04:06:32 27.05.2024
Stiri

Președintele României, Klaus Iohannis, mesaj pentru cetățenii R. Moldova la Summitul CPE: „Nu sunteți singuri! Uniunea Europeană și ceilalți parteneri sunt aici, pentru Republica Moldova”

Actualitate 01.06.2023 14:12 Vizualizări1260 Autor: Ziarul National
Președintele României, Klaus Iohannis, mesaj pentru cetățenii R. Moldova la Summitul CPE: „Nu sunteți singuri! Uniunea Europeană și ceilalți parteneri sunt aici, pentru Republica Moldova” presidency.ro


Uniunea Europeană trebuie să ofere mai mult sprijin cetățenilor R. Moldova, astfel încât aceștia să constate o îmbunătățire concretă a vieții lor zilnice, a declarat președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul sesiunii plenare a Summitului Comunității Politice Europene (CPE), care are loc astăzi la Bulboaca, raionul Anenii Noi.

Oficialul român a salutat eforturile conducerii de la Chișinău pentru gestionarea procesului de reforme necesare pentru integrarea în Uniunea Europeană și combaterea amenințărilor hibride prin care se urmărește compromiterea stabilității și a rezilienței R. Moldova.

„România a oferit sprijin crucial pentru gestionarea acestor provocări prin oferirea de expertiză în afaceri europene, pentru a accelera procesul de reforme și a iniția negocierile de aderare la UE, în acest an; prin acordarea de asistență financiară și sectorială substanțială. Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, lansată de România alături de Franța și Germania, noul regim de sancțiuni adoptat de Uniunea Europeană cu primele listări de persoane care au acționat împotriva stabilității statului și noua Misiune de parteneriat a UE în Republica Moldova sunt alte exemple concrete ale sprijinului nostru”, a punctat șeful statului român.

CITIȚI și VIDEO // Maia Sandu, în cadrul sesiunii plenare a Summitului CPE de la Bulboaca: „Acest summit este o expresie clară a UNITĂȚII, puterii și hotărârii noastre de a acționa împreună ca o singură familie

Klaus Iohannis a ținut să le transmită un mesaj tuturor cetățenilor Republicii Moldova: „Nu sunteți singuri! Uniunea Europeană și ceilalți parteneri sunt aici, pentru Republica Moldova. Consolidarea Republicii Moldova înseamnă și consolidarea rezilienței strategice a Europei. Ceea ce trebuie să facem este să oferim sprijinului nostru mai multă vizibilitate pentru cetățenii Republicii Moldova. Este important ca ei să constate o îmbunătățire concretă a vieții lor zilnice. Acesta este un element crucial pentru o poveste de succes a Republicii Moldova”.

Potrivit președintelui României, comunitatea europeană trebuie să fie din ce în ce mai conștientă de provocările geostrategice la adresa unor țări precum Ucraina și Republica Moldova, iar evenimentul de astăzi demonstrează concentrarea atenției asupra întregii Vecinătăți Estice și a regiunii Mării Negre.

„Doresc să profit de această ocazie pentru a saluta prezența președintelui Zelenski, astăzi. Domnule președinte, suntem uniți și solidari în sprijinul puternic pentru Ucraina și poporul său care sunt, în continuare, ținta atacurilor nemiloase ale Rusiei. Agresiunea militară împotriva Ucrainei constituie cea mai disruptivă perioadă de după Războiul Rece. Ne revine responsabilitatea, în calitate de Comunitate a statelor democratice europene, să răspundem acestui moment istoric și să îi susținem pe cei mai vulnerabili dintre noi. Aceste state au ales calea democrației pentru a-și proteja independența, suveranitatea și integritatea teritorială, susținând valorile care au stat mereu la baza luptei noastre pentru libertate și democrație”, a spus Klaus Iohannis.

CITIȚI și Vicepremierul Popescu, întâlnire cu omologul său de la București, Bogdan Aurescu, în marja Summitului CPE: „România a fost și este cel mai puternic susținător al R. Moldova, inclusiv în cadrul procesului nostru de aderare la UE”

Președintele României a adăugat că Summitul CPE de astăzi „trebuie să reafirme cu putere sprijinul nostru de neclintit pentru Ucraina și cetățenii săi pentru a învinge agresiunea rusească și a reclădi o pace bazată pe principiile Cartei ONU”.

„Acest Summit trebuie să fie, totodată, o expresie a capacității noastre comune de a promova pacea, stabilitatea și democrația în Europa și dincolo de Europa”, a încheiar președintele Iohannis.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

24.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Căutarea unui candid...

20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md