09:32:32 29.03.2024
Stiri

Republica Moldova și Romania vor avea, până în 2026, NOUĂ poduri construite și reabilitate peste râul Prut, inclusiv trei noi

Actualitate 22.11.2022 09:53 Vizualizări1569 Autor: Ziarul National
Republica Moldova și Romania vor avea, până în 2026, NOUĂ poduri construite și reabilitate peste râul Prut, inclusiv trei noi


Până în anul 2026, Republica Moldova și Romania vor avea nouă poduri construite și reabilitate peste râul Prut, dintre care trei noi, potrivit înțelegerilor la care au ajuns responsabilii de domeniu de pe ambele maluri ale Prutului, în contextul lucrărilor Comisiei mixte moldo-române pe domeniul transportului rutier, desfășurată la București, la finele săptămânii trecute.

Secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Lilia Dabija, a discutat cu oficialii de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din România despre întreținerea podului Giurgiulești – Galați, dar și aspectele tehnice, financiare, juridice și organizatorice referitoare la construirea podurilor Ungheni (RO) – Ungheni (RM), Leușeni – Albița, Sculeni (RO) – Sculeni (RM), Cahul – Oancea, prevăzute în Acordurile privind construirea și reabilitarea podurilor peste râul Prut.



De asemenea, părțile au convenit asupra construcției altor trei noi poduri peste râul Prut: Costești – Stânca; Leova – Bumbăta; Leca – Fălciu. În privința construcției Autostrăzii Unirii, oficialii din România au fost informați despre demersul Republicii Moldova, prezentat Comisiei Europene referitor la modificarea hărții rețelelor Trans Europene de Transport TEN-T, prin includerea în Rețea a Autostrăzii A8 Târgul Mureș – Iași – Ungheni, acesta fiind și punctul de conexiune a Republicii Moldova la rețeaua de Autostrăzi a Uniunii Europene, până la Chișinău și în continuare până la Odessa (Ucraina).

Un comunicat de presă al MIDR arată că oficialii au mai discutat și despre proiectele finanțate prin intermediul instrumentului european „Investiții în Conectivitate pentru Țările Parteneriatului Estic” (EPIC), care are drept scop acordarea suportului în elaborarea și definitivarea Proiectelor de dezvoltare a infrastructurii Țărilor Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina).



Totodată, părțile au stabilit modalitățile de colaborare pentru preluarea de către funcționarii din R. Moldova a experienței României, necesare în procesul transpunerii și implementării legislației europene, a aspectelor procedurale ale negocierilor de aderare pe capitolul Rețele transeuropene, precum și a mecanismului de pregătire a proiectelor pentru alocarea resurselor financiare din fonduri europene.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md