18:02:05 19.09.2020
 
Stiri

Pierderi de memorie și demență. Cum poate duce COVID-19 la declinul creierului

Actualitate 11.08.2020 19:58 Vizualizări620 Autor: Ziarul National
Pierderi de memorie și demență. Cum poate duce COVID-19 la declinul creierului


Dintre toate modalitățile teribile prin care virusul SARS-CoV-2 afectează organismul, unul dintre cele mai insidioase este efectul pe care COVID-19 il poate avea asupra creierului.

Se stie că mulți pacienți care suferă de COVID-19 prezintă simptome neurologice, de la pierderea mirosului, la delir, la un risc crescut de accident vascular cerebral. De asemenea, exista consecințe pe termen lung pentru creier, precum encefalomielita mialgică / sindromul de oboseală cronică și sindromul Guillain-Barre.

Aceste efecte pot fi cauzate de infecția virală directă a țesutului creierului. Dar dovezi tot mai mari sugerează acțiuni indirecte declanșate prin infiltrarea virusului in celulele epiteliale și sistemul cardiovascular. De asemenea, prin sistemul imunitar și inflamații se poate ajunge la schimbări neurologice de durată după imbolnavirea de COVID-19, sustine Natalie C. Tronson, profesor asociat de psihologie, Universitatea din Michigan, potrivit theconversation.com.

Legătura dintre memorie și semnalele inflamatorii

Multe dintre simptomele pe care le atribuim unei infecții se datorează cu adevărat reactiei protectoare a sistemului imunitar. Un nas care curge în timpul răcelii nu este un efect direct al virusului, ci un rezultat al răspunsului sistemului imunitar la virus.

Acest lucru este valabil și atunci când te simți rău. Starea de rău generală, oboseala, febra sunt cauzate de activarea celulelor imune specializate din creier, numite celule neuroimune și semnale în creier. Aceste schimbări ale creierului și comportamentului, deși tracasante pentru viața noastră de zi cu zi, sunt extrem de adaptative și au beneficii imense. Prin odihnă, permiteți răspunsului imun care necesită energie să se refacă.

O febră face corpul mai puțin ospitalier față de viruși și crește eficiența sistemului imunitar. Retragerea socială poate ajuta la scăderea răspândirii virusului. Pe lângă schimbarea comportamentului și reglarea răspunsurilor fiziologice în timpul bolii, sistemul imunitar specializat din creier joacă, de asemenea, o serie de alte roluri.

De ce COVID-19 poate provoca simptome neurologice acute

Recent a devenit clar că celulele neuroimune care stau la baza conexiunilor dintre sinapsele creierului, care furnizează energie și cantități minime de semnale inflamatorii, sunt esențiale pentru formarea normală a memoriei.

Din păcate, aceasta oferă și un mod în care boli precum COVID-19 pot provoca atât simptome neurologice acute, cât și probleme de lungă durată asupra creierului.

În timpul bolii și inflamației, celulele imune specializate din creier devin activate, prezentând cantități vaste de semnale inflamatorii și modificând modul în care acestea comunică cu neuronii.Se creeaza astfel conditii atat pentru efecte cognitive pe termen scurt – precum delirul -, dar si potential pentru schimbari de durata ale memoriei, atentiei si cognitiei. Exista inclusiv riscul dementei si dezvoltarii de Alzheimer, odata cu trecerea timpului.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.09.2020 12:45 Ziarul National Dodon e de acord ca POLITICIENII să n...

18.09.2020 09:26 Nicolae Negru Nicolae Negru // E posibilă refacerea...

15.09.2020 10:03 Ziarul National Alecu Reniță // Moldova are chipul și...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md