04:50:15 03.03.2024
Stiri

Petru Bogatu: „Filat, PASĂ DE GOL pentru Leancă”

Politică 13.10.2014 15:27 Vizualizări3064 Autor: Ziarul National
Petru Bogatu: „Filat, PASĂ DE GOL pentru Leancă”


Vlad Filat a luat duminică toată lumea pe nepregătite. Anunțul, făcut de liderul PLDM în privința candidatului partidului pentru funcția de premier, a căzut oarecum pe nepusă masă.

O surpriză previzibilă

Așadar, în cazul unui succes în alegeri, Iurie Leancă va avea șansa să-și continue munca de șef al Guvernului. Această decizie neașteptată a liberal-democraților s-a constituit într-un eveniment politic sonor ce va avea un impact cert asupra întregii campanii electorale.

Totuși, surpriza, oricât ar părea de mare, era previzibilă. Clarificarea situației în ceea ce privește viitorul prim-ministru nu avea cum să fie amânată.

În condițiile în care, grație unui favorabil concurs de circumstanțe, liberal-democrații au nu una, ci două locomotive electorale, utilizarea lor la capacitate maximă se impunea numaidecât. Pentru asta urmau să fie eliminate niște ambiguități care, în caz contrar, riscau să inducă o stare de nesiguranță în propria tabără și, în același timp, să dea apă la moară adversarilor.

Unde mai pui că, în ultimul timp, inamicii PLDM au căutat să pervertească atuurile, transformându-i puterea în slăbiciune. S-au speculat cu insistență diverse închipuite divergențe între Filat și Leancă pentru a provoca astfel o ruptură în partid.

PLDM a rezistat, menținându-l pe Filat în capul listei și dând astfel peste cap orice tentativă de fisurare a formațiunii. Dar acesta era un lucru făcut pe jumătate. Mai rămânea să se lămurească situația lui Leancă.

Își strânge rândurile

Se pare că liderul PLDM stăpânește mai bine jocul defensiv decât cel ofensiv. Ori de câte ori se vede silit să se apere sub presiune, el reușește să se replieze, să-și fortifice redutele și, în cele din urmă, să puncteze decisiv.

Avându-l acum pe Filat în fruntea listei și pe Leancă în ipostaza de candidat pentru funcția de premier, PLDM împacă toate gusturile și interpretările posibile. Astfel, partidul își strânge rândurile și își cimentează unitatea.

Ca să nu mai spun că în atare condiții, liberal-democrații vor putea marșa pe ideea continuității. Vor fi în măsură să bată moneda pe reușitele guvernării.

Oricum ai întoarce-o, Guvernul Filat a trebuit să muncească în perioada acumulărilor, pe când Guvernul Leancă a funcționat în faza realizărilor. În această situație, cel de-al doilea se identifică mai mult cu succesele obținute pe drumul european decât cel dintâi.

Unul adună pietrele, altul le clădește

Asta-i viața și nimeni nu-i de vină. Unul adună pietrele după calamitate, iar altul le clădește și dă casele în folosință.

Pornind de la aceste realități, viitorul lui Iurie Leancă și al echipei sale guvernamentale urma să fie conturat pregnant. Anume acest lucru l-a făcut Vlad Filat când a anunțat cine va fi candidatul partidului pentru funcția de premier.

Astfel, gestul liderului PLDM nu este un act de generozitate, ci o probă de pragmatism. Filat în pasează lui Leancă, aflat în cea mai bună poziție de a trimite mingea în poartă.

Decizia luată va conferi liberal-democraților stabilitate și încredere în campania electorală. Totuși, la mijloc, desigur, e o oportunitate, nu o garanție a izbânzii.

Înainte e un drum lung și anevoios. Totuși, dacă PLDM își va juca șansa din plin, situația creată îi va aduce în ziua votării puncte prețioase în palmares.

Text de Petru Bogatu


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Spețoperația hibridă...

26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md