03:37:13 26.04.2024
Stiri

PETIȚIE // ​COȘMAR fără de sfârșit pentru VIOLONISTA Alexandra Conunova, după ce vioara i-a fost confiscată de autorităţile din R. Moldova: „Sunt demoralizată și dezamăgită, mă simt HĂRȚUITĂ de propria-mi țară”

Actualitate 08.12.2021 14:44 Vizualizări1559 Autor: Ziarul National
PETIȚIE // ​COȘMAR fără de sfârșit pentru VIOLONISTA Alexandra Conunova, după ce vioara i-a fost confiscată de autorităţile din R. Moldova: „Sunt demoralizată și dezamăgită, mă simt HĂRȚUITĂ de propria-mi țară”


Celebra violonistă Alexandra Conunova nu și-a recuperat nici astăzi vioara de 2,2 milioane de euro, care a fost confiscată de autoritatea vamală a R. Moldova la Aeroportul Internațional Chișinău.

Interpreta este acuzată că nu a declarat vioara, așa cum prevede legislația. De la producerea acestui incident a trecut o lună jumătate, însă vioara nu a mai ajuns la Alexandra Conunova.

În acest sens, violonista a inițiat o petiție în care își spune toate nemulțumirile.

CITIȚI și MILIOANE // La ce preț a estimat expertul oficial al Ministerului Culturii VIOARA Alexandrei Conunova, confiscată la Aeroport

„Dragi prieteni, admiratori și colegi, cu mare speranță că mă puteți ajuta, pornesc această petiție pentru a bate alarma asupra unui abuz comis asupra mea și a instrumentului meu de lucru.

Este vorba despre trista poveste a sechestrării viorii mele Guadagnini „Ida Levin” , care, în urma unor întâmplări și circumstanțe nefaste, la distanță de peste o lună din ziua incidentului, așa și nu mi-a fost returnată.

Folosesc acest instrument de mai bine de patru ani, drept urmare a faptului că mi-a fost oferit în folosință de către un generos mecenat din Elveția. Juridic vorbind, folosesc acest instrument și călătoresc cu el în baza unui contract cu sponsorul, oficializat de un birou de avocați din Elveția. Cu această vioară am călătorit până acum în zeci de destinații, fără impedimente sau situații ieșite din comun. Ajungând pe data de 16 octombrie 2021 cu vioara mea Guadagnini pe aeroportul din Chișinău, ca de obicei, am trecut prin coridorul verde fară să declar instrumentul.

Peste câteva zile urma să am un spectacol la Moscova/Rusia și, fiind informată că aceasta este unica țară în care declararea bunurilor de valoare este obligatorie atât la intrare, cât și la ieșirea din țară, mi s-a recomandat un expert autorizat, un lutier de la Chișinău, ca să-mi elibereze un pașaport-standard pentru vioară.

În ziua plecării, pe data de 22.10. 2021, la ieșirea din țară, pe aeroportul Chișinău, pentru prima dată în mai mult de 10 ani, mi-a fost solicitat de către Serviciul Vamal controlul viorii.

La verificarea pașaportului eliberat de lutier, am descoperit o mențiune eronat scrisă, din propria inițiativă a lutierului, precum că vioara Guadagnini „Ida Levin” ar reprezenta valoare istorică și culturală pentru R. Moldova, ceea ce este un fals.

Am prezentat vameșilor contractul digital de folosință a instrumentului, încheiat între mine și proprietarul viorii, în baza căruia călătoream cu vioara mereu, fapt ce nu a fost suficient de credibil pentru serviciul nostru vamal, așa că mi-au solicitat originalul, tradus și legalizat notarial.

Astfel, din cauza acelei mențiuni eronate, vioara a fost sigilată și sechestrată de către Serviciul Vamal și a fost initiat pe numele meu un dosar penal pentru tentativă de contrabandă.

Peste 3 zile, în data de 25 octombrie, am solicitat Ministerului Culturii al R. Moldova, care mi-a eliberat autorizația de ieșire din țară cu acest instrument, o confirmare că el nu există în Registrul instrumentelor sau bunurilor de valoare ale patrimoniului R. Moldova.

Acest document a fost prezentat la Procuratură. Peste alte 3 zile, în data de 28 octombrie 2021, a fost efectuată o expertiză a viorii de către un criminalist legist, ce a durat 4 ore de examinări migăloase, fotografiat și documentare a instrumentului, după care tot în aceeași seară, doamnei președinte a R. Moldova, Maia Sandu, i-a fost oferită confirmarea precum că vioara mea „Guadagnini” ar fi un Stradivarius! Închipuiți-vă doar nivelul de profesionalism al expertului, dacă acesta dă o asemenea concluzie.

În aceeași săptămână, Procuratura a primit documentul original al contractului de folosință a viorii, tradus și legalizat, de asemenea le-am oferit certificatele de autenticitate a instrumentului, cu descriere. Deci, am pus la dispoziția procurorului absolut toate documentele solicitate de organele de urmărire penală.

