04:13:38 31.05.2023
Stiri

Președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională: În Transnistria sunt mai multe grupări care ar încerca să oblige factorii de decizie de la Tiraspol să ia o poziție mai dură față de Ucraina

Actualitate 13.05.2022 13:57 Vizualizări2029 Autor: Ziarul National
Președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională: În Transnistria sunt mai multe grupări care ar încerca să oblige factorii de decizie de la Tiraspol să ia o poziție mai dură față de Ucraina


În Transnistria există în prezent mai multe grupări care ar încerca să oblige factorii de decizie de la Tiraspol să ia o poziție mai dură față de Ucraina, susține președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp.

„Dacă observați, provocările înregistrate chiar la sediul mgb-ului, în localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, mă refer la antenele doborâte, sunt îndreptate împotriva Ucrainei. Sunt niște provocări organizate foarte precaut”, a declarat Caro într-un interviu pentru „Gazeta de Chișinău”.

Un alt scenariu, potrivit aceleiași surse, este că s-ar urmări verificarea potențialului militar pe care îl are Tiraspolul.

„Acest din urmă scenariu este puțin probabil. Chiar dacă a fost declarat cod roșu de pericol terorist, în afară de instalarea blocurilor de beton, noi nu vedem alte acțiuni. Pretinsa armată transnistreană nu și-a mobilizat nici efectivul aflat în serviciul militar în termen. De regulă, tot efectivul trebuie să stea în cazărmi când există asemenea situații. Ei nu se află în regim de cazarmă”, a precizat Lilian Carp.

Potrivit deputatului, oamenii de afaceri din regiune își doresc menținerea statu-quo-ului: „Ei beneficiază foarte mult de regimul de liber schimb cu Uniunea Europeană, de regimul de asociere… Asta le aduce beneficii și își dau bine seama că schimbarea situației ar duce la pierderea afacerilor”.

Întrebat dacă a discutat despre Transnistria cu liderii de la Kiev, în cadrul recentei vizite ale sale în Ucraina alături de spicherul Igor Grosu, Lilian Carp a spus că ucrainenii au întrebat dacă există riscuri de declanșare a ostilităților militare.

„La etapa actuală, nu există riscul să escaladeze conflictul transnistrean”, a încheiat Lilian Carp.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md