04:33:15 29.01.2023
Stiri

Prim-miniștrii de la Chișinău și Kiev, discuții despre aprofundarea cooperării moldo-ucrainene în sectorul energetic, economic, dar și continuarea proiectelor comune în domeniul transportului și al infrastructurii: Acordul semnat în Ucraina

Actualitate 06.12.2022 15:03 Vizualizări1192 Autor: Ziarul National
Prim-miniștrii de la Chișinău și Kiev, discuții despre aprofundarea cooperării moldo-ucrainene în sectorul energetic, economic, dar și continuarea proiectelor comune în domeniul transportului și al infrastructurii: Acordul semnat în Ucraina


Aprofundarea cooperării moldo-ucrainene în sectorul energetic și economic, continuitatea proiectelor comune în domeniul transportului și al infrastructurii, dar și viziunile ambelor state privind implementarea cu succes a agendei europene au constituit principalele subiecte examinate la întrevederea prim-ministrei Natalia Gavrilița cu omologul său ucrainean, Denis Șmigal, desfășurată astăzi la Kiev.

Guvernul de la Chișinău transmite că Natalia Gavrilița a exprimat susținere poporului ucrainean, inclusiv cetățenilor refugiați în R. Moldova, și a reiterat suportul republicii noastre pentru integritatea teritorială a Ucrainei.

„În fiecare zi admirăm puterea și rezistența poporului ucrainean. Deplângem fiecare viață nevinovată, pierdută în acest război nedrept. Suntem pe deplin solidari cu poporul ucrainean și vom asigura, în continuare, asistența necesară celor peste 85 000 de cetățeni ai Ucrainei, care rămân în Republica Moldova”, a declarat prim-ministra Gavrilița.Oficialii au vorbit despre criza energetică, care a lovit atât Ucraina, cât și Republica Moldova. Infrastructura energetică a Ucrainei este deteriorată în urma bombardamentelor rusești și sunt necesare soluții rapide pentru asigurarea cu resurse energetice a populației ambelor state.

De asemenea, șefii executivelor de la Chișinău și Kiev au subliniat necesitatea de extindere a comerțului transfrontalier și continuarea proiectelor comune de conectivitate a transportului. În context, oficialii au relevat lansarea curentă a liniei de cale ferată Basarabeasca-Berezino și a rutei feroviare de pasageri Kiev-Chișinău, care vor contribui la stimularea relațiilor comercial-economice și vor facilita deplasarea în siguranță a cetățenilor din ambele state.

„Credem că proiectele comune de infrastructură vor impulsiona comerțul bilateral și vor favoriza exportul produselor noastre către piețele UE. Astfel, va fi creat un mecanism durabil pentru asigurarea securității alimentare atât în Republica Moldova și Ucraina, cât și la nivel regional”, a mai spus prim-ministra Gavrilița.

Guvernul mai informează că cei doi premieri au semnat un Acord privind cooperarea în domeniul învățământului superior, pe un termen de cinci ani. Documentul prevede acordarea anuală, pe bază de reciprocitate, a burselor gratuite de licență, masterat și doctorat, organizarea instruirilor, seminarelor, stagiilor de practică și de perfecționare pentru studenții și cadrele didactice din Republica Moldova și Ucraina. De asemenea, părțile au agreat cooperarea în domeniul învățământului superior prin elaborarea de proiecte comune în cadrul programelor Uniunii Europene, Consiliului Europei, Organizației Națiunilor Unite, UNESCO și altor organizații internaționale.

Menționăm că prim-ministra Natalia Gavilița întreprinde astăzi o vizită de lucru la Kiev, alături de mai mulți oficiali din Guvernul de la Chișinău.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.01.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Toate statele sunt s...

27.01.2023 16:26 Ziarul National Au luat la pumni un bărbat noaptea, î...

25.01.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Problema identitară î...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că actuala guvernare a R. Moldova trebuie să schimbe Guvernul în anul 2023?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md