7 aprilie 2009 // Președinta Maia Sandu: „Datoria noastră este să răzbunăm morțile și torturile tinerilor din 7 aprilie printr-o reformă adevărată a justiției”


Ziua de 7 aprilie 2009 marchează „maturitatea poporului” din R. Moldova, care „niciodată nu va mai accepta să fie înghițit de dictatură”, afirmă președinta Maia Sandu în ziua în care se împlinesc 14 ani de la protestele împotriva regimului comunist, deturnate și soldate cu violențe.
„Acum 14 ani, cetățenii noștri, majoritatea dintre ei tineri și plini de speranțe, au ieșit în stradă pentru a manifesta pașnic împotriva unui regim corupt. Ei își cereau dreptul de a trăi într-un stat liber și democrat, ei voiau să-și salveze viitorul. Acum 14 ani oamenii au ales, răspicat, un alt fel de drum - cel al democrației, al drepturilor respectate, cel al Uniunii Europene. Am pășit atunci pe o cale despre care credeam cu toții că va fi mai rapidă, dar în anii care au urmat au fost și alte încercări de sugrumare a democrației și a viitorului nostru. Însă cetățenii Republicii Moldova au știut mereu în ce fel de stat vor să trăiască. Ei au văzut clar cine muncește pentru democrație și cine uneltește împotriva ei”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.
Potrivit șefei statului, cetățenii R. Moldova au demonstrat prin acțiune și atitudine fermă că nu acceptă dictatura, chiar dacă justiția nu a mai pedepsit autorii crimelor din aprilie 2009.
„Au fost multe oportunități ratate, dar în scurta noastră istorie am demonstrat că avem spirit liber, nu acceptăm tirania și violența. Datoria noastră este să răzbunăm morțile și torturile tinerilor din 7 aprilie printr-o reformă adevărată a justiției, astfel încât „troicile” comuniste care condamnau cetățenii bătuți direct în celule, fără avocat, fără drept de apel, să nu mai apară niciodată. Persoanele corupte din justiție folosesc astăzi pretextul independenței justiției pentru a-și ascunde abuzurile, dar niciun judecător și niciun procuror azi nu poate șterge pata enormă rămasă din 2009. R. Moldova merită o justiție care slujește poporul și R. Moldova va avea o astfel de justiție”, s-a arătat sigură Maia Sandu.
Președinta a adăugat că actuala guvernare este conștientă de obstacolele ce vor apărea, dar este decisă să realizeze reformele și schimbările necesare pentru a construi o republică europeană.
„Cetățenii noștri - copii, tineri, maturi sau vârstnici, au dreptul să trăiască liber și în siguranță, alături de alte state cu aceleași valori și aspirații”, și-a încheiat mesajul președinta Maia Sandu.
Precizăm că un raport al Asociației „Promo-LEX” a notat că, în timpul protestelor din 7 aprilie 2009, poliția a reținut cel puțin 600 de persoane, care au fost arestate, maltratate și închise în secțiile de poliție, iar patru tineri au decedat în condiții misterioase.
Cu toate acestea, doar trei polițiști au primit sentințe cu suspendare, iar unul a fost amendat. Cel puțin zece victime ale torturilor, inclusiv familia lu Valeriu Boboc, tânărul ucis în bătaie în Piața Marii Adunări Naționale, și-au găsit dreptatea la CtEDO, iar statul a achitat despăgubiri de sute de mii de euro.
Totodată, organele de drept nu au elucidat niciodată cine a pus la cale deturnarea protestelor pașnice din centrul Chișinăului, în urma cărora au fost devastate clădirile Parlamentului și Președinției, fiind incendiată inclusiv Declarația de Independență a R. Moldova.













































































