16:24:59 03.10.2023
Stiri

Polonia sprijină aspirațiile europene ale R. Moldova: „Credem că decizia Consiliului European din decembrie 2023 de a deschide negocierile de aderare la UE cât mai curând posibil va asigura ireversibilitatea parcursului european al R. Moldova”

Actualitate 30.05.2023 12:30 Vizualizări892 Autor: Ziarul National
Polonia sprijină aspirațiile europene ale R. Moldova: „Credem că decizia Consiliului European din decembrie 2023 de a deschide negocierile de aderare la UE cât mai curând posibil va asigura ireversibilitatea parcursului european al R. Moldova”


Polonia va oferi sprijin politic și cunoștințele necesare Republicii Moldovei în efortul depus pe calea spre aderarea cu drepturi depline la UE. Sprijinul urmează a fi acordat atât la nivel bilateral, cât și prin intermediul mecanismelor și instrumentelor relevante europene, este angajamentul care se conține în Declarația Comună a Adunării Parlamentare a Republicii Polone și a Republicii Moldova, semnată ieri, la Varșovia de către copreședinții Adunării, Mihail Popșoi și Ryszard Terlecki.

Adunarea Parlamentară Moldo-Polonă se arată convinsă că negocierile de aderare a R. Moldova la UE vor demara până la sfârșitul anului curent.

„Procesul de aderare a Republicii Moldova ar trebui să decurgă în mod dinamic, bazat pe meritocrație, fără a fi create obstacole artificiale, respectând, în același timp, condițiile ce derivă în mod direct din tratatele UE. În această privință, credem cu tărie că, în urma unei recomandări pozitive a Comisiei Europene, decizia Consiliului European din decembrie 2023 de a deschide negocierile de aderare la UE cât mai curând posibil va asigura ireversibilitatea parcursului european al R. Moldova și va oferi reformelor un impuls sistemic pe termen lung”, se menționează în Declarația aprobată de parlamentarii moldoveni și polonezi.

De asemenea, documentul condamnă invazia ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei și războiul hibrid împotriva Republicii Moldova.

„Reuniunea noastră a avut loc în contextul agresiunii militare ruse neprovocate în desfășurare împotriva Ucrainei, care a creat pentru R. Moldova o situație provocatoare în materie de securitate, fiind, ulterior, atât o victimă indirectă a acestei agresiuni, cât și o țintă sigură a războiului hibrid rusesc care vizează deraierea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova”, se mai arată în Declarație.

Polonia și-a declarat sprijinul pentru implementarea proiectelor de dezvoltare a societății civile și a economiei de piață a R. Moldova. Totodată, partea poloneză este pregătită să împărtășească experiența sa în domeniile cibernetic și al apărării, informațional și de siguranță publică. De asemenea, sunt încurajate companiile poloneze și moldovenești din domeniul energetic să se implice într-o cooperare strategică și realistă orientată spre atingerea obiectivelor legate de securitatea energetică, avantajoasă pentru ambele țări. Parlamentarii moldoveni și polonezi au consimțit să dezvolte noi instrumente, inclusiv în domeniul sprijinului financiar pentru IMM-uri, care, împreună cu cele deja existente, vor contribui la consolidarea cooperării economice bilaterale.

„Am convenit că există o mulțime de oportunități pentru investiții directe ale companiilor poloneze în economia Republicii Moldova – în sectorul industriei alimentare și agricole, digital și energetic. Prezența economică poloneză de rând cu alți parteneri ar trebui să ofere Moldovei, în timp util, tehnologii avansate, acces deplin la piața europeană, locuri de muncă și, mai presus de toate, perspectivele unei vieți sigure și bunăstare pentru tânăra generație de cetățeni ai Moldovei”, se precizează în Declarația de la Varșovia.

Cea de-a IX-a Sesiune a Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și a Republicii Polone a avut loc luni, la Varșovia. În cadrul reuniunii au fost abordate o serie de subiecte de pe agenda bilaterală și multilaterală, în special securitatea internațională și regională, extinderea UE, asistența poloneză pentru transformarea și modernizarea Moldovei stimulată de investițiile directe poloneze în economia moldovenească.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.10.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Druță, ideologul...

29.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mărul transnistrean ...

27.09.2023 08:52 Cazimir Țino Cazimir Țino // UNIREA – IDEAL NAȚIONAL

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md