11:48:30 22.10.2020
 
Stiri

Primarul orașului Ialoveni, Sergiu Armașu: „Plafonarea taxelor locale este contrară Constituției”

Actualitate 16.10.2020 09:58 Vizualizări1460 Autor: Ziarul National
Primarul orașului Ialoveni, Sergiu Armașu: „Plafonarea taxelor locale este contrară Constituției” CALM
Sergiu Armașu, primar de Ialoveni


Inițiativa Ministerului Finanțelor de a plafona și a exclude unele taxe locale va constitui o problemă pentru toate comunitățile din R. Moldova, atenționează primarul orașului Ialoveni, Sergiu Armașu.

Primarul a amintit, în cadrul ședinței Consiliului de Administrare al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), că, potrivit Legii 436, administrația publică locală dispune de autonomie consfințită și garantată de Constituția Republicii Moldova, inclusiv de Carta Europeană a autonomiei locale.

„Este limpede că, atât timp cât în Constituție este stipulat că autoritățile publice locale dispun de autonomie locală, nimeni nu poate să ne încalce acest drept. Mai mult decât atât, art. 6 din aceeași lege prevede că raporturile dintre autoritățile publice centrale și cele locale au la bază principiile autonomiei, legalității, transparenței și colaborează în rezolvarea problemelor comune”, a afirmat Armașu.

CITIȚI și CALM NU acceptă măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021, anunțate de Ministerul Finanțelor: „După furtul miliardului, suntem martorii unui nou atac asupra cetățenilor și a autonomiei locale!”

Primarul de Ialoveni se miră că agenții economici nu sunt revoltați vizavi de inițiativa guvernanților. „Dimpotrivă, noi suntem gata să micșorăm taxele respective pentru a-i susține și pentru a avea mai multe locuri de muncă, mai multe taxe, impozite care vin în bugetele locale, să atragem investiții în comunitățile noastre, iar agenții economici să-și poată desfășura activitatea legal și eficient”, a punctat Sergiu Armașu, citat de-un comunicat de presă al CALM.

Primarul a adăugat că, înainte de a lua asemenea decizii, Guvernul trebuia să consulte autoritățile publice locale, așa cum prevede legislația.

„Așteptăm să se expună și Consiliul Național Anticorupție, deoarece orice proiect de lege sau proiect de hotărâre de Guvern trebuie să treacă această expertiză”, a încheiat Sergiu Armașu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.10.2020 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine îl salvează pe ...

16.10.2020 08:58 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vaca lui Lavrov

12.10.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine mai are nevoie ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Pentru cine veți vota la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md