Președintele României, OPTIMIST că R. Moldova și Ucraina vor deveni state candidate pentru aderarea la UE: „Acest statut este o garanție că integrarea europeană se va întâmpla”


Președintele României, Klaus Iohannis, s-a manifestat optimist, joi, în privința acordării statutului de candidat la aderare pentru Ucraina și Republica Moldova, decizie care va reprezenta o garanția că integrarea europeană să va întâmpla.
Șeful statului român a făcut aceste remarci în cadrul unor declarații de presă susținute la Bruxelles la finalul summitului UE – Balcanii de Vest și în ajunul Consiliului European la care liderii europeni sunt așteptați să decidă acordarea statutului de țări candidate la UE atât Ucrainei, cât și Republicii Moldova. Președintele a salutat și abordarea Comisiei Europene de a solicita îndeplinirea unor condiții și reforme după momentul dobândirii statutul de candidat în așa fel încât să poată fi deschis procesul de negociere a capitolelor de aderare.
El a reamintit că pe această temă Comisia Europeană a emis un punct de vedere săptămâna trecută prin care Comisia propune ca Ucraina și Moldova să primească statutul de candidat, iar Georgia să primească un statut care declară că UE sprijină aspirațiile europene ale acestei țări, în timp ce este necesar de un progres mai vizibil pentru a primi statutul de candidat.
„Eu am sprijinit din capul locului, știți foarte bine, am spus-o public, solicitările celor trei state, voi exprima astăzi punctul meu de vedere, punctul de vedere al României, care este foarte clar. Noi susținem, sprijinim și salutăm punctul de vedere al Comisiei, care este unul corect, reflectă situația din teren, este un punct de vedere care totuși vine cu câteva noutăți, procedural vorbind”, a a declarat președinte,e, potrivit caleaeuropeană.ro.
Totodată, Iohannis a salutat și abordarea Comisiei Europene potrivit căreia după acordarea statutul de candidat pentru Moldova și Ucraina vor trebui îndeplinite o serie de condiții și reforme pentru a putea declanșa procedura propriu-zisă a negocierilor de aderare.
“Eu cred că este foarte bine așa și cred că această abordare a Comisiei a reușit să aducă o mișcare în întreaga politică de extindere a Uniunii Europene, o mișcare pe care o consider foarte pozitivă, ea poate să ducă, prin analogie, la o creștere a vitezei și pentru alte candidaturi și alte proceduri”, a explicat el.
În opinia sa, acordarea statutului de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova reprezintă “o garanție că integrarea europeană se va întâmpla”, însă a atenționat că aceasta nu este o garanție unidirecțională.
„Este nevoie și ca statul membru care dorește să se integreze să urmeze pașii care sunt recomandați, să facă reformele care sunt așteptate, fiindcă extinderea Uniunii Europene nu este o extindere pur teritorială este un proces care se bazează pe valori. Până la urmă, toți cei care vor să devină parte sau membri din Uniunea Europeană trebuie nu doar să spună că vor să fie ca să fie bine, ci trebuie să facă reforme, trebuie să angajeze, trebuie să respecte principiile, principiile unui stat democratic, statul de drept, piața unică și așa mai departe. Deci, este o interacțiune complexă, dar așteptarea și scopul întregului proces, evident, este ca statul respectiv să devină membru. La unii se întâmplă mai repede, la alții se întâmplă mai încet. Dacă ne uităm la Balcanii de Vest pentru unii procesul a început acum 20 de ani și încă nu este foarte avansat, la alții procesul de integrare s-a produs în 3-4 ani și a funcționat foarte bine. Deci, depinde de mulți factori, însă eu sunt ferm convins că cei care primesc statutul și își doresc real să devină membri ai familiei europene, vor deveni”, a detaliat Klaus Iohannis.
Amintim că joi și vineri la Bruxelles are loc summitul Consiliul European, în cadrul căruia urmează să fie luate decizii istorice – de a acorda Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate la Uniunea Europeană.











































































