14:05:26 18.05.2025
Stiri

Primul AMBASADOR al României în R. Moldova a revenit la Chișinău. Marian Enache și-a amintit cum a găsit acum 30 ani R. Moldova: „Personal, am apreciat și apreciez foarte mult ospitalitatea și hărnicia oamenilor, sensibilitatea și preocupările lor”

Actualitate 28.07.2023 14:43 Vizualizări2285
Primul AMBASADOR al României în R. Moldova a revenit la Chișinău. Marian Enache și-a amintit cum a găsit acum 30 ani R. Moldova: „Personal, am apreciat și apreciez foarte mult ospitalitatea și hărnicia oamenilor, sensibilitatea și preocupările lor”

Primul Ambasador al României la Chișinău, actualul președinte al Curții Constituționale a României, Marian Enache, a revenit în R. Moldova pentru a participa la marcarea împlinirii celor 29 de ani de la adoptarea Constituției R. Moldova. Marian Enache s-a referit, în cadrul unui interviu pentru TVR Moldova, la relațiile dintre cele două curți și a amintit despre primele acțiuni întreprinse în calitate de Ambasador al României în R. Moldova.

„La invitația președintelui și a judecătorilor Curții Constituționale din R. Moldova, am venit de la București, împreună cu doamnele judecătoare Mihaela Ciochină și Laura-Iuliana Scântei, precum și cu domnii judecători Cristian Deliorga și Gheorghe Stan, pentru a participa la marcarea împlinirii celor 29 de ani de la adoptarea Constituției R. Moldova. Trebuie să afirm că, indiferent de componențele celor două curți constituționale existente de-a lungul timpului, relațiile dintre acestea au continuat. Dezvoltarea unei relații speciale și privilegiate constituie o prioritate a mandatului meu de președinte al Curții Constituționale a României.

A existat și există un permanent dialog între cele două curți constituționale, sens în care au fost efectuate vizite bilaterale de către reprezentanți ai acestora atât la București, cât și la Chișinău. Aceste vizite au avut ca scop cunoașterea și aprofundarea jurisprudenței curților noastre, care sunt garanții supremației Constituției și depozitări unui patrimoniu istoric constituțional comun”, a menționat Marian Enache.

Potrivit sursei citate, colaborarea dintre cele două curți se manifestă și în plan internațional. În acest sens menționez doar prezența reprezentanților Curții Constituționale de la Chișinău la București în anul 2011, atunci când am organizat cel de-al XV-lea Congres al Conferinței Curților Constituționale Europene, iar în anul 2024 cel de-al XIX-lea Congres al acestei asociații a curților constituționale se va organiza la Chișinău”.

Primul Ambasador al României acreditat în R. Moldova după obținerea independenței, Marian Enache, a enumerat primele acțiuni întreprinse acum 30 de ani.

„După adoptarea Declarației de Independență, R. Moldova și-a trasat drept obiectiv construirea statului de drept, bazat pe principii democratice și respectarea drepturilor omului. Un moment important în realizarea acestui deziderat l-au constituit alegerile libere, pluripartitismul, cât și adoptarea unei noi Constituții care a legitimat statalitatea R. Moldova. În calitate de primul ambasador al României în R. Moldova, am contribuit la promovarea relațiilor diplomatice cu România. Amintesc că în perioada mandatului meu de ambasador la Chișinău a funcționat Comitetul Interministerial dintre România și R. Moldova, cadru instituțional în care au fost promovate numeroase acțiuni de interes comun pentru cele două state, de natură economică și culturală.

Totodată, în această perioadă au fost încheiate între țările noastre acorduri care au facilitat primirea elevilor și a studenților din R. Moldova în sistemul preuniversitar și universitar din România. Au existat și alte multiple activități necesare și benefice, precum crearea cadrului legislativ și organizațional pentru redobândirea cetățeniei române de către resortisanții R. Moldova.

În prezent, multe dintre acțiunile inițiate în acea perioadă sunt obiective împlinite, înregistrându-se și o evoluție bună – pe care o remarcăm astăzi – în cadrul relației bilaterale speciale dintre statele noastre. În timpul mandatului meu de ambasador, din perioada 1992-1996, am colaborat excelent cu autoritățile oficiale din R. Moldova, cu instituțiile culturale și am dobândit mulți prieteni, între care regretații Alexandru Moșanu, președintele Parlamentului Independenței, Nicolae Costin, primul primar al Chișinăului, Ion Ungureanu, Ministru Culturii și Cultelor, poetul Grigore Vieru, luminoasă fie-le amintirea. Personal, am apreciat și apreciez foarte mult ospitalitatea și hărnicia oamenilor, sensibilitatea și preocupările lor artistice, culturale, păstrarea și respectul pentru tradițiile naționale în cadrul unei societăți multietnice și multiculturale”, a punctat Marian Enache.

Mai multe detalii AICI.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte