10:05:08 06.10.2024
Stiri

Prim-ministrul Dorin Recean, discurs la tribuna ONU: „Drumul nostru european este o chestiune de interes național vital și cea mai puternică garanție a păcii, democrației și dezvoltării”

Actualitate 27.09.2024 20:38 Vizualizări1047 Autor: Ziarul National
Prim-ministrul Dorin Recean, discurs la tribuna ONU: „Drumul nostru european este o chestiune de interes național vital și cea mai puternică garanție a păcii, democrației și dezvoltării”


Autoritățile de la Chișinău se angajează să pregătească R. Moldova pentru aderare la Uniunea Europeană până în anul 2030, inclusiv să curețe sistemul de justiție, să crească reziliența economică a statului și să asigure securitatea energetică, a reiterat prim-ministrul Dorin Recean, vineri-seară, în cadrul discursului susținut la cea de-a 79-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU), care se desfășoară la New York, SUA, și are ca temă centrală „Unitate în diversitate pentru pace, dezvoltare durabilă și demnitate umană pentru toți, pretutindeni”.

„Drumul nostru european este o chestiune de interes național vital și cea mai puternică garanție a păcii, democrației și dezvoltării. Pe 20 octombrie, R. Moldova își va reafirma alegerea europeană într-un referendum, pentru a consacra integrarea europeană în Constituția noastră”, a punctat Dorin Recean.

Premierul R. Moldova a subliniat că pacea, securitatea și schimbările climatice sunt provocările generației noastre.

Actualitatea acestor subiecte este dictată, mai ales, de agresiunea rusească în Ucraina, care amenință structura ordinii internaționale.

„Ucraina luptă acum nu doar pentru statalitatea sa, pentru națiunea și existența sa. Ea luptă pentru libertatea fiecărei națiuni de a alege și de a-și urmări propriile aspirații naționale. R. Moldova este solidară cu Ucraina în apărarea împotriva agresiunii Kremlinului. Și îndemnăm comunitatea internațională să ofere în timp util tot sprijinul necesar Ucrainei”, a declarat premierul Dorin Recean.

Potrivit șefului Guvernului de la Chișinău, în pofida războiului la granița noastră, R. Moldova rămâne un contribuitor activ al securității regionale, fiind un partener de încredere pentru vecinii noștri, România și Ucraina, precum și pentru Uniunea Europeană, dar și sprijinind eforturile umanitare prin găzduirea a peste 1 milion de refugiați ucraineni.

Tot de la tribuna ONU, prim-ministrul Dorin Recean a accentuat că R. Moldova își dorește soluționarea justă și pașnică a conflictului transnistrean, cu respect deplin pentru suveranitatea și integritatea teritorială a statului nostru. Premierul a lansat un apel către comunitatea internațională să reafirme necesitatea retragerii imediate și necondiționate a trupelor rusești din Republica Moldova.

La finalul discursului său, premierul Dorin Recean s-a referit la schimbările climatice, care afectează și Republica Moldova, și a salutat adoptarea de către Adunarea Generală a ONU a Pactului pentru Viitor: „Acesta este un pas semnificativ către construirea unei ordini globale mai eficiente, incluzive și durabile și reafirmă responsabilitatea noastră colectivă față de generațiile viitoare. Ne angajăm să lucrăm alături de comunitatea internațională pentru a transforma aceste angajamente în acțiuni concrete care vor modela o lume mai bună și mai rezilientă”.








Discirsul integral al prim-ministrului Dorin Recean, susținut vineri, 27 septembrie 2024, la tribuna celei de-a 79-a Adunări Generale a ONU, desfășurată la New York:

Domnule Președinte,

Domnule Secretar General,

Excelențele Voastre,


Este o onoare să reprezint țara mea, Republica Moldova, la acest forum unic, unde națiuni mari și mici abordează problemele fundamentale de pe agenda globală. Schimbările climatice, sărăcia și criza globală a costului vieții sunt provocările generației noastre. La fel cum sunt pacea și securitatea.


De ceva timp, părea că trăim într-un sistem internațional bazat pe reguli, care descuraja cu desăvârșire cuceririle geopolitice, sferele de influență și nerespectarea aspirațiilor națiunilor mai mici. Lumea s-a dovedit a fi un loc mult mai sigur atunci când și țările mai mici au un cuvânt de spus, iar alegerile pe care le fac cetățenii lor sunt respectate.


Pacea, securitatea, prosperitatea și libertatea de a alege reprezintă, astăzi agenda esențială a Moldovei. Generații de intelectuali, scriitori și activiști civici au luptat pentru independența noastră și pentru libertatea de a ne urma identitatea și valorile. Ei au reușit să facă Moldova liberă! După 33 de ani de independență, vedem acest lucru în încrederea tinerilor noștri, în revitalizarea culturii noastre și în demnitatea cu care poporul nostru se prezintă pe scena internațională, știind că viitorul ne aparține.


Foarte aproape de noi, războiul de agresiune neprovocat și nedrept al Rusiei împotriva Ucrainei amenință structura ordinii noastre internaționale. Ne aruncă înapoi în vremurile politicii marilor puteri, când un stat mare urmărește planuri geopolitice cinice de a împărți regiunea în sfere de influență și de a anexa vecinii mai mici, refuzându-le dreptul de a-și decide propriul destin.


Pentru Moldova, aceasta nu este doar o amintire îndepărtată - este o amenințare iminentă. Moldova cunoaște prea bine consecințele și suntem hotărâți să nu revenim niciodată la acele vremuri. Să nu uităm: pentru Kremlin contează doar propriul interes. Kremlinul nu respectă alegerea poporului nostru și vrea să ne mențină în zona gri. Constrângerea și forța brută sunt perpetuate și completate acum cu un război hibrid, influență malignă și subminarea statului democratic.


Aceste evoluții recente, doamnelor și domnilor, amenință nu doar Moldova. Ele se extind în întreaga lume democratică. Chiar și democrațiile mature găsesc dificilă gestionarea, asistând la polarizare și diviziune.


Prin urmare, Ucraina luptă acum nu doar pentru statalitatea sa, pentru națiunea și existența sa. Ea luptă pentru libertatea fiecărei națiuni de a alege și de a-și urmări propriile aspirații naționale. Moldova este solidară cu Ucraina în apărarea împotriva agresiunii Kremlinului. Și îndemnăm comunitatea internațională să ofere în timp util tot sprijinul necesar Ucrainei.


Distins public,


În ciuda războiului la granița noastră, Moldova rămâne un contributor activ și angajat la securitatea regională. Suntem un partener de încredere pentru vecinii noștri, România și Ucraina, precum și pentru Uniunea Europeană. Am menținut pacea și securitatea în Moldova. În același timp, am sprijinit eforturile umanitare, primind peste 1 milion de refugiați ucraineni și asigurându-le siguranța. Pacea nu este doar obiectivul nostru, este datoria noastră. Pacea rămâne angajamentul nostru principal.


Moldova este angajată, de asemenea, într-o soluționare justă și pașnică a conflictului transnistrean, cu respect deplin pentru suveranitatea și integritatea teritorială a țării în granițele sale recunoscute internațional. Pentru ca acest lucru să se întâmple, prezența militară ilegală a Rusiei pe teritoriul nostru trebuie să înceteze. Fac apel la comunitatea internațională să reafirme necesitatea retragerii imediate și necondiționate a trupelor rusești din Moldova. Nu este vorba doar despre Moldova; este vorba despre respectarea dreptului internațional, protejarea stabilității regionale și asigurarea faptului că suveranitatea oricărei țări nu este compromisă de prezența militară străină.


Doamnelor și domnilor,


Destinul Moldovei aparține moldovenilor, nu puterilor din exterior. Eforturile Kremlinului de a suprima demnitatea și voința poporului Moldovei, prin subminare internă și intimidare externă, nu-și au locul în secolul XXI.


În ciuda diferențelor noastre, am luat întotdeauna decizii mari ca popor, împreună, și ne-am reafirmat cu mândrie demnitatea națională și valoarea de sine! Pactul social al societății noastre este libertatea individuală, drepturile omului, alegerile competitive și societatea deschisă, nu stat satelit al Kremlinului.


Astăzi, poporul nostru este mai aproape ca niciodată de îndeplinirea acestor aspirații! Suntem plini de speranță și hotărâre. Speranța pentru un viitor democratic și prosper în familia națiunilor europene, căreia îi aparținem pe bună dreptate, iar această speranță este ferm înrădăcinată în realizările colective ale Moldovei din ultimii ani. Suntem hotărâți să muncim din greu și neobosit pentru a deveni un membru demn al familiei pașnice și prospere a Uniunii Europene.


Astăzi, Moldova este mai puternică și mai unită. În pofida inundării Moldovei cu bani iliciți, propagandă, falsuri și a unui atac hibrid lansat în forță, Kremlinul nu a reușit să ne zdruncine casa.


Moldova nu mai este o „zonă gri”, o întreprindere profitabilă de spălare a banilor pentru oligarhi necinstiți și puteri străine, care au jefuit statul și poporul și au manipulat instituțiile în beneficiul lor. Sancțiunile internaționale împotriva acestor infractori au ajutat, iar noi lucrăm pentru a recupera banii furați.


Angajamentul nostru pentru reformă este neclintit și am progresat în curățarea sistemului nostru de justiție și al forțelor de ordine. Comunitatea internațională a recunoscut aceste eforturi, iar clasamentele Moldovei în ceea ce privește percepția corupției și statul de drept au îmbunătățiri semnificative.


