PREMIERĂ // Moscova vorbește despre Transnistria ca despre „un stat suveran”


Regiunea transnistreană a Republicii Moldova este recunoscută în mod oficial și în premieră de către Moscova drept „stat suveran”. Cel puțin, așa scrie Procuratura Generală a Federației Ruse într-o scrisoare adresată, pe 16 mai curent, Asociației „Promo-LEX” din R. Moldova.
„Pe parcursul celor 15 ani de activitate în regiunea transnistreană, avocații Asociației „Promo-LEX” au întâlnit de fiecare dată numai răspunsuri ferme, prin care autoritățile ruse subliniau faptul că Federația Rusă respectă integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova, precum și tratatele internaționale, inclusiv bilaterale cu Republica Moldova prin care teritoriul din stânga Nistrului este recunoscut ca parte a teritoriului R. Moldova și, respectiv, victimelor abuzurilor sau avocaților lor li se recomanda să se adreseze organelor de drept constituționale de la Chișinău. Recunoașterea regiunii transnistrene ca entitate statală suverană de către Federația Rusă reprezintă o schimbare totală și în premieră de atitudine oficială față de statutul regiunii transnistrene a R. Moldova”, arată „Promo-LEX” într-un comunicat de presă.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a comunicat, pe 16 mai curent, guvernelor de la Chișinău și Moscova cauza Manole și Postica vs. R.Moldova și Federația Rusă, care se referă la incidentul din 19 iulie 2005, când doi membri ai Asociației „Promo-LEX”, Ion Manole și Alexandru Postica, au fost reținuți de câțiva soldați ruși în timp ce se deplasau de la Coșnița spre Chișinău, la un așa-zis „post de menținere a păcii”, pe motiv că ar fi fotografiat un panou publicitar din apropierea postului nr. 9 cu inscripția „Drum bun – Raionul Dubăsari”.
Un ofițer rus, care îndeplinea funcția de șef al grupului de militari, a cerut ca filmul din aparatul de fotografiat să fie distrus, iar altul a tras, la un moment dat, fără avertisment, două rafale în regim automat dintr-o armă „Kalașnikov”. Intervenția profesionistă a unui polițist din cadrul poliției rutiere din raionul Dubăsari a reușit să evite un incident grav, care se putea solda cu victime.
Cele două guverne au termen până la 18 septembrie 2019 pentru a decide dacă reglementează sau nu cauza în mod amiabil.











































































