05:40:19 04.12.2023
Stiri

Principalul POD care leagă R. Moldova de România va fi DEMOLAT. Bucureștiul și Chișinăul intenționează să construiască un alt pod cu PATRU benzi

Actualitate 25.11.2022 12:56 Vizualizări7114 Autor: Ziarul National
Principalul POD care leagă R. Moldova de România va fi DEMOLAT. Bucureștiul și Chișinăul intenționează să construiască un alt pod cu PATRU benzi


Principalul pod care leagă R. Moldova de România, Leușeni – Albița, urmează să fie demolat. În locul acestui pod urmează să fie construit altul cu patru benzi, a scris pe Facebook secretatul de stat al Ministerului Transporturilor de la București, Irinel Ionel Scrioșteanu.

Acest lucru a fost convenit în cadrul ședinței recente a Comisiei Mixte România - R. Moldova, în cadrul căreia Bucureștiul și Chișinăul au stabilit un plan comun de acțiuni, inclusiv construcția și reabilitarea a nouă poduri peste Prut, liberalizarea serviciilor și îmbunătățirea infrastructurii de transport.

„Colaborarea dintre România și R. Moldova este una productivă, în cadrul căreia au fost clarificate și rezolvate diverse aspecte ce țin de planul comun de acțiuni pe infrastructură și transport, precum și soluții logistice de transportare a păcurei. Pe lângă finalizarea cu succes a primului pod peste Prut după Revoluție, Galați - Giurgiulești, am demarat procedurile pentru reabilitarea podurilor:

-Albița (RO) - Leușeni (MD): lucrările presupun demolarea podului vechi și reconstrucție pod nou pe patru benzi

-Sculeni (RO) - Sculeni (MD)

-Oancea (RO) - Cahul (MD)

-Construcția a noi poduri rutiere peste Prut:

-Stânca (RO) - Costești (MD)

-Bumbăta (RO) - Leova (MD)

-Fălciu (RO) - Leca (MD)

Construcția unui pod nou la nivel de autostradă:

Ungheni (RO) - Ungheni (MD): pod care va veni în sprijinul consolidării relațiilor economice, sociale și frățești dintre România și Basarabia. Podul face parte din proiectul Autostrăzii A8, cunoscută și Autostrada Unirii și va avea și punct de trecere a frontierei. Am obținut acordul de mediu pentru acest pod în data de 18 noiembrie”, a menționat Irinel Ionel Scrioșteanu.

De asemenea, părțile au convenit să promoveze semnarea unui memorandum pentru stabilirea unor măsuri de eficientizare a activității de transport rutier din zona vămilor cu Ucraina și R. Moldova, în vederea îmbunătățirii conexiunilor transfrontaliere existente, memorandum aprobat deja în Guvern României la 4 noiembrie:

-Punct vamal Vicovul de Sus - Krasnoilsk (UA)

-Punct vamal Racovăț - Diakivti (UA)

-Punct vamal Rădăuți Prut - Lipcani (MD)

-Punct vamal Bumbăta - Leova (MD)

Referitor la Autostrada A8 Târgu-Mureș - Iași - Ungheni, s-au început demersurile de către R. Moldova privind includerea A8 în harta rețelelor TEN-T, aceasta reprezentând conexiunea R. Moldova cu autostrăzile Uniunii Europene, până la Chișinău și apoi până la Odesa (Ucraina).

„Îi asigur pe partenerii noștri din R. Moldova de tot sprijinul nostru în vederea îmbunătățirii calității infrastructurii și serviciilor de transport, mai ales în aceste momente grele, având în vedere războiul din Ucraina”, a conchis Scrioșteanu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

01.12.2023 09:33 Cazimir Țino Cazimir Țino // Ziua Națională a Româ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md