06:20:18 09.05.2025
Stiri

Președinta Maia Sandu a trasat patru DIRECȚII-cheie pentru DIPLOMAȚIA R. Moldova: „Avem o sarcină monumentală să ducem R. Moldova în UE, mai ales că există toate premisele ca acest lucru să se întâmple destul de repede”

Actualitate 16.08.2023 11:28 Vizualizări1147
Președinta Maia Sandu a trasat patru DIRECȚII-cheie pentru DIPLOMAȚIA R. Moldova: „Avem o sarcină monumentală să ducem R. Moldova în UE, mai ales că există toate premisele ca acest lucru să se întâmple destul de repede”

Președinta Maia Sandu a trasat astăzi, în cadrul Reuniunii anuale a ambasadorilor R. Moldova, patru direcții-cheie pentru diplomația noastră. Șefa statului este convinsă că R. Moldova are toate șansele să adere la Uniunea Europeană într-un termen foarte restrâns, în condițiile în care există o deschidere fără precedent din partea partenerilor de dezvoltare.

„În primul rând, ne propunem să inițiem negocierile de aderare la Uniunea Europeană cât mai curând posibil. Vreau să subliniez că R. Moldova poate supraviețui ca o țară democratică doar în familia UE. Nu sunt cuvinte mari și frumoase, dar este o realitate. Noi nu ne putem permite să rămânem în continuare în zona gri. Noi le datorăm cetățenilor faptul ca R. Moldova să fie parte a lumii libere și să le asigurăm un viitor pașnic, prosper și în bunăstare. Este vital să arătăm progrese în contextul aderării la UE. Avem condiții concrete formulate de Comisia Europeană. Mai avem de insistat pe reforma justiției și combaterea corupției. Sarcina ambasadorilor e să vorbească statelor membre și nu doar despre toate eforturile noastre, despre realizările noastre, dar și despre problemele existente. Efortul nostru este autentic și e firesc să întâmpinăm impedimente. Trebuie să vorbim despre ajutorul de care avem nevoie pentru a depăși aceste probleme”, le-a transmis Maia Sandu șefilor misiunilor diplomatice ale R. Moldova.

Cea de-a doua sarcină pusă de Maia Sandu e revigorarea economiei.

„Problemele economice ale R. Moldova erau serioase înainte de pandemie și de războiul declanșat de Rusia la hotarul nostru. Acum, aceste probleme au devenit și mai complicate. Vă solicit să vă concentrați pe acest domeniu de activitate. Mulțumesc diplomaților care au contribuit la semnarea Acordului de liber schimb cu țările EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția) și Acordului cu Regatul Unit prin care au fost eliminate taxele de import și contingentele tarifare. Aceste acorduri vor crește oportunitățile pentru exporturile moldovenești. Dar, în continuare, trebuie să lucrăm pentru a asigura un acces mai mare pe piața UE. Trebuie să lucrăm mai mult pentru dezvoltarea căilor de transport și aici mă refer la drumuri, cale ferată, Portul Giurgiulești, dar și la facilitarea trecerii frontierei cu România, depășirea blocajelor de transport.

Totodată, e vorba de diversificarea surselor de energie. Energia regenerabilă, interconexiunile energetice, investițiile în eficiența energetică, toate aceste lucruri rămân o prioritate pentru R. Moldova și politica externă. Vom discuta cu partenerii noștri de dezvoltare pe Platforma de sprijin a Moldovei, care va avea loc pe 17 octombrie la Chișinău. Vom discuta despre necesitățile pe care le avem pentru perioada următoare. Rolul dvs. este să promovați R. Moldova ca un stat pentru investiții sigure și de calitate. Doar susținând economia vom avea resursele necesare pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetățenii”, a afirmat Maia Sandu.

Al treilea punct se referă la promovarea intereselor cetățenilor R. Moldova din diasporă: „Cetățenii R. Moldova sunt cei de acasă și cei care au plecat de acasă. Suntem un tot întreg. Cetățenii plecați contribuie semnificativ la dezvoltarea R. Moldova. Ei susțin dezvoltarea democratică a republicii noastre și trebuie să-i ajutăm când au nevoie. Astfel, trebuie în continuare să inițiem și să semnăm acorduri în beneficiul diasporei. E vorba de acorduri de protecție social, conversiunea permiselor de conducere, recunoașterea actelor de studii etc.”.

În al patrulea rând, Maia Sandu le-a solicitat ambasadorilor să promoveze R. Moldova în calitate de furnizor de securitate.

„Este crucial să consolidăm poziția R. Moldova ca un furnizor de securitate în regiune și continent. Vom continua să consolidăm cooperarea cu țările care ne ajută să fortificăm sectorul de apărare și de securitate. Avem rezultate majore în ceea ce privește consolidarea sistemului de apărare, iar acest lucru se datorează în mare parte ajutorului care vine din partea partenerilor de dezvoltare. Trebuie să insistăm și pe fortificarea instituțiilor care mențin ordinea intern㔄„„„„„„„„„„„„„„, a cerut președinta.

Maia Sandu a adăugat că actuala guvernare are o „sarcină monumentală” – „să reușim să ducem R. Moldova în UE sau mai bine zis să aducem UE la noi acasă”.

„Există toate premisele ca acest lucru să se întâmple destul de repede. Avem susținere politică în instituțiile UE, avem susținere politică în statele UE. Avem voință politică să facem transformări și să îndeplinim acele obiective formulate de UE, dar și cetățenii R. Moldova. Trebuie să muncim mult, să fim mai eficienți în promovarea intereselor R. Moldova, să fim o echipă unită și, respectiv, să asigurăm o dezvoltare democratică pentru R. Moldova, să reușim să asigurăm pace și să creștem standardele de viață ale cetățenilor într-un ritm mai sporit decât până acum”, a conchis Maia Sandu, în cadrul Reuniunii ambasadorilor R. Moldova.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte