Președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională: În Transnistria sunt mai multe grupări care ar încerca să oblige factorii de decizie de la Tiraspol să ia o poziție mai dură față de Ucraina


În Transnistria există în prezent mai multe grupări care ar încerca să oblige factorii de decizie de la Tiraspol să ia o poziție mai dură față de Ucraina, susține președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp.
„Dacă observați, provocările înregistrate chiar la sediul mgb-ului, în localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, mă refer la antenele doborâte, sunt îndreptate împotriva Ucrainei. Sunt niște provocări organizate foarte precaut”, a declarat Caro într-un interviu pentru „Gazeta de Chișinău”.
Un alt scenariu, potrivit aceleiași surse, este că s-ar urmări verificarea potențialului militar pe care îl are Tiraspolul.
„Acest din urmă scenariu este puțin probabil. Chiar dacă a fost declarat cod roșu de pericol terorist, în afară de instalarea blocurilor de beton, noi nu vedem alte acțiuni. Pretinsa armată transnistreană nu și-a mobilizat nici efectivul aflat în serviciul militar în termen. De regulă, tot efectivul trebuie să stea în cazărmi când există asemenea situații. Ei nu se află în regim de cazarmă”, a precizat Lilian Carp.
Potrivit deputatului, oamenii de afaceri din regiune își doresc menținerea statu-quo-ului: „Ei beneficiază foarte mult de regimul de liber schimb cu Uniunea Europeană, de regimul de asociere… Asta le aduce beneficii și își dau bine seama că schimbarea situației ar duce la pierderea afacerilor”.
Întrebat dacă a discutat despre Transnistria cu liderii de la Kiev, în cadrul recentei vizite ale sale în Ucraina alături de spicherul Igor Grosu, Lilian Carp a spus că ucrainenii au întrebat dacă există riscuri de declanșare a ostilităților militare.
„La etapa actuală, nu există riscul să escaladeze conflictul transnistrean”, a încheiat Lilian Carp.



