Am întreprins acțiuni pentru a face economia noastră rezistentă, chiar și în fața instabilității regionale. În ciuda proximității zonei de război, mediul de afaceri din Moldova se îmbunătățește. Întreprinderile mici și mijlocii au perspective mai promițătoare, iar exporturile de produse de înaltă calitate sunt în creștere, datorită accesului nostru pe piețele europene. Moldova devine digitală și aducem guvernul mai aproape de cetățeni și afacerile lor.


În ultimul timp, în infrastructură s-a investit mai mult decât în peste 10 ani anteriori. Independența noastră energetică este acum o realitate. Energia nu mai poate fi folosită pentru șantaj și obținerea de concesii geopolitice. Securitatea energetică a Moldovei este asigurată prin integrarea sa în rețelele și piețele regionale și internaționale. Am avansat cu o agendă rapidă de energie regenerabilă și eficiență energetică.


Reziliența nu înseamnă doar securitate. Este vorba despre instituțiile noastre - mai puternice, astăzi, ca oricând, datorită sprijinului partenerilor noștri. Instituțiile sunt mai bine pregătite să protejeze alegerile poporului nostru de interferențele externe.


În mod esențial, Moldova s-a deschis cu adevărat lumii. În recunoașterea progreselor țării noastre, în decembrie 2023, liderii UE au convenit unanim să deschidă negocierile de aderare cu Moldova. Acesta este cel mai semnificativ succes al nostru de la obținerea independenței, iar noi ne angajăm să fim pregătiți să aderăm la UE până în 2030.


Drumul nostru european este o chestiune de interes național vital și cea mai puternică garanție a păcii, democrației și dezvoltării. Pe 20 octombrie, Moldova își va reafirma alegerea europeană într-un referendum, pentru a consacra integrarea europeană în constituția noastră.


Rusia poate continua încercările de a perturba calea Moldovei prin amenințări, dezinformare și destabilizare, în încercarea de a schimba alegerea suverană a poporului moldovenesc. Rusia vrea să mențină Moldova captivă în trecutul său. Dar noi, poporul moldovenesc, suntem uniți în hotărârea noastră. Doar noi putem să ne alegem viitorul. Nu vom întoarce țara oligarhilor care au prădat statul și care doresc din nou să transforme țara în feuda lor personală, pentru a-i îmbogăți pe câțiva și a lăsa majoritatea în sărăcie.


Nu ne vom întoarce la un trecut dominat de oligarhi și corupție. Nu vom fi atrași înapoi într-o sferă de influență care nu reflectă aspirațiile noastre. Poporul Republicii Moldova alege libertatea. Alegem Europa. Și luna viitoare vom reafirma obiectivul generației noastre – aderarea deplină la UE, o uniune care a sprijinit Moldova de-a lungul independenței noastre.


Și acum câteva cuvinte despre schimbările climatice.


Mult timp, Moldova a fost cunoscută drept țară cu un climă temperată, blândă și cu un sol fertil. Însă, doar în ultimul an, ne-am confruntat cu cele mai severe extreme meteorologice din istoria noastră: ninsori devastatoare, secete și valuri de căldură fără precedent, precum și cu inundații severe. Aceste intemperii cauzează daune și perturbări masive, cum nu am mai văzut în istoria noastră. Aceste provocări nu sunt ipotetice – ele sunt reale și amenință mijloacele de trai ale fermierilor noștri, economia noastră, infrastructura satelor și orașelor și viitorul copiilor noștri. Schimbările climatice riscă să distrugă multe lucruri de care depindem puternic pe această planetă.


În acest context, salutăm adoptarea Pactului pentru Viitor de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite. Acesta este un pas semnificativ către construirea unei ordini globale mai eficiente, incluzive și durabile și reafirmă responsabilitatea noastră colectivă față de generațiile viitoare. Ne angajăm să lucrăm alături de comunitatea internațională pentru a transforma aceste angajamente în acțiuni concrete care vor modela o lume mai bună și mai rezilientă.


Ca o observație finală:


Moldova se află la o răscruce istorică atât ca națiune, cât și ca membru al comunității internaționale. Poporul moldovenesc nu va permite să-i fie luată puterea de a decide. Moldova alege pacea, democrația, libertatea și statul de drept, în locul războiului, autoritarismului și represiunii. Pentru noi, aceasta înseamnă Europa. Este alegerea noastră, care ne întărește decizia de a avansa mai hotărât către UE – un proiect al păcii și prosperității, în timp ce respingem războiul, agresiunea și orice atac asupra demnității umane.

Dragi moldoveni, de acasă și de pretutindeni,


Acum este momentul să ne unim eforturile, să fim consolidați și să aducem Republica Moldova acolo unde îi este locul - în marea familie europeană, unde pacea și prosperitatea sunt asigurate.

Vă mulțumesc!






Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.10.2024 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // Klimenko, evoluția u...

30.09.2024 09:46 Nicolae Negru Nicolae Negru // Logica rezistenței

27.09.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Voronin, heraldul lu...

Meteo in Moldova

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md