03:03:02 27.05.2024
Stiri

Planul lui Putin de a îngheța „coada” Europei EȘUEAZĂ. Preţul gazelor a coborât sub 2 000 de euro pentru mia de metri cubi și continuă să scadă

Actualitate 08.09.2022 16:12 Vizualizări2378 Autor: Ziarul National
Planul lui Putin de a îngheța „coada” Europei EȘUEAZĂ. Preţul gazelor a coborât sub 2 000 de euro pentru mia de metri cubi și continuă să scadă


Preţul gazelor naturale în Europa a coborât joi până la 197 de euro pentru un Megawatt-oră (sub 2 000 de euro mia de metri cubi), revenind sub pragul de 200 de euro pentru un Megawatt-oră pentru prima dată de la începutul lunii august, transmite DPA, citat de Agerpres. Scăderea s-a produs în ciuda amenințărilor lui Vladimir Putin că va îngheța coada Europei în această iarnă dacă occidentul decide plafonarea prețului de achiziție pentru petrolul și gazele Rusiei.

Această evoluţie a venit în contextul în care preţurile pentru contractele TTF la bursa din Ţările de Jos, unde se stabilesc tarifele de referinţă în Europa, au scăzut cu aproape 8%. Scăderea cotaţiilor vine cu o zi înainte de reuniunea miniştrilor europeni ai Energiei, care ar urma să discute riscurile cu care se confruntă statele membre din cauza diminuării livrărilor de gaze naturale ruseşti, o situaţie care ar urma să persiste timp de mai multe luni şi va afecta economia continentului.

La începutul acestei săptămâni, preţurile gazelor naturale în Europa erau aproape de pragul de 300 de euro pentru un Megawatt-oră, pe măsură ce pieţele au digerat ştirea că Rusia a întrerupt tranzitul gazelor naturale spre Europa via conducta Nord Stream 1. În luna august, Gazprom nu excludea ca la iarnă prețul gazelor să atingă 4.000 de dolari pe mia de metri cubi.

Comisia Europeană a propus un plafon la preţul gazelor naturale ruseşti, alături de măsuri cum ar fi o ţintă obligatorie privind reducerea utilizării de electricitate în perioadele de consum de vârf, o limită pentru veniturile firmelor care produc electricitate cu costuri reduse şi o contribuţie de solidaritate din partea companiilor de petrol şi gaze, a anunţat miercuri preşedintele Executivului comunitar, Ursula von der Leyen.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

24.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Căutarea unui candid...

20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md