Președinta Sandu, sfătuită să „joace dur” cu „revoluționarii” din PAS. „Altfel, azi ȘANTAJEAZĂ cu ruperea, iar mâine îi vezi că pleacă și fac grup independent și mai intră în negocieri și cu alte forțe politice”
Președinta Maia Sandu este sfătuită să se implice mai mult în gestionarea crizei din interiorul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și să stârpească din start tentativele de rupere a formațiunii de către cei care „s-au îmbolnăvit de sindromul puterii” și cred că ei pot gestiona lucrurile. Dacă nu va interveni prompt și nu va insista pentru schimbarea Guvernului, atunci cei care șantajează astăzi cu ruperea PAS vor prinde la glas și, pe viitor, ar putea crea un grup parlamentar independent și chiar să intre în negocieri cu alte forțe politice. De această părere este comentatorul politic de la București, Cristian Hrițuc.
„Încep să apară din ce în ce mai multe informații că la întâlnirea organizată de Maia Sandu cu deputații PAS a fost o atmosferă încordată. Câțiva deputați și-au permis chiar să șantajeze și să spună că Maia Sandu ar trebui să își vadă de treburile Președinției, iar ei se ocupă de partid. Ce ar trebui să înțeleagă și Spînu, și alți deputați e că PAS fără Maia Sandu e ca o mașină fără motor. Partidul nu a câștigat pentru că a avut mai mulți lideri ce aduceau voturi, ci pentru că au avut-o pe Maia Sandu. Dânsa a tractat totul. Odată ajunși la putere, mulți se îmbolnăvesc de sindromul puterii și cred că ei pot gestiona lucrurile și uită de unde s-a plecat. Unii deputați care au ajuns în Parlament nici măcar nu visau vreodată la acel post”, menționează Hrițuc.
Astfel, Maia Sandu este obligată acum să-și impună punctul de vedere.
„Maia Sandu trebuie să joace dur în raport cu „revoluționarii” din PAS. Nu e momentul să îi lase să șantajeze și să câștige prima victorie. Odată ce aceștia câștigă o bătălie, vor căpăta și mai mult curaj și vor folosi arma șantajului ori de câte ori va fi nevoie. Autoritatea morală în interiorul partidului o are Maia Sandu. În fața populației - tot Maia Sandu. Așadar, ea trebuie să joace în forță și să îi pună la punct pe cei care au interesul de a se ține de scaun cu orice preț, chiar și cu prețul scăderii în sondaje.
Argumentele taberei „revoluționare” că nu e momentul schimbării premierului sunt false și infantile. În situație de criză, când ai majoritatea parlamentară, poți schimba de mai multe ori Guvernul. Când un guvern se consumă ca încredere publică, el trebuie schimbat. Am spus din septembrie că PAS trebuie să o schimbe pe Gavrilița, pentru a detensiona atmosfera, pentru a da oamenilor sentimentul că se repară lucrurile. Un guvern care nu are încrederea publicului nu poate avea suport popular pentru anumite măsuri. Este normal să vii să îl schimbi, mai ales dacă faci o mișcare rapidă și vii cu un înlocuitor mai bun. Noul Guvern va avea „luna de miere”, va putea să vină să își prezinte măsurile fără să aibă din start opoziția oamenilor”, crede Hrițuc.
Dacă PAS ar fi schimbat în septembrie Guvernul, probabil și acțiunile de protest erau mult mai reduse.
„Așa, pe lângă oamenii aduși de Șor pe bani, s-au adunat și oameni nemulțumiți pe bună dreptate de prostiile guvernării și de situația grea. De la începutul mandatului, Maia Sandu a preferat să stea departe de politica internă și și-a văzut mai mult de partea externă. Însă, politica internă și treburile administrației nu trebuie neglijate, mai ales într-un stat ca R. Moldova, unde toată lumea se uită către vârf și de unde așteaptă „lumina”. Depărtarea Maiei Sandu de zona internă a creat și premisele ca gruparea Spînu să capete atâta tupeu, mai ales că a ajuns și la pârghiile guvernamentale și la bani. E momentul ca Maia Sandu să revină și la conducerea de facto a PAS și să își impună viziunea. O poate face foarte simplu, mai ales că are sprijin popular, sprijinul instituțiilor de forță și sprijinul extern. Nimeni până acum n-a susținut R. Moldova pentru Spînu, ci pentru proiectul Maiei Sandu. Lucrurile nu trebuie lăsate așa, acum trebuie spart de la început procesul de creare a taberelor în interiorul PAS. Altfel, azi șantajează cu ruperea, mâine îi vezi că pleacă și fac grup independent și mai intră în negocieri și cu alte forțe politice”, a conchis sursa citată.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania