Prizonierii ruși din Ucraina au dezvăluit cum s-au PREDAT la ei în țară în fața armatei ucrainene: „Totul s-a întâmplat foarte repede”
Soldații ruși care au fost luați prizonieri de război în Rusia de armata ucraineană, majoritatea tineri recrutați, spun că s-au predat în fața ucrainenilor chiar la ei în țară, conform Sky News. Jurnaliștii au vorbit cu ei în închisorile ucrainene în care se află. Soldații au fost capturați în timpul incursiunilor rapide ale armatei ucrainene în Rusia, în regiunea Kursk – mulți au între 19 și 21 de ani, scrie Antena3.
Ei spun că totul s-a întâmplat foarte repede și că pur și simplu s-au predat în momentul în care armata ucraineană și-a început avansul. Familiile lor nu știu ce li s-a întâmplat, iar ei spun că își doresc să se întoarcă acasă în cadrul unui schimb de prizonieri al Rusiei cu Ucraina.
Dovezi ale faptului că tineri cu vârste atât de mici au fost duși lângă granița ucraineană, iar mulți sunt acum prizonieri în Ucraina, ar putea să-i facă probleme lui Vladimir Putin.
Dictatorul rus a spus la începutul invaziei că nu are de gând să trimită recruți pe front în Ucraina, iar deși Kursk este teritoriu rus, zona de graniță cu Ucraina a fost de multă vreme ținta operațiunilor de sabotaj și a focurilor de dronă de ambele părți ale frontului, cu mult înainte de începerea incursiunii ucrainene.
Unii dintre prizonieri par să fi fost răniți în timpul incursiunii. Un soldat ucrainean implicat în acțiunile de transport ale prizonierilor de pe câmpul de luptă în spațiile de detenție spune că oricine este rănit primește îngrijiri medicale.
„Mai întâi le evaluăm starea psihologică pentru a vedea cât de bine echipați sunt să continue călătoria. Verificăm și să vedem dacă sunt răniți sau dacă au probleme provocate în luptă sau de folosirea improprie a armelor.
Apoi, le oferim servicii de escortare. În timpul transportului, îi ducem pe soldații răniți în spitale civile, acolo unde primesc ajutor medical specific pentru a le stabiliza starea de sănătae înainte de a fi transferați mai departe în centre pentru prizonierii de război”, a declarat ofițerul citat sub rezerva anonimatului.
Un oficial de la un centru de detenție ucrainean a declarat pentru Sky News că au fost procesați peste 200 de prizonieri în puțin peste o săptămână.
„Le dăm schimburi de haine, îi lăsăm să-și facă baie, apoi îi distribuim în celule. Instituțiile de ordine se ocupă, apoi, să facă procesul de filtrare pentru ca ei să fie trimiși în centre de detenție, acolo îi ținem în așteptarea unui schimb”, a spus el.
Întrebat dacă planul Ucrainei este acela de a face schimburi cu rușii pentru ucraineni capturați, el a spus: „Desigur, toți prizonierii de război trebuie să fie schimbați”.
DOC // „R. Moldova își merită pe deplin locul în familia europeană”: Declarația comună semnată de miniștrii de Externe ai României, Franței, Germaniei și R. Moldova, după cea de-a cincea conferință a Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova
Rusia, nemulțumită de numărul de secții de vot deschise de R. Moldova pe teritoriul său la alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea la UE, care vor avea loc pe 20 octombrie
Fond de DEZVOLTARE și solidaritate pentru sectorul agricol din R. Moldova. Dorin Recean, în cadrul Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova: „Cu sprijinul țărilor partenere și prietene punem bazele unei creșteri substanțiale și pe termen lung”