Pe data de 02.11.2011, avocatul meu a depus o petiție la Procuratură cu cererea de eliberare a viorii. Tot în acest timp, procurorul de caz, Sergiu Petrușca, a făcut o interpelare la Interpol pentru ca să verifice dacă acest instrument nu este în căutare sau furat. Interpolul, prin intermediul poliției elvețiene, le-a dat răspuns în data de 11.11. 2021 că instrumentul nu este furat și nici nu e dat în căutare. Poliția moldovenească a confirmat recepționarea acestui răspuns de la Interpol doar pe data de 15.11. 2021, pe motiv că nu puteau găsi e-mailul cu răspunsul. Adică, ei timp de 4 zile nu puteau găsi un mail!

Pe data de 17.11.2021, au expirat cele două săptămâni legale în care Procuraturaurma să examineze cazul și, dat fiind faptul că dispuneau de toate documentele solicitate, ar fi trebuit să restituie instrumentul. Fiind sigură că recuperez vioara, eu m-am deplasat special la Chișinău din Elveția, unde locuiesc. În aceeași dimineața am aflat că anchetatorul Furtună refuză restituirea acestuia, pe motiv că nu ajung elemente și că Procuratura a făcut o alta interpelare la Interpol, ca să afle dacă eu aveam autorizație de la statul elvețian pentru scoaterea instrumentului în afara țării.

În săptămânile ce au urmat s-a mai făcut o expertiza în prezența avocatului meu, pentru a re-fotografia vioara, deoarece pe pozele anterioare, făcute de expertul legist, nu puteau fi folosite pentru o eventuala comparație. Drept urmare, cei de la Interpol au răspuns că două viori sunt în căutare.

Avocații reprezentanți ai proprietarului elvețian au trimis în R. Moldova originalele fotografiilor făcute de experții elvețieni la momentul procurării viorii de către proprietar, pentru o eventuală comparație. Aceste fotografii au ajuns la procuror în data de 02.12.2021 în format electronic.

Avocații elvețieni au luat legătura cu procurorul Petrușca pentru a clarifica ce le mai lipsește pentru a elibera instrumentul. Acesta a menționat că urmează să fie făcută expertiză de către un expert internațional. În același timp, Procuratura a început să verifice în ce bază Ministerul Culturii a eliberat autorizația de scoatere a instrumentului din țară în data de 25.10.2021.

Deci, urmează un șir de investigații fără temei, care îmi dau peste cap viața și activitatea profesională!

De mai bine de o lună suntem cu toții într-o neclaritate și suportăm un dezmăț total din partea Procuraturii, care la fiecare solicitare de informații din partea avocatului meu prezintă tot mai multe informații diferite, iar în loc să grăbească și să faciliteze procesul îl tergiversează!

Din conversațiile recente cu proprietarul viorii, care este foarte furios, nu mai sunt sigură că voi putea beneficia de acest instrument după recuperare.

Sunt îngrijorată enorm. În această perioadă nu numai că am pierdut concerte, dar a trebuit să-mi schimb orarul, să-mi neglijez copilul meu, să închiriez o altă vioară, să debutez în țări ca Spania și Ungaria cu un instrument care nu corespunde cerințelor și la care am avut nevoie să mă adaptez, nemaivorbind deja de starea mea psihologică și sănătatea mea mintală.

Sunt demoralizată și dezamăgită pentru că mă simt hărțuită de propria-mi țară, a cărei faimă o duc în toată lumea de mai bine de 20 de ani. Îmi este știrbită imaginea, îmi sunt compromise numele și activitatea profesională, îmi sunt aduse prejudicii morale și materiale!

Este crud și absolut nedrept. Sunt artistă și menirea mea este să creez! Vreau să revin la normalitate, la viața mea firească – la Muzică!

Nu-mi rămâne decât să fac apel la solidaritatea colegilor mei de breaslă, personalități notorii din domeniul artelor, dar și a întregii societăți.

Poate o VOCE COMUNĂ care să facă apel la profesionalism și să fie oprit abuzul ar face minunea, ca să se înțeleagă o dată și pentru totdeauna că nu pot și nu sunt în drept ei să abuzeze de puterea lor, să rețină o proprietate privată străină aici în Moldova, că nu pot să hărțuiască în așa mod viața și activitatea mea profesională !

OPRITIȚI ABUZUL!

Conunova Alexandra”

Alexandra Conunova este o violonistă, cu mari succese internaționale, din R. Moldova. Violonista, care provine dintr-o familie de muzicieni, s-a născut pe 16 noiembrie 1988 în Republica Moldova şi a început studiul viorii la 6 ani cu profesoara Galina Buinovschi la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu“ de la Chişinău, continuînd studiile cu profesorul Krzysztof Wegrzyn la Universitatea de Muzica de la Hanovra.

De asemenea, a urmat cursuri de măiestrie cu Boris Kuschnir, Mihaela Marti, Ivry Gitlis și Igor Oistrah. Alexandra Conunova a câştigat Concursul Internațional „George Enescu“, Concursul Internațional al Violoniștilor „Tibor Varga“, Concursul Internațional al Violoniștilor „Ion Voicu“, Concursul de Vioara „Joseph Joachim“, de la Hanovra.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md