07:29:13 22.01.2019
 
Stiri

Plahotniuc face primele DEZVĂLUIRI despre dosarele pe care le are deschise în Rusia: „Rușii mi-au făcut 20 de dosare într-un an, la fel și unor colegi”

Politică 23.01.2018 15:36 Vizualizări3943 Autor: Ziarul National
Plahotniuc face primele DEZVĂLUIRI despre dosarele pe care le are deschise în Rusia: „Rușii mi-au făcut 20 de dosare într-un an, la fel și unor colegi”

„Presiunile Federației Ruse la adresa mea și a guvernării au început în momentul în care a fost pornită investigația în dosarul „Laundromat-ului”, în urma căruia au fost spălate 22 de miliarde de dolari printr-o bancă din R. Moldova. Mai mult, anumite persoane din Rusia, direct interesate de acest caz, au încercat să determine guvernarea din R. Moldova să intervină pentru blocarea acestei anchete”, a dezvăluit liderul Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, într-un interviu pentru deschide.md.

Democratul spune că presiunile au început în momentul în care s-au făcut anumite acţiuni concrete în ceea ce priveşte persoanele implicate în așa-zisa „spălătorie rusească”.

„Este o continuare a unor presiuni care deja au loc de mai bine de un an, nu doar asupra mea, dar şi asupra colegilor din Guvern, Parlament şi Coaliţie. Eu îmi gestionez singur situaţia, dar când deja s-a trecut la şantajarea altor colegi, a unor oficiali, s-a luat atitudine publică prin intermediul Ministerul Afacerilor Externe. Mulţi ar aştepta să audă că e vorba de geopolitică, dar nu e asta sau cu siguranţă nu doar asta. Presiunile mari au început în momentul în care autorităţile au început să vorbească despre „Laundromat”, despre spălarea celor 22 de miliarde printr-o bancă din Moldova, bani proveniţi din Rusia. Au fost, de asemenea, presiuni foarte directe asupra unor deputaţi în momentul în care se votau acele legi privind securizarea sistemului bancar, pentru că asta a însemnat inclusiv blocarea activităţii unor grupări din Federaţia Rusă care utilizau sistemul nostru bancar în scopuri ilicite. Presiunile s-au intensificat şi după ce a fost pusă în discuţie legea antipropagandă, precum şi alte iniţiative”, a subliniat Plahotniuc.

CITIȚI și DOC, FOTO, AUDIO, INFOGRAFIC // INVESTIGAȚIE: „Spălătorii” de miliarde





Sursa citată a precizat că autoritățile rusești i-au deschis 20 de dosare și de fiecare dată au insistat pe lângă Interpol să fie anunțat în căutare. Totuși, spune Vlad Plahotniuc, de fiecare dată aceste cereri au fost respinse, fiind calificate ca hărțuire politică: „Sunt şi alţi colegi din Guvern sau Parlament, care au fost vizaţi în astfel de acţiuni de hărţuire politică. Unii dintre ei, la fel, cu nenumărate solicitări trimise către Interpol, care însă le-a respins și pe acelea”.

Acesta a mai dezvăluit că a fost contactat de anumite persoane din Rusia care solicitau să fie stopată ancheta cu spălarea celor 22 de miliarde de dolari. „Am fost contactat în acea perioadă de anumite persoane de la Moscova care mi-au spus foarte clar ce urmează, dacă acest subiect nu este închis. S-a venit cu o listă de solicitări, inclusiv să fie stopată ancheta în cazul „Laundromat”, solicitări care nu au fost satisfăcute de către mine. A urmat hărţuirea promisă, dar nu am făcut mare caz cât a fost vorba doar de mine. Însă, când s-a trecut la presiuni asupra oficialilor guvernamentali şi parlamentari, deja problema a devenit mai complexă. Eu, până să fiu lider al PD şi să coordonez activitatea politică a Coaliţiei, nu am avut conflicte cu cei din Federaţia Rusă”.

Vlad Plahotniuc a mai adăugat că a avut o relaţie echilibrată cu cei din Federația Rusă, chiar dacă la Chișinău era acuzat „în mod fals” că încearcă să stopeze parcursul european al R. Moldova în parteneriat cu ruşii.

„Astăzi toată lumea poate judeca după acţiunile mele şi înţelege cât de false au fost acele acuzaţii. Ca şi altele, de altfel. Și dacă vreți să aveți o mai mare claritate cu ce instrumente mediatice camuflate lucrează mai nou Moscova, vă recomand să analizați care sunt cele două televiziuni așa-zis proeuropene, pe care le folosesc. Sunt televiziuni care, pe de o parte cer finanțări europene, iar pe de altă parte activează în aceste scheme de hărțuire politică derulate de serviciile secrete ruse. Cred că anul electoral ne va aduce multă claritate și în privința unor persoane care activează în interesul acestor servicii. Ele își ascund tot mai greu activitățile, urechiușele deja sunt la vedere”, a conchis liderul PD.

Merită și prietenii tăi să știe ASTA!



daniel 23.01.2018 16:22

dosarele lui Plahotniuc sunt apă chioară și un mijloc de a speria cetățenii Moldovei, e an electoral, trebuie și rușii să-l atace pe liderul Guvernării pro-europene.. important Plahotniuc să fie tare, să nu cedeze..

pumnal 23.01.2018 17:17

Ma intreb cum a reusit Plaha sa il smulga pe Platon din miinele FSB-ului cind la adus di Ukraina la miez de noaptea, asta ma mira deoarece Rusia a ramas fara agenti de amploare pe teritoriul RM.

Fima 23.01.2018 18:00

Deci Bucuresti confirma ca nu este niciun dosar. Mai mult decit clar ca Moscova nu face alt ceva decit hartuire politica.

Dragos 24.01.2018 07:39

Paduchele-lat, scolit in harlemurile muscovite, din fruntea Pegrei se identifica cu tara RM. Lumea il confunda, insa, cu Aripa-Satanei. Anul 2018 esste fatal pentru ast paduche-lat. Doamna cu coasa il pandeste la tot pasul. Degeaba si-a cumparat scalp anti-glont in SUA. Stie Matuska-sa unde si cum sa-l pocneasca pe acest piaza-rea.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.01.2019 09:23 Nicolae Negru Ce le-a răspuns Teodor Meleșcanu lide...

18.01.2019 09:30 Nicolae Negru Dreptul la demnitate

14.01.2019 09:21 Nicolae Negru Tractoristul, ciocârlia și poetul Leo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Majoritatea sondajelor de opinie arată că doar patru partide ar putea accede în Parlament la alegerile din februarie 2019, iar următoarea guvernare ar putea fi de coaliție. Ce alianțe postelectorale ar fi benefice pentru viitorul R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md