11:12:27 04.12.2022
Stiri

PRIMUL cetățean al R. Moldova, condamnat la ÎNCHISOARE de către regimul ilegal de la Tiraspol, pentru că a criticat războiul declanșat de Rusia în Ucraina: „Promo-LEX” solicită intervenția autorităților și organizațiilor internaționale

Actualitate 29.09.2022 11:54 Vizualizări1382 Autor: Ziarul National
PRIMUL cetățean al R. Moldova, condamnat la ÎNCHISOARE de către regimul ilegal de la Tiraspol, pentru că a criticat războiul declanșat de Rusia în Ucraina: „Promo-LEX” solicită intervenția autorităților și organizațiilor internaționale Zona de Securitate


O pretinsă judecătorie de la Tiraspol l-a condamnat în această săptămână pe Victor Pleșcanov, un activist civic din regiune în vârstă de 58 de ani, la trei ani și două luni privațiune de libertate pentru „incitare la extremism”.

Asociația „Promo-LEX” arată că aceasta este prima persoană condamnată de regimul separatist de la Tiraspol pentru criticarea deschisă a războiului declanșat de federația Rusă în Ucraina.

Pleșcanov a avut permanent o poziție critică împotriva abuzurilor comise în regiunea transnistreană, iar odată cu invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie 2022, acesta a criticat abuzurile comise de armata rusă, inclusiv ilegalitatea dislocării acesteia în regiunea transnistreană.

Drept urmare, Asociația „Promo-LEX” solicită implicarea autorităților Republicii Moldova, dar și a organizațiilor internaționale și misiunilor diplomatice pentru a monitoriza atent situația libertății de exprimare în regiunea transnistreană, dar și eforturi prompte pentru eliberarea necondiționată a lui Victor Pleșcanov și aplicarea măsurilor de protecție în privința familiei acestuia.

Cazul lui Valeriu Pleșcanov, prezentat de „Promo-LEX”:

Pe 10 iunie 2022, acesta a fost privat de libertate contravențional pentru cinci zile pentru „huliganism”. Motivul „condamnării” a fost că, în timp ce se afla într-un magazin de țesături din orașul Tiraspol, a spus că va atârna steagul Ucrainei pe balcon și ar fi insultat așa-numitul minister al securității de stat de la Tiraspol. În timpul privării de libertate, domiciliul acestuia a fost percheziționat de structurile locale de securitate, fiind ridicate ilegal mai multe bunuri, inclusiv calculatorul personal. Soția acestuia a fost informată verbal că în privința lui Victor este pornită o „cauză penală” pentru „incitare la extremism prin intermediul internetului și a mass-mediei”.

La 15 iunie 2022, Victor nu a mai fost eliberat din detenție. Soția acestuia a aflat ulterior că în privința lui a fost aplicată o altă măsură – „arestul preventiv”, care ulterior a fost prelungit.

La 26 septembrie 2022, într-o ședință închisă, „judecătoria orașului Tiraspol” l-a „condamnat” pe Victor Pleșcanov la 3 ani și 2 luni privațiune de libertate pentru „incitare la extremism”. El urmează să execute „pedeapsa” într-o închisoare cu regim deschis de executare a pedepsei. Până în prezent, Victor este deținut în așa-numitul izolator de detenție preventivă nr. 3 din orașul Tiraspol.

În ciuda eforturilor depuse, la o distanță de aproape patru luni de la privarea de libertate, soția acestuia nu are acces la materialele cauzei inclusiv de la așa-numitul avocat delegat, actele cauzei fiind considerate secrete. Totodată, soția activistului a avut o singură întrevedere cu Victor și nu cunoaște nimic despre starea de sănătate a acestuia. Chiar dacă a depus cerere de recurs împotriva „sentinței de condamnare”, soția nu crede că va avea vreun efect în privința pedepsei aplicate.

În luna iunie curent, autoritățile constituționale de la Chișinău a cerut Tiraspolului să înceteze „persecutarea și intimidarea” lui Victor Pleșcanov. Aparent, această reacție nu a fost suficientă. Cu părere de rău, cazurile de „condamnare” a locuitorilor din stânga Nistrului pentru fapte de „incitare la extremism” sau alte fapte similare au loc tot mai des, iar victimele acestui fenomen nu au posibilitate să-și apere drepturile. Reamintim cazurile lui Mihail Ermurachi, Ghenadie Ciorba, Alexandr Samonii, Pavel Dogari, Larisa Kalik, Boris Babaian și alții. Persecuții care au fost „legalizate” de către Vadim Krasnoselskii odată cu aprobarea în martie 2020 a așa-numitei „Strategii de combatere a extremismului în regiunea transnistreană”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
04.12.2022 10:13 233 Simion vrea dragoste pe bani
Top stiri
04.12.2022 10:13 220 Simion vrea dragoste pe bani

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.12.2022 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // România întreagă, un...

01.12.2022 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino: Dodecalogul românilor b...

29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că „Gazprom” are motive întemeiate pentru a reduce livrările de gaze către R. Moldova cu 56,5% pentru luna decembrie, contrar contractului semnat cu „Moldovagaz”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md