00:28:59 20.07.2024
Stiri

PICTURĂ // Mihai Țăruș, 75 de ani de la naștere: „Albastrul cerului poate fi în noi, pentru că l-am văzut de multe ori și ne aparține”

Actualitate 23.09.2023 10:10 Vizualizări1890 Autor: Irina Nechit
PICTURĂ // Mihai Țăruș, 75 de ani de la naștere: „Albastrul cerului poate fi în noi, pentru că l-am văzut de multe ori și ne aparține”INTERVIU // „Este mai bine să redăm partea pozitivă a existenței, ea ar putea să ne dea speranțe”

Dragă Mihai Țăruș, cum a apărut lucrarea „Structuri cosmice”, pe care o putem vedea în cadrul expoziției tale „Alb. Negru, Color” de la Muzeul Național de Artă al R. Moldova? Ai citit mult despre cosmos înainte e a face această lucrare? Sau e rezultatul observațiilor tale asupra cerului, asupra mișcării corpurilor cerești?

Cosmosul e o structură, trăim întro lume terestro-celestă, nu doar pământească. Acest nou sentiment îi domină mai ales pe artiștii care vor să redea o imagine mai complexă a lumii. Așa gândind, simțind, pas cu pas am ajuns să fac această lucrare și altele, cu tematică asemănătoare.

În „Geometrii celeste” ai vrut să ne dai senzația că ne scufundăm în albastrul cerului?

Acest albastru poate fi în noi, pentru că l-am văzut de multe ori și ne aparține. Ajungi la o stare interioară de imponderabilitate când ai o deschidere pentru acest cer ireal de frumos.Ce înseamnă pentru tine puterea Cerului?

E magică, poate să ne absoarbă oricând, suntem neputincioși în fața ei. Cred că de asta au și apărut religiile, ca o speranță de salvare.

Culorile sunt niște portaluri spre cosmos?

Pot fi, dacă reușești să obții senzația asta. Eu nu sunt magician și nici mistic…

Crezi că cineva din cosmos ar veni să-ți vadă picturile?

Nu cred. Cosmosul nu coboară spre noi, dimpotrivă, încercăm să ne înălțăm spre el.

Numai efortul nostru poate să ne mențină în stare de plutire.Vorbește-mi despre lucrarea „Zborul rândunicii”. Care a fost punctul de pornire?

Titlul a venit când am terminat lucrarea. Formele din tablou îmi produceau senzația unui zbor și cel al rândunicii mi-a părut mai potrivit acestor linii și forme. Nu puteam spune „Zborul vrăbiuței”…

De ce ai ales o culoare atât de caldă, luminoasă pentru „Nodul Gordian”? Când ai tăiat ultima dată un nod gordian în realitate?

Nodul Gordian presupune o dezlegare imediată, hotărâtă, prin tăiere sau rupere.

M-am gândit că spectatorul ar putea dezlega singur îmbinările, împletirile liniilor din tablouri, deci îl invit să taie Nodul Gordian.

Pentru mine, în viața de zi cu zi, nodurile de la pungile de plastic sunt un fel de Noduri Gordiene. Le rup, în grabă, nu le mai dezleg…

Care e relația ta cu griul? A durat până ai învățat să așterni griuri ușoare, melodioase?

E o relație firească, nu am conflicte… Probabil, culoarea gri îmi aparține din naștere, sunt născut în decembrie.

N-am învățat intenționat să folosesc griurile, le-am folosit firesc.

Cum ne focusăm privirea asupra unor lucruri? Ce ne poți spune despre seria „Focusare”?

E o întrebare mai complicată care ține mai mult de privirea pictorului. E vorba de modul cum privim lucrurile, realitatea – direct sau cu o privire extensivă. De regulă, noi privim direct, gândim direct.

Când încerci să privești altfel lumea, înțelegi că esti închistat într-o mentalitate, că ai o simțire cam înghețată, atunci extensiunea privirii te ajută să-ți depășești starea de amorțire.Lucrezi în atelierul în care a pictat cunoscutul artist plastic Aurel David, autorul stampei Arborele Eminescu. Ce i-ai spune lui Aurel David, dacă l-ai vedea acum?

I-aș spune: Salut, Aurel, și mulțumesc că m-ai susținut pe timpul studenției.

De ce în lucrările tale nu există război? Domină armonia, conviețuirea frumoasă dintre culori și forme. Vrei să ne aduci prin lucrările tale pacea sufletească?

Totul depinde de structura interioară a omului. M-am gândit, pregătind această expoziție, că aș putea-o numi „Alb-Negru”, iar acest titlu presupunea să expun lucrări într-o gamă coloristică minoră care ar fi reflectat situația de azi, tragică.

Dar ar fi fost trist și neadevărat, căci nu suntem pe front, la noi nu cad bombe și obuze. Atunci am decis să expun lucrări în culori vii, energice.

Este mai bine să redăm partea pozitivă a existenței, ea ar putea să ne dea speranțe.

Felicitări pentru expoziția aniversară, este senzațională. Felicitări cu ocazia celor 75 de ani ai tăi!

Mulțumesc. Mi-ai adus aminte de cei 75 de ani, e cam trist... Dar e mare bucuria de a veni spre public cu cele mai recente lucrări.

Expoziția de la Muzeul Național de Artă include lucrări realizate în ultimii câțiva ani.

Expozițiile personale sunt interesante și necesare prin faptul că te developezi, ca autor, pentru tine și pentru alții.

Mulțumesc pentru interviu și inspirație în continuare!

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md