarele celor doi au numere consecutive.

Șoferul reținut pentru două luni în cazul de contrabandă cu explozibili este Dmytro Hratii. Datele consultate de Ziarul NAȚIONAL, inclusiv de pe rețelele de socializare (Dima Gratii), arată că acesta are 31 de ani, este originar din orașul Korsakov, regiunea Sahalin din Federația Rusă, și ar fi absolvit așa-zisul institut militar de la Tiraspol „A.I. Lebedi”. Acesta deține cel puțin cetățenia Ucrainei.


Poze postate de Dymitro Hratii pe rețelele de socializare

Hratii era, în momentul reținerii, la volanul unui microbuz cu numerele de înmatriculare „ZJE704”, plăcuță de model neutru eliberată automobilelor din regiunea transnistreană pentru acces în traficul internațional.

Potrivit informațiilor noastre, microbuzul aparține unei familii cu domiciliul în municipiul Tighina (Bender) care prestează servicii de transport pentru pasageri și colete pe ruta Transnistria – Moscova – Transnistria. Proprietarul autovehiculului este Nicolai Petlevoi, originar din Anenii Noi, care i l-a încredințat prin procură fiicei sale, Irina Djamalova. Soțul ei, Hocibar Djamalov, „clientul” de la judecătoria din Pskov, este unul dintre șoferii și administratorii afacerii respective.


Nicolai Petlevoi, ok.ru



Irina și Hocibar Djamalov

Djamalov, 36 de ani, locuiește la Tighina, are cetățenia R. Moldova și a Ucrainei și și-a făcut studiile la Academia Maritimă de la Odesa.


Înainte de a ieși din R. Moldova, microbuzul s-a plimbat prin Ucraina

Surse din cadrul Poliției de Frontieră ne-au spus că acest microbuz a ieșit ultima dată din R. Moldova, prin punctul de trecere a frontierei Leușeni – Albița, pe 27 ianuarie curent. De asemenea, Ziarul NAȚIONAL a aflat că microbuzul respectiv a fost fixat, pe 24 ianuarie curent, în regiunea capitalei ucrainene Kiev.

Din imaginile video făcute publice de FSB cu privire la explozibilii trimiși cu microbuzul din Transnistria din Ucraina la Moscova desprindem datele unui colet straniu, numărul unic al trimiterii poștale fiind 5900108926892676990001.

Specialiștii pe care i-a consultat Ziarul NAȚIONAL susțin că acest cod unic, fără ultimele patru cifre caracteristice serviciului „Nova Poshta”, denotă că trimiterea poștală a fost expediată la 18 ianuarie 2024 din Kiev spre Cernăuți, unde a ajuns a doua zi și conținea 11 colete cu dimensiunile 50x40x30 cm, a câte 6 kg fiecare, cu specificația „tablouri”. Potrivit site-ului chek-track.com, trimiterea vizată avea ca destinatar „Republica Moldova”.

Oazu Nantoi: „Federația Rusă vrea să destabilizeze situația în R. Moldova, să provoace haos”

Deputatul partidului aflat la guvernare în R. Moldova, Oazu Nantoi, se ferește să dea o apreciere acestui caz, mai ales în condițiile în care „noi nu știm ce a fost la Crocus City Hall”, dar crede că astfel de lucruri pot fi utilizate de către Federația Rusă pentru a crea haos în R. Moldova.

„Asemenea lucruri sunt pentru a crea tensiune, a provoca incertitudine, panică, frică, e o politică consecventă a Federației Ruse pentru a zădărnici referendumul de integrare europeană și a nu admite realegerea Maiei Sandu în funcția de președinte al R. Moldova”, a declarat Oazu Nantoi pentru Ziarul NAȚIONAL, excluzând posibilitatea unui atac militar al Federației Ruse împotriva R. Moldova, fiindcă „noi suntem protejați de Ucraina”.

Potrivit lui Oazu Nantoi, Federația Rusă nu renunță la ideea de a prelua controlul asupra R. Moldova, utilizând Transnistria și Găgăuzia în acțiuni contra Chișinăului.

„Federația Rusă considera, după 24 februarie 2022, conform iluziilor inițiale ale lui Vladimir Putin, că Ucraina o să întâmpine rușii cu flori, Volodimir Zelenski va fi purtat în cușcă pe Kreșceatik și după aceea va veni rândul R. Moldova fără niciun fel de probleme. După ce Federația Rusă s-a împotmolit, nemaivorbind de eliberarea de sub ocupația rusă, în 2023, a unor teritorii ucrainene, politica s-a schimbat. Federația Rusă vrea să destabilizeze situația în R. Moldova, să provoace haos din două considerente. În primul rând, noi avem 1 222 de kilometri de frontieră cu Ucraina și chiar și președintele Zelenski a menționat recent că Ucraina, având probleme de tranzitare a mărfurilor la frontiera cu Polonia, a compensat acest lucru prin R. Moldova. Fără mult tam-tam, noi am devenit o cale importantă de tranzit pentru Ucraina. Rusia are nevoie de haos în R. Moldova, deoarece noi suntem la spatele Ucrainei, mai există și blestemul transnistrean, care nu reprezintă amenințare militară atâta timp cât Rusia este departe, dar în condiții de haos nu se știe.

Al doilea moment este faptul că, după ce Țările Baltice au devenit membre ale NATO acum 20 de ani, în sfârșit ne-am pornit și noi. Firește că Rusia dorește să zădărnicească acest progres în direcția UE, deoarece nu renunță la ideea de a prelua controlul asupra R. Moldova”, este convins Oazu Nantoi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md