03:33:46 27.05.2024
Stiri

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, discurs la Dublin: Deschiderea negocierilor de aderare la UE ar încuraja R. Moldova și ar fi „un semnal pentru Rusia” că acțiunile sale nu pot împiedica statele să decidă cu privire la dezvoltarea lor de viitor

Actualitate 29.09.2023 11:23 Vizualizări1452 Autor: Ziarul National
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, discurs la Dublin: Deschiderea negocierilor de aderare la UE ar încuraja R. Moldova și ar fi „un semnal pentru Rusia” că acțiunile sale nu pot împiedica statele să decidă cu privire la dezvoltarea lor de viitor Facebook // Igor Grosu


Războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei a afectat și Republica Moldova, statul nostru confruntându-se cu amenințări hibride la adresa securității, suplimentar fluxurilor de refugiați, perturbării relațiilor comerciale și a furnizării energiei, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul Conferinței Europene a Președinților de Parlament din statele-membre ale Consiliului Europei, desfășurată joi la Dublin, Irlanda.

„Țările mici care se află în imediata apropriere a epicentrului, așa cum este R. Moldova, au simțit foarte bine impactul războiului chiar din prima zi. Suplimentar fluxurilor de refugiați, perturbării relațiilor comerciale și a furnizării energiei, consecințelor socio-economice ale războiului, republica s-a confruntat cu amenințări hibride și amenințări la adresa securității. Rusia a folosit și, mai mult ca probabil, va continua să folosească R. Moldova ca teren pentru testarea tacticilor sale de război hibrid. Drept răspuns, R. Moldova a menținut pacea internă și a accelerat reformele având scopul de a consolida rezistența generală a republicii”, a arătat Igor Grosu în discursul său, susținut în fața a peste 60 de președinți și vicepreședinți de parlament din 46 de țări-membre ale Consiliului Europei.

Potrivit spicherului, edificarea rezilienței înseamnă că R. Moldova „nu se mai bazează în exclusivitate pe gazul rusesc, ci a diversificat sursele și stocarea de rezervă”.

„Ne-am interconectat la rețeaua electrică europeană și construim linii electrice către Europa. În această combinație de provocări, cetățenii și autoritățile moldovene și-au exprimat clar alegerea în favoarea viitorului european. Ne-am concentrat eforturile asupra transformării provocărilor în oportunități pentru a ne apropia mai mult de UE. Acest efort ar trebui să continue și considerăm că a acționa la timp este esențial. Decizia de deschidere a negocierilor ar trebui să fie luată până la sfârșitul anului. Acest lucru ne-ar încuraja pe noi și ar fi un semnal pentru Rusia că acțiunile sale nu pot împiedica țările să decidă cu privire la dezvoltarea lor de viitor”, a punctat oficialul de la Chișinău.

Igor Grosu a adăugat că R. Moldova este gata să contribuie la restaurarea dreptului internațional și susținerea reconstruirii Ucrainei, se aliniază treptat la sancțiunile UE privind Rusia și oferă ajutor la deminarea Ucrainei.

„În prezent, ne confruntăm cu o provocare fără precedent, o încercare de a pune la îndoială ordinea internațională. Ucraina este cea care luptă pentru o lume liberă, dar are nevoie de un sprijin puternic, atât timp cât este nevoie. Vă rog să continuăm să susținem Ucraina. Suntem gata să contribuim la stabilitatea regiunii promovând transformarea internă de lungă durată, integrarea în UE și asigurând pacea printr-o mai bună reziliență economică, de securitate și energetică”, a declarat Igor Grosu, care și-a încheiat discursul cu „Slavă Ucrainei”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

24.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Căutarea unui candid...

20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